Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

JAZZ MET ERIC SCHOONES EN SOFIE DHONDT

Duurzame concertlezing in museum MuBo

De Boxtelse pianist en muziekpedagoog Eric Schoones verzorgt zondag 11 september een 'duurzame concertlezing' in museum MuBo. Schoones zal optreden met de Belgische jazz-zangeres Sofie Dhondt, waarmee hij al vaker op de bühne stond. De concertlezing valt samen met de huidige tentoonstelling in MuBo, die 180 tijdens diverse reizen verzamelde objecten omvat van het Boxtelse echtpaar Jan en Marianne Juffermans.

Componisten recyclen al vele honderden jaren, zo zal Schoones op 11 september in MuBo betogen. Een thema van Paganini is wellicht niet zo gemakkelijk meer te herkennen als het door Rachmaninov wordt gepresenteerd in een totaal nieuw jasje. Toch is sprake van hergebruik, net zoals een tapijttegel gemaakt wordt van oude visnetten. ,,Alles blijkt met alles verbonden en dat is essentieel voor een duurzaam bewustzijn", blikt de Boxtelse musicus vooruit. ,,De muziek kan daar een eyeopener zijn."

Schoones en Dhondt nemen de toehoorder in MuBo mee naar de diepere betekenis van muziek. Zij introduceren het begrip 'pneuma', de geest. Een extra p in het in milieukringen bekende rijtje people, planet, profit. Voor de pauze laten ze horen en zien hoe recycling werkt in de moderne economie en in verschillende muziekstijlen van klassiek, musical, jazz tot aan new age. Na de pauze geven ze een jazzconcert met bekende door Diana Krall en Keith Jarrett gerecyclede nummers van onder meer Harold Arlen, Richard Rodgers en Cole Porter.

VOICE VAN VLAANDEREN

Schoones is musicoloog, pianist en schrijver over duurzaamheid en muziek, onder anderen voor diverse tijdschriften in binnen- en buitenland. Als journalist was hij lid van de persjury van verschillende muziekconcoursen zoals bij het internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Hij is in Boxtel bekend van zijn DoMus Kamerconcerten.

Jazz-zangeres Dhondt studeerde jazz, zang en piano aan het conservatorium in Gent. Ze speelde onder meer een hoofdrol in een internationale productie van de musical Grease en was te zien in televisieprogramma's als X-factor en The Voice van Vlaanderen.

De concertlezing in MuBo begint 11 september om 11.15 uur. De deuren zijn open vanaf 10.45 uur. De concertlezing duurt tot 13.00 uur. De entreeprijs is voor volwassenen is 3,50 euro, kinderen vanaf 12 jaar betalen 2 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, mits ze onder begeleiding staan van een volwassene. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of via telefoonnummer 06-16 04 18 98.

Tot en met 25 september is in MuBo de expositie 'Rond de Aarde in 180 objecten' van het echtpaar Juffermans te zien. Het is een selectie van voorwerpen uit de Juffermans-Zandbergen-collectie, die werd verzameld tijdens de vele reizen die het koppel over de wereld maakte onder het motto: 'Een leven lang verzamelen en niet te snel weggooien'.