BOXTEL IN ZEE MET PRINS BERNHARDFONDS

Toekenning subsidies niet langer automatisme

HENK VAN WEERT

Verenigingen en stichtingen die jaarlijks aanspraak maken op een financiële ondersteuning van de gemeente Boxtel, ontvangen in 2017 een nieuw aanvraagformulier voor hun subsidie. ,,Het automatisme waarmee we soms geld geven verdwijnt", zegt cultuurwethouder Marusjka Lestrade. Ook wil ze sommige aanvragen professioneler laten beoordelen. Daarvoor is het Prins Bernhard Cultuurfonds in beeld.

Het besluit om het verouderde subsidiestelsel tegen het licht te houden, is voortgekomen uit een bezuinigingsoperatie van 600.000 euro die de gemeenteraad het college van B. en W. oplegde. ,,En dat gaat lukken zonder dat het al te veel pijn gaat doen", vertelde wethouder Lestrade gisteren bij de presentatie van een raadsvoorstel dat volgend jaar van kracht moet worden. Dat voorstel werd een dag eerder door burgemeester en wethouders vastgesteld.

,,De bezuinigingsoperatie is ingezet op een heel interactieve manier. Clubs die subsidie krijgen, maar ook burgers mochten meepraten over hoe we de besparing het best zouden kunnen realiseren. Dat heeft tot waardevolle informatie geleid. Kort en bondig: we kregen het advies om vooral te investeren in jeugd én kwetsbare mensen in de samenleving. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het was nooit eerder in politiek beleid vastgelegd. Dat gaat nu veranderen", aldus wethouder Lestrade.

De gemeente Boxtel zal ook in de toekomst initiatieven blijven ondersteunen. Voorwaarde is wel dat die vooral vernieuwend zijn, passen in het lokale beleid én gericht zijn op samenwerking met anderen. ,,Bij een subsidieaanvraag zullen deze én andere criteria nadrukkelijk terug te vinden zijn. Uitgangspunt daarbij is voorts dat we subsidiëren op activiteiten en zo min mogelijk op stenen. We snappen dat gebouwen nodig zijn, maar zien ook dat veel van die panden als een molensteen om de nek van clubs hangen."

Het nieuwe subsidiebeleid zal onherroepelijk betekenen dat clubs die nu geld krijgen, straks minder of misschien wel helemaal geen financiële ondersteuning van de gemeente krijgen. ,,Welke instellingen gekort worden kan ik nu nog niet zeggen. Bij die keuzes willen we ook de gemeenteraad invloed geven. Bovendien willen we de fracties betrekken bij de besteding van subsidiegelden. Maar het mag duidelijk zijn: de veranderingen van subsidiëring zullen niet van vandaag op morgen worden doorgevoerd. We zullen verenigingen in de gelegenheid stellen hun organisatie daarop aan te passen."

BEOORDELING

Een deel van de 3,5 miljoen euro die de gemeente Boxtel na de bezuiniging van zes ton over heeft voor subsidies wordt, als het aan B. en W. ligt, 'geparkeerd' bij het provinciale Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Beoordeling van aanvragen is daar in meer professionele handen. We willen af van de situatie dat een toevallige wethouder zijn of haar persoonlijke voorkeuren door kan laten klinken bij de toekenning van een subsidie."

Een belangrijk deel van de bezuinigingsopdracht van 600.000 euro is gerealiseerd door te stoppen met subsidie aan MIK Kunsteducatie. ,,En kijk tot wat voor prachtige initiatieven dat leidt. Op gebied van muziekonderwijs wordt bijvoorbeeld volop samengewerkt. En niet één kind is er de dupe van geworden. Ik heb bewondering voor de manier waarop 'in het veld' de veranderingen worden opgepakt."

De gemeenteraad bespreekt het beleidskader 'Subsidies 2017' dinsdagavond 13 september tijdens een openbare vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis.