Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

EERBETOON AAN MISSIEZUSTERS ONZE LIEVE VROUW VAN AFRIKA

Witte zusters: brede inzet voor Boxtel

HENK VAN WEERT

Na een dienstbaar leven in de missie keerden de zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika terug naar Nederland. Negen van hen wonen er nog in de Molenwiek, de dependance van wereldhuis Molenweide en ook van daaruit bleven zij dienstbaar. Boxtel heeft veel aan hen te danken en daarom eerde het gemeentebestuur de 'witte zusters' met de zilveren legpenning van verdiensten.

Jaarlijks staat de congregatie rond het hoogfeest van Maria Tenhemelopening (15 augustus) stil bij persoonlijke jubilea van de missiezusters. Afgelopen vrijdag was het opnieuw zover. Wil Hansen spande de kroon en herdacht dat zij zeventig jaar geleden intrad in de kloosterorde. Maar ook Angela Brekelmans, Tonnie de Bekker en Annie de Groot (65 jaar missiezuster) en Marianne Kemmeren, Theresia Brattinga, Bertie Lintsen en Greet de Vries (60 jaar) en Marie McDonald (50 jaar) werden in het zonnetje gezet.

Tijdens de familiedag stond 's middags een verrassing op het programma en dat bleek de komst van burgemeester Mark Buijs te zijn. Hij speldde canoniek overste Bep van Grieken het insigne op dat hoort bij de zilveren erepenning van de gemeente Boxtel. Dat kleinood ging even later van hand tot hand.

VLUCHTELINGEN

De witte zusters hebben door de jaren heen veel voor de lokale gemeenschap gedaan. ,,Jullie waren en zijn actief op het terrein van mantelzorg, projecten voor ontwikkelingslanden en vluchtelingenwerk. Ook gaven jullie taalles aan allochtonen en fungeerden als tolk voor vluchtelingen en migranten", sprak burgemeester Buijs. Hij refereerde daarbij ook aan de minderjarige meisjes uit Eritrea die vorig jaar in Boxtel werden opgevangen en waarbij de witte zusters de helpende hand toestaken.

,,Maar wij kennen jullie ook als lid van de parochiƫle werkgroep Missie Ontwikkelingswerk Vrede (MOV) en het Platform Interreligieus Beraad, als leesmoeder, lid van een zangkoor, vrijwilligster bij De La Salle, vanuit de ouderenzorg, parochiewerk, Amnesty International, cliƫntenraad en bewonersvertegenwoordigers en het Rode Kruis", motiveerde burgemeester het besluit dat het college van B. en W. enkele dagen eerder had genomen om de onderscheiding aan de witte zusters toe te kennen. ,,U hebt veel voor Boxtel betekend dus we namen dat besluit graag."

'HEEL DANKBAAR'

Overste Van Grieken toonde zich verguld met het ereteken dat ook vergezeld ging van een ingelijste oorkonde. ,,Ik vind het een grote eer en ben heel dankbaar. Maar dat juist ik het draaginsigne krijg opgespeld, is niet helemaal terecht." Tegen haar medezusters: ,,We zullen het speldje om beurten een dag dragen."

GROTE FOTO BOVEN: De witte zusters bewonderen de zilveren erepenning zij ontvingen voor hun inzet in de lokale samenleving.

KLEINE FOTO: Burgemeester Mark Buijs reikte de onderscheiding vrijdag uit aan canoniek overste Bep van Grieken. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding