In september 2013 landde een groep parachutisten op de Roond als eerbetoon aan de ruim honderd Airbornes die er in de herfst van 1944 bivakkeerden. (Foto: Gerard Schalkx).
In september 2013 landde een groep parachutisten op de Roond als eerbetoon aan de ruim honderd Airbornes die er in de herfst van 1944 bivakkeerden. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

HERDRUK 'KAMPINA AIRBORNE' BELEEFT LUCHTDOOP IN BOXTEL

Parachutisten landen weer op Roond

Een kleine veertig parachutisten van het Round Canopy Parachute Team worden vrijdagmiddag 16 september gedropt boven de Roond. De parachutisten, die allen gekleed zijn als militairen van het 82 en 101 Airborne-divisie, brengen hiermee een eerbetoon aan de ruim honderd militairen die in de herfst van 1944 zes weken in de Kampina verbleven.

Net als in 2013 zal een Dakota de parachutisten droppen nabij het verzetsmonument, waar de 'militairen' na de landing een eerbetoon zullen brengen aan de verzetsstrijders. Bij de landing wordt ook het eerste exemplaar van de herdruk van het boek 'Kampina Airborne' meegevoerd. De publicatie van Peter van der Linden uit Oisterwijk wordt een dag later officieel gepresenteerd tijdens de herdenking van de operatie Market-Garden in Arnhem.

Van der Linden vertelde deze week vereerd te zijn dat de parachutisten bereid zijn boek betrekken bij de luchtlanding in Boxtel. De herdruk van zijn uitverkochte boek verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels bij een gerenommeerde uitgeverij. ,,Na de presentatie van de eerste druk ben ik overstelpt met reacties, nieuwe verhalen en nieuwe foto's", stelt de auteur. ,,Die zijn allemaal onderzocht en grotendeels opgenomen in de herdruk."

De luchtlanding op de Roond staat gepland omstreeks 16.00 uur, maar is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het boek Kampina Airborne is na 17 september te koop in Boxtel of online te bestellen bij uitgeverij Baverstock & Pasley.