In mei 2015 organiseerde Joost van Liebergen (rechts) samen met Leopold Messchaert (links) een sponsordiner voor de Tour du ALS. Ze overhandigden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen een cheque van 35.000 euro aan de organisatie. (Foto: Piet van Oers).
In mei 2015 organiseerde Joost van Liebergen (rechts) samen met Leopold Messchaert (links) een sponsordiner voor de Tour du ALS. Ze overhandigden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen een cheque van 35.000 euro aan de organisatie. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

BOXTELAAR JOOST VAN LIEBERGEN (64) OVERLEDEN

Huisarts midden in de samenleving

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een huisarts in hart en nieren. Zo zullen veel Boxtelaren zich Joost van Liebergen herinneren. Ruim dertig jaar lang runde hij samen met Leopold Messchaert een huisartsenpraktijk aan de Koppel in Boxtel. Maar Van Liebergen was meer dan huisarts; hij was muzikant in de rockbandStrammerMax en Stripe Big Band én zat in het bestuur van stichting Dommelbimd. Afgelopen vrijdag 19 augustus overleed de Boxtelse huisarts aan de gevolgen van de aandoening ALS.

In 1983 nam Van Liebergen samen met studiegenoot Leopold Messchaert de praktijk van dokter Kees Margry aan de Koppel over. In mei 2014 nam hij na 31 jaar om gezondsheidsredenen afscheid van de succesvolle huisartsenpraktijk. En dat viel Van Liebergen zwaar. Bij zijn zilveren jubileum in 2008 zei hij nog het werk lang te willen blijven volhouden. ,,We gaan de 33 jaar van huisarts Margry zeker evenaren", zei hij toen in deze krant. Dat hij noodgedwongen door zijn ziekte moest stoppen, was voor hem onverteerbaar.

TOUR DU ALS

In 2014 kreeg Van Liebergen de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een aandoening waarbij de zenuwcellen die de spieren aansturen, afsterven. Om deze reden stopte hij met zijn werkzaamheden als huisarts en zette hij zich vol overgave in voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

In 2015 deed hij mee aan de Tour du ALS, een fietsevenement waarbij deelnemers middels sponsoring geld ophalen. Onder de naam de Boxtelse Bergverzetters deed Van Liebergen samen met zeventien vrienden en familieleden mee aan de Tour du ALS. Om geld op te halen organiseerde hij samen met zijn (fiets)vrienden Messchaert en Jos Crusio een sponsordiner in de spiegeltent van kasteel Stapelen. Voorafgaand aan de maaltijd werden belangstellenden rondgeleid door het nabijgelegen natuurgebied Dommelbimd.

NATUURLIEFHEBBER

Dat laatste was een andere passie van Van Liebergen. Samen met buurtgenoten Toine Cooijmans en Sylvia van Gulik richtte de Boxtelse huisarts in 2013 de stichting Dommelbimd op. Hiermee wilde het drietal 6,5 hectare weiland aan de oever van de Dommel aankopen. Middels crowdfunding werd het benodigde geld bij elkaar gebracht.

Het project slaagde met vlag en wimpel en werd in 2015 beloond met de duurzaamheidsprijs van de gemeente Boxtel. Als penningmeester van de stichting Dommelbimd hield Van Liebergen de financiën in de gaten en dat deed de Boxtelse huisarts volgens voorzitter Sylvia van Gulik en secretaris Toine Cooijmans met veel rust, wijsheid én humor.

BEGAAFD GITARIST

Een andere grote hobby van Van Liebergen was de muziek. Vol passie speelde hij gitaar in Boxtelse rockband StrammerMax. Samen met Jack van Geel, Jules Groenen, Henk Toonen, wijlen Gijs van Iterson alsmede Piet en Ad van de Nosterum speelde Van Liebergen sinds 1982 tot plezier van velen. De formatie trad diverse malen op in Boxtel en met name het laatste grote evenement in sporthal Den Haagakker zal menigeen nog levendig voor de geest staan. Voor Van Liebergen was dit helemaal een bijzondere avond: zoon Bart stond hem bij als gitarist en dochter Saskia imponeerde met haar vertolking van 'Lady Marmelade'. Daarna bleef StrammerMax op meer bescheiden schaal actief. Maar Van Liebergen kon zijn muzikale toch wel kwijt: in de Stripe Big Band. Met enkele andere muzikanten van deze formatie vormde hij bovendien regelmatig een combo ter versterking van andere andere orkesten. Dat was onder meer enkele malen te beluisteren tijdens promconcerten van Boxtel's Harmonie.

Met het overlijden van Van Liebergen verliest Boxtel niet alleen een gepassioneerde huisarts, maar ook een natuurliefhebber én begaafd musicus. Vandaag, donderdag 25 augustus, was er een afscheidsceremonie in de tuin van kasteel Maurick te Vught. De crematieplechtigheid vond later op de dag in besloten kring plaats.

Joost van Liebergen werd 64 jaar.