Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'WE WILLEN TWEE VERSCHILLENDE WERELDEN SAMENBRENGEN'

Tunnel Vision: graffiti-jam én muziek

HENK VAN WEERT

Enkele weken geleden werd bekend dat Boxtel zijn eigen 'street art centre' krijgt. Het gemeentebestuur stelde een subsidie beschikbaar voor een evenement rondom graffitikunst in de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2. Zondag 2 oktober gaan liefst 45 'schrijvers' met spuitbussen aan de gang op de 65 meter lange en zes meter hoge betonwanden van het viaduct. Maar er klinkt ook volop muziek, van hiphop-deejays tot... seniorenorkest Buchestelle.

Wandelaars en fietsers die zondagochtend het spoortunneltje nabij de Laarakkerweg tussen Boxtel en Liempde passeerden, keken even raar op. Blaasmuziek? Op deze plek? Ja hoor, enkele muzikanten van Buchestelle speelden onder leiding van trombonist Kees van de Laak enkele vrolijke deuntjes. Cameraman Bert van Lijssel legde het allemaal vast.

Maar terwijl hoewel de blaasmuziek het meest opviel, was de lens toch vooral gericht op de twee graffiti-schrijvers. Met verfrollers aan een bezemsteel maakten zij een plek om Tunnel Vision 1.0 op de wand te plaatsen. Want dat is de naam die de graffiti-schrijvers Paul Jongsma en Mitch Koningstein hebben bedacht voor het street art centre bij het Duits Lijntje.

LEGALE STATUS

Vuilprikkers die elke twee weken op zaterdag het zwerfafval in de bermen langs wegen en paden rondom de Dommel in Boxtel-Oost te lijf gaan, zijn razend enthousiast over de muurschilderingen van de graffiti-schrijvers. Daarvoor moest maar eens meer aandacht komen, vond de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) waarbij de merendeels gepensioneerde vuilprikkers zijn aangesloten. Ze gingen met enkele spuitbuskunstenaars in gesprek en zo groeide het idee voor een evenement.

,,Ik was veertien toen ik hier mijn eerste graffiti-tekening maakte", vertelt Mitch (31), die als leraar Engels in Waalwijk werkt. Hij wijst naar een van de betonnen panelen die de wand van de spoortunnel vormen. ,,Het was destijds nog kaal beton, we wilden er wat moois van maken." De een jaar oudere Paul, grafische ontwerper in 's-Hertogenbosch, maakte als tiener aanvankelijk alleen tags. ,,Dat zijn een soort handtekeningen. Maar de laatste tien, elf jaar maak ik ook grotere afbeeldingen." Het tweetal is enthousiast over het initiatief van VDDDB. ,,Graffiti op deze plek werd altijd al gedoogd, maar krijgt nu een legale status."

ONGESCHREVEN WET

Je kunt je afvragen of het maken van graffiti demotiverend werkt omdat het kunstwerk daags erna al weer overgeschilderd kan worden door andere spuitbuskunstenaars. Maar volgens Paul en Mitch is daar geen sprake van. ,,Demotiverend? Nee hoor", zegt Paul. ,,Het is in ons wereldje een ongeschreven wet dat de mooiste afbeeldingen niet worden overgespoten. Toch gebeurt dat soms wel. Tja, wie bepaalt wat het mooist is hè..." Mitch erkent dat het er tussen de graffiti-makers niet altijd 'even vriendelijk' aan toe gaat: ,,Er is wel onderlinge concurrentie inderdaad. Maar als er onenigheid is, komen we er toch altijd wel samen uit. Dat is dan weer het mooie van dit wereldje."

De Boxtelse spoortunnel is in trek bij graffiti-spuiters. ,,Ze komen van heinde en verre naar hier. Uit Amsterdam, Nijmegen, Limburg. Noem maar op. En ook menig student van SintLucas leeft zich hier uit", weet Mitch.

OVERSCHILDEREN

Ad van Gennip, Theodoor van Leeuwen en John Rikken van de VDDDB kijken deze zondagochtend toe hoe Mitch en Paul met de verfroller bezig zijn om vervolgens de titel Tunnel Vision 1.0 op de wand te spuiten. ,,1.0 inderdaad. Deze eerste keer zetten wij het mede op, maar Paul en Mitch hebben al aangegeven dat zij het evenement jaarlijks willen voortzetten", aldus Van Leeuwen die van het gemeentebestuur een startsubsidie kreeg drieduizend euro.

De graffiti-scene heeft enthousiast gereageerd op Tunnel Vision. 45 kunstenaars gaan op de eerste zondag van oktober aan de slag. Daags van te voren worden alle kunstwerken op beide tunnelwanden overgeschilderd. Schildersbedrijf Joosten heeft daarvoor honderd liter zwarte verf beschikbaar gesteld. Er wordt gewerkt op twee niveaus door gebruik te maken van rolsteigers. Hiphop-deejays omlijsten het evenement, maar ook Peter van As, bekend van de karaoke-avonden in café Den Boer, komt zijn plaatjes draaien. En er is dus live muziek: door seniorenorkest Buchestelle.

De initiatiefnemers van de graffiti-jam hebben een speciale Facebook-pagina aangemaakt: Tunnel.Vision.Boxtel.

FOTO BOVEN: Cameraman Bert van Lijssel maakte zondag filmopnamen in de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2. De beelden worden gebruikt voor berichtjes op Facebook om publiek naar Tunnel Vision 1.0 te lokken. (Foto's: Albert Stolwijk).


Boxtel Oost Dag

De zesde editie van de Boxtel Oost Dag vindt plaats op zondag 25 september tussen 11.00 en 16.00 uur. Naast muziek en sportdemonstraties is er een markt waar particulieren en verenigingen spulletjes kunnen verkopen of informatie kunnen delen. Er is nog een aantal kramen beschikbaar. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan een e-mail sturen naar info@boxtel-oost.nl.

Afbeelding