Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OP WEG NAAR MONUMENTENDAG - DEEL 6: VILLA NIMROD, TOONBEELD VAN AMSTERDAMSE SCHOOL

Villa Nimrod krijgt een nieuwe toekomst als dokterspraktijk

HENK VAN WEERT

,,Hier is met veel gevoel én met oog voor detail gewerkt. Villa Nimrod is weliswaar een gemeentelijk monument, maar het zou in mijn ogen een rijksmonument mogen zijn." Henk Toonen van de Boxtelse monumentencommissie is enthousiast over het woonhuis aan de Clarissenstraat dat is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Harrie van der Velden en Rob Moonen kochten het pand in 2007 om het helemaal in oude luister te herstellen. Sinds 2010 stond Villa Nimrod te koop en afgelopen week kocht huisarts Jasper Snijders het herenhuis. Hij gaat er wonen én werken.

Villa Nimrod werd negen jaar openbaar verkocht nadat de laatste van drie hoogbejaarde en vrijgezelle zussen Smits was overleden. Zij bewoonden het herenhuis tientallen jaren en lieten vrijwel nooit iemand binnen. Het huis was door de jaren heen grotendeels overwoekerd door het groen in de omringende tuin en had mede daardoor een geheimzinnige uitstraling.

Voor Van der Velden en Moonen, beiden rentenierende zakenlieden, was Villa Nimrod een 'opknapper'. Eigenhandig gingen zij aan de slag om het in zakelijke stijl opgetrokken pand in oude luister te herstellen. Moonen leerde zich zelfs aan hoe hij glas in lood moest maken. Want dat is ruimschoots aanwezig. Blikvanger is zonder meer een enorm venster in het trapportaal.

ONAANGEROERD

Nadat Villa Nimrod was verkocht, was de monumentencommissie er als de kippen bij om ervoor te zorgen dat de oude kenmerken bewaard zouden blijven. De twee eigenaren waren aanvankelijk niet zo blij met de bemoeienissen van de monumentencommissie, maar uiteindelijk beseften ze dat ze met Villa Nimrod toch wel iets heel bijzonders in handen hadden: een pand waarvan het interieur zo'n tachtig jaar nagenoeg onaangeroerd bleef. Zelfs het schilderwerk op deuren en kozijn, in de typische kleuren zwart, ossenbloedrood en groen was nog origineel. ,,Zelf gemengd door de schilders destijds. In geen enkele kleurenwaaier te vinden", vertelt Toonen. En hij kan het weten. Het lid van de monumentencommissie die 25 jaar bestaat, had immers vele jaren zelf een schildersbedrijf. ,,Studenten van de plaatselijk mbo-school SintLucas hebben de kleuren precies na kunnen maken om het houtwerk na al die jaren toch een nieuwe laklaag te geven", vertelt Toonen.

In afwachting van een koper verhuurden Moonen en Van der Velden Villa Nimrod onder meer aan studenten. Maar vorige week werd het monumentale pand verkocht aan huisarts Jasper Snijders. Voor hem gaat een droom in vervulling nu hij in Nimrod kan gaan wonen en er ook zijn praktijk gaat vestigen. ,,Nu huur ik een deel van het koetshuis bij de pastorie op Duinendaal en daar zijn we na vijftien jaar uit ons jasje gegroeid. Er is daar geen mogelijkheid om uit te breiden en dus ging ik op zoek naar een grotere plek. Maar dat was het toch allemaal net niet."

Villa Nimrod was altijd al een pand waarvan Snijders gecharmeerd was. ,,Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen kopen, maar door de lage rentestand gaat nu toch een droom in vervulling." Met partner Linda Bes gaat de huisarts nog dit jaar in het herenhuis wonen. ,,De praktijk vestig ik in de naastgelegen garage. Die moet daarvoor eerst nog verbouwd én vergroot worden. Maar volgend jaar hoop ik er mijn patiënten te kunnen verwelkomen. Voor hen heb ik dit pand gekocht, vertel ik wel eens grinnikend. Zij krijgen straks de kans om een kijkje te nemen in dit pareltje dat zo lang verborgen was. Villa Nimrod gaat weer écht leven."

GEEN OORLOGSSCHADE

Tijdens een rondgang door het pand met de kopers en de verkopers vroeg monumentencommissielid Toonen zich afgelopen vrijdag af of Villa Nimrod schade had opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar Moonen noch Van der Velden hebben daarvan iets kunnen ontdekken. ,,Eigenlijk best opmerkelijk", vindt Toonen. ,,Nimrod is immers een mythologisch figuur uit de Hebreeuwse bijbel. Je zou verwachten dat de nazi's een pand met zo'n naam zouden onteren. Gelukkig is dat niet gebeurd."

In Brabants Centrum verschenen in de voorbije jaren meerdere uitgebreide artikelen over Villa Nimrod en architect Frans Ruts (1894-1976) die het pand in 1927 ontwierp. Op de website van de krant zijn deze na te lezen.

SLUITSTEEN

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag en wordt om 11.00 uur in het gemeentehuis de Sluitsteen uitgereikt, de tweejaarlijkse Boxtelse monumentenprijs. Daarvoor zijn zes panden genomineerd, die 's middags door het publiek te bezoeken zijn. Brabants Centrum belichtte ze in een tweewekelijkse artikelenreeks. In Boxtel zijn belangstellenden niet alleen in Villa Nimrod, maar ook in de voormalige Heilig Hartkerk (Baroniestraat) en een schuur bij boerderij De Halfgalg (Onrooi). Daarnaast zijn het Groot Duijfhuis en de hoeve Eikendaal in Liempde genomineerd en de voormalige herberg Den Eijngel in Lennisheuvel. Op elke plek is iemand van de monumentencommissie aanwezig om uitleg te geven.

FOTO LINKSBOVEN: Villa Nimrod is zowel aan de buiten- als de binnenkant een toonbeeld van de Amsterdamse School, de Nederlandse 'vertaling' van de art deco-stijl.

FOTO RECHTSBOVEN: De haard met ombouw in de huiskamer van Villa Nimrod is een van de vele authentieke interieuronderdelen. De oude én nieuwe eigenaren gingen deze week in die huiskamer met elkaar in gesprek. Van links naar rechts Jasper Snijders, Harrie van der Velden, Henk Toonen (monumentencommissie), Rob Moonen en Linda Bes. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding