Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Jong en oud zoeken vertier op de Boxtelse kermis

Gillen, snoepen en 'mensen kijken'

Lonneke Hoondert

Gillen met je vrienden in de Timetrip, eendjes vissen met opa en oma, plakkerige handen van een suikerspin of met je vriendinnen jongens kijken bij de botsauto's: de Boxtelse kermis betekende zes dagen plezier op de Markt en het Breukelsplein.

Volkszanger Jeffrey Heesen opende het kermisfeest vrijdag samen met wethouder Peter van de Wiel in het kleurig verlichte lunapark. ,,Dit is toch wel het mooiste podium waar ik heb mogen staan", vond de entertainer. Enkele fans waren speciaal voor Jeffrey afgereisd naar Boxtel. Claudia Pauli uit Tilburg stond samen met haar dochter Lynn Smit (13) vooraan mee te zingen met de liedjes van de zanger. Ook maakten ze selfies met de muzikant. ,,We draaien zijn muziek overal. In de auto, de badkamer, noem maar op", lachte Claudia. ,,Normaal kun je niet zo dichtbij komen, dus dit is extra leuk."

Tijdens de opening werden uit een grote blauwe ton drie winnende kleurplaten van de kleurwedstrijd getrokken. De drie makers ervan kregen een rittenkaart voor de kermis. Guusje van Overdijk (6), Romée Kuijten (12) en Nick Oldenhof (8) waren de gelukkigen. Guusje wist al wel waar ze als eerste haar rittenkaart zou laten afstempelen. ,,Ik ga meteen in de zweefmolen, daarvan krijg ik kriebels in mijn buik." Meer dan honderd kermisliefhebbers waren op de been om het officiële startschot voor de kermis - met een confettikanon dat duizenden glitters afschoot - bij te wonen. De rittenkaart voor de mooiste kleurplaat werd maandagmiddag uitgereikt aan Luuke Schoenmakers (10).

Selfies met Jeffrey

Hoewel je niet 'over de koppen kon lopen', was het tijdens de openingsavond gezellig druk op beide kermislocaties. Ook de terrassen zaten goed vol. Emmy van de Ven (13) en Fleur van Haaren (12) waren samen op pad gegaan. ,,Eigenlijk gaan we bijna niet in attracties. We lopen en kijken een beetje rond, kletsen bij met mensen die we een tijd niet gezien hebben en genieten van de kermislichtjes, de muziek en de gezelligheid", vertelden de vriendinnen.

Ook bij de botsauto's op de Markt was het een kwestie van zien en gezien worden. Twee meiden kijken giechelend toe hoe tienerjongens tegen elkaar aanbotsen in de autoscooters. ,,Het is misschien niet de snelste of heftigste attractie, maar alle jongeren verzamelen zich hier. Daarom zijn wij hier ook."

De snelle Breakdance op het Breukelsplein was in trek, maar er werd ook volop eendjes gevist door de jongste kermisgangers. Dat leverde de broertjes Jens (4) en Sven (2) van Abeelen een stoer lichtzwaard op. Die konden dan ook niet wachten om meteen na de winst naar huis te gaan. ,,Ik ga er meteen mee spelen", riep Jens blij.

Kermisvuurwerk

Hoewel de regen zondag enigszins roet in het eten gooide, konden kermisgangers de overige dagen genieten van stralend weer. De regen van vuurpijlen bij de gemeentevijver werd echter, anders dan de stortbuien die op zondag de kermis teisterden, met 'oh's' en 'ah's' ontvangen door het kermispubliek. Dinsdagavond werd de Boxtelse kermis 'afgesloten' met vuurwerk. Hoewel de attracties officieel pas woensdag ophielden met draaien, stak pyrotechnicus Maurice Schellekens uit Boxtel traditiegetrouw een dag eerder de vuurpijlenregen af.

FOTO BOVEN: De grijpkramen op de Boxtelse kermis zorgen altijd voor veel plezier, maar ook voor frustratie. Vooral als de knuffel nét voor de uitgiftebak uit de mechanische grijpers glipt. (Foto's: Albert Stolwijk).


SANDER (14) WINT MET KRUISBOOG

Jeugdige gildevendelier
wordt kermiskoning

Voordat zondag het jaarlijkse kermisschieten begon, grapte Sander van Casteren (14) nog: ,,Wie gaat er vendelen als ik de vogel uit de schutsboom knal?" Koning Guus Eltink van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris beloofde die taak op zich te nemen, in de veronderstelling dat het Sander toch niet zou lukken. Maar dat pakte anders uit...

Traditioneel plaatst het Boxtelse gilde tijdens de kermis een houten vogel bovenop de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Wie het laatste stukje eraf schiet, mag zich een jaar lang kermiskoning noemen. Op het Essche Heike spanden veertien deelnemers om beurten de kruisboog. In totaal werden 81 schoten gelost en na de 55e treffer viel om kwart over vier de laatste snipper voor de voeten van jeugdvendelier Sander, zoon van oud-koning en oud-kermiskoning Ruud van Casteren. Sander kreeg het zilveren wisselschild omgehangen dat in 2015 werd gewonnen door Nico Swaans, de partner van Ruud. En uiteraard vendelde gildekoning Eltink voor zijn kermiscollega.

De lichtjes van een attractie komen het beste tot hun recht in de schemering.
Sander van Casteren (14) mag zich een jaar lang kermiskoning van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris noemen. (Foto: Ruud van Casteren).