Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEATERGROEP DE KERSOUWE IMPONEERT MET HISTORISCH STUK

Boxtelaren schitteren in Max Havelaar

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Het boek dat je niet wilde lezen, het stuk dat je wel moet zien'. Theatergroep De Kersouwe waagde zich dit jaar aan de bewerking van het boek Max Havelaar van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) uit 1860. Een boek dat veel mensen nog wel kennen van de verplichte leeslijst op de middelbare school. De theatergroep uit Heeswijk-Dinther brengt een toegankelijk en indrukwekkend stuk op de planken en kent zelfs Boxtelse invloeden...

Bij binnenkomst in het natuurtheater De Kersouwe komen de Indonesische sferen het publiek al tegemoet. Kleine bakjes met offers voor de goden, een decor met een rijstveld (sawah), tropische bloemen en meubels van bamboe. Als bezoeker waan je jezelf helemaal in de Gordel van de Smaragd. Maar hoe paradijselijk het er ook uitziet, in het stuk Max Havelaar wordt duidelijk dat de Indonesische archipel ook lange tijd slachtoffer van onderdrukking en slavernij is geweest. Een pittig verhaal waar de theatergroep zich vol enthousiasme over heeft gebogen. De bewerking van Adri van den Brand die onder regie staat van Anneke Schröder is van begin tot het eind meer dan boeiend. De afwisseling tussen de scènes die zich afspelen op Java en in Amsterdam én de Rei die met gezang de gebeurtenissen samenvat, zorgen voor een voorstelling die drie uur lang geen moment verveelt.

Een belangrijke verhaallijn in Max Havelaar is de romance tussen Saïdjah en Adinda, een rol van de Boxtelse Jessica de Bel.Het tweetal is al bij de geboorte uitgehuwelijkt, zoals dat hoort in de Javaanse cultuur van de negentiende eeuw. Het is 'adat' (gewoonte). Jessica speelt de Indonesische Adinda en moest voor haar rol ook een paar woorden Maleis kunnen praten. ,,Dat was best lastig, maar we zijn daarin goed geholpen door de Indonesische danser die ook in het stuk te zien is", vertelt ze na afloop van de succesvolle première van Max Havelaar. ,,Het is een heel heftige rol. Als Adinda moet ik een flinke verliefdheid spelen op Saïdjah, erg lastig want de betreffende speler is tien jaar jonger dan ik." Ook de scène waarin Adinda haar kleding moet afstaan aan de Adipati (de prins) was voor Jessica zwaar om te spelen. ,,Het maakt je heel kwetsbaar, ik vond dat wel echt een moeilijk moment. Ook is Adinda onderdanig en ingetogen en eigenlijk loop ik de hele voorstelling met mijn hoofd naar beneden om mezelf onzichtbaar te maken. Moeilijk, maar ook een heel mooie uitdaging om haar zo neer te zetten."

De Boxtelse speelt al jaren mee met theatergroep De Kersouwe en heeft inmiddels in vele stukken gespeeld. Ze roemt de goede sfeer tussen de spelers én de medewerkers achter de schermen. ,,Tijdens de week voor de première staan we met z'n allen op de camping bij het natuurtheater. Naast repeteren hebben we overdag ook vooral veel plezier samen. Het is eigenlijk een soort familie." Even is Jessica stil en dan vervolgt ze: ,,Juist dit jaar hadden we die band heel hard nodig, want één van onze leden is onverwacht overleden. Haar man en kinderen spelen ook mee in Max Havelaar en zijzelf zou ook meedoen. We hebben veel steun aan elkaar gehad en deze goede première voelt als een eerbetoon aan Brenda. Ze is onze stille kracht."

Tijdens de voorstelling hoort het publiek traditionele gamelan-muziek bij scènes die zich afspelen in Indonesië. Jan Willem Bok, die deze week naar Boxtel verhuist, is één van de muzikanten die op de Indonesische instrumenten mag spelen. ,,Heel interessant om eens een ander instrument te kunnen bespelen", vertelt de percussionist die jarenlang in de fanfare speelde. ,,Tijdens de voorstelling sta je als muzikant in dienst van het toneel en moet je dus ingetogen spelen. Even wennen, maar het geeft een mooi effect." Zowel Jessica als Jan Willem kijken met een goed gevoel terug op de première: ,,Het is prima gegaan en we mogen nog zes keer knallen!"

* * *

Max Havelaar is te zien op de vrijdagen 2, 9 en 16 september om 20.30 uur en de zondagen 4 ,11 en 18 september om 14.30 uur.

FOTO BOVEN: Jessica de Bel (links) wordt in de rol van Adinda getroost door haar moeder. (Foto's: Peter de Koning).

Max Havelaar met echtgenote Tine en kinderen Edu en Nonnie.
Een Indonesische danser imponeert in Max Havelaar met een échte Javaanse dans.