Afbeelding
Foto: Van Tienhoven (Natuurmonumenten)

KAMPINA-EXCURSIE IN TEKEN VAN CULTUURHISTORIE

Natuurgidsen wandelen naar Balsvoort

De wandeling die gidsen van Natuurmonumenten zaterdag 3 september maken over de Kampina heeft niet alleen aandacht voor natuur, maar ook voor cultuurhistorie. De route voert onder meer naar Banisveld en Balsvoort.

Deelnemers aan de wandeling zien hoe Banisveld sinds 1996 van een grootschalig verkaveld gebied is veranderd in een prachtig natuurgebied. De voormalige vuilnisbelt is afgedekt en omgevormd tot uitkijkheuvel. Daarnaast is Banisveld een verbindende schakel tussen de natuurgebieden De Mortelen en de Kampina.

Balsvoort is een voormalige landbouwenclave en werd recent opgeknapt door herstel van het kleinschalige mozaïeklandschap. Graslanden, bloemrijke akkers en houtwallen wisselen elkaar nu weer af. Daarnaast is de grootschalige begrazing omgezet in perceelbegrazing door Brandrode runderen. In het gebied speelde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een drama af. Twee van de drie broers Schut werden er door de nazi's doodgeschoten. Ook dit verhaal zullen de excursieleiders uit de doeken doen. De laatste boerderij werd in 1986 gesloopt, maar is nog herkenbaar in de vorm van een mooie plaat van plexiglas.

NAT ÉN DROOG

Het noordelijk deel van de Kampinase heide is vrij droog met daarin veel struikheide. Die bloeit nu nog prachtig paars. Het zuidelijke deel is vochtiger; hier groeit de dopheide. Juist de afwisseling van vochtige en droge heide maakt de Kampina zo uniek. Beide typen heide zijn dan ook het leefgebied van een aantal bijzondere planten en dieren. Tussen de struikheide kunnen wandelaars een levendbarende hagedis aantreffen, maar ook de tapuit. Op de nattere delen bloeit de zeldzame zonnedauw, een insectenetend plantje. Het gentiaanblauwtje, een bijzondere vlindersoort, komt ook alleen op vochtige heide voor. Alleen door een zorgvuldig beheer kunnen deze bijzondere soorten in dit unieke gebied behouden blijven.

De gidsen van Natuurmonumenten laten zaterdag 3 september tussen 10.00 en 12.30 uur de mooiste plekjes zien. Deelname aan de wandeling kost 5 euro voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen 8 euro. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/denatuurin/agenda.

FOTO BOVEN: De oude hoeve Balsvoort bestaat al lang niet meer. Deze foto is genomen in 1929 en komt voor in het album van Pieter van Tienhoven, de oprichter van de Natuurmonumenten.


Zen-beoefenaars mediteren op de Kampina

Meestal mediteren de zen-beoefenaars uit Boxtel, Vught en omgeving in een 'zendo', een meditatiehal. In de zomermaanden zijn ze ook wel eens te vinden in de Kampina. Vanaf 12 september starten nieuwe introductiecursussen bij Zen.nl Vught.

,,In de natuur zitten is spannend en rustgevend tegelijk", aldus een deelnemer. ,,Rustgevend door de stilte, de wind door de bomen, vogels die fluiten. Spannend toen een nieuwsgierig rund wel heel erg dichtbij kwam. Maar ook dat gaf rust."

85 procent van de mensen die deelnam aan een introductiecursus gaf aan meer rust te ervaren na zen-beoefening. Andere effecten die veelvuldig worden genoemd, zijn 'beter omgaan met emoties', 'nieuwe inzichten' en 'beter contact met anderen'. Walter Jacobs van Zen.nl Vught: ,,Zen is een oefening waarmee je je aandachtsvermogen versterkt. Belangrijk, want hoe aandachtiger we de dingen doen, hoe béter we die dingen doen. En dat geeft rust." Zen-meditatie heeft zeker een rustgevend effect. Maar Jacobs wil geen valse verwachtingen scheppen. ,,Het kan heel onrustig zijn op je meditatiekussentje. Dat is training. Door niets met die onrust te doen, verwerk je deze en ervaar je daarna meer rust. Zen-beoefenaars leren zichzelf beter kennen en laten zich minder hinderen door emoties en gepieker. Ze worden opener, creatiever, socialer en maken vaker keuzes die bij hen passen."

Op 3, 4, 5 en 7 september zijn er gratis proeflessen. Voor informatie en aanmelding: www.zen.nl/vught.