COA WACHT INSTROOM VLUCHTELINGEN AF

De Kleine Aarde blijft in beeld als opvanglocatie

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ziet het terrein van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde in Boxtel nog steeds als een mogelijke locatie voor de opvang van vluchtelingen. Hoewel de instroom van asielzoekers momenteel afneemt, sluit het COA niet uit dat De Kleine Aarde nog gebruikt gaat worden als kleinschalige opvanglocatie.

Onlangs vond overleg plaats tussen de gemeente Boxtel en het COA over de vluchtelingenopvang. De insteek hierbij was te bekijken of De Kleine Aarde nog in beeld is én op welke manier de opvang dan geregeld zou kunnen worden. Voorlopig heeft het COA geen locaties nodig omdat de instroom van vluchtelingen wat is afgenomen. ,,Het COA is nu druk bezig met het uitzetten van een strategie om in te kunnen spelen als wel locaties nodig zijn", meldt burgemeester Mark Buijs. ,,Een toestroom van vluchtelingen is altijd mogelijk, kijk maar eens naar de ontwikkelingen in Turkije."

KLEINSCHALIG

Het COA ging in overleg met de gemeente Boxtel omdat De Kleine Aarde bekend terrein is door de opvang van zeventien meisjes uit Eritrea vorig jaar. Buijs: ,,Het COA is zeer te spreken over de locatie én de opvang is toentertijd ook heel goed verlopen."

De gemeente Boxtel is volgens Buijs zeker bereid om mee te werken aan de opvang. Maar kleinschaligheid blijft daarbij wat hem betreft hét sleutelwoord. ,,We hebben gezamenlijk besloten niet meer dan vijftig vluchtelingen op een locatie op te willen nemen en daar blijven we bij", aldus de burgemeester. Ook stelt hij dat altijd in overleg wordt bekeken of opvang op De Kleine Aarde wenselijk is.

Hierbij doelt Buijs vooral op de plannen van Het Collectief met het voormalige milieueducatiecentrum aan Het Klaverblad. Het Collectief - een samenwerking tussen bouwbedrijf Heijmans, woonstichting Sint-Joseph, Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, waterschap De Dommel, Maris Projects en de Rabobank - is druk bezig met het maken van concrete plannen voor invulling van het terrein en kreeg hiervoor groen licht van de gemeenteraad. Buijs: ,,Het COA heeft ook al gesproken met Het Collectief om haar mening te peilen. We vinden het belangrijk dat de plannen met De Kleine Aarde gewoon door kunnen gaan, want daar hebben we met z'n allen voor gekozen."

MEERWAARDE

De burgemeester sluit niet uit dat opvang van vluchtelingen juist wél past in de plannen van Het Collectief. ,,Misschien kan het elkaar versterken, zeker omdat onderwijs en duurzaamheid een grote rol spelen in de ideeën die er nu zijn. Ik denk dat opvang dan wellicht een meerwaarde is", aldus Buijs.

Het COA heeft de zoektocht naar opvanglocaties en het plaatsen van vluchtelingen uitgesteld tot medio september. Dan wordt ook verder gekeken naar de mogelijkheden in Boxtel.