Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Op bezoek bij Bed & Breakfasts: De Posthoornhoeve in Haaren

Pelgrimsparadijs nét buiten Boxtel

Lonneke Hoondert

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela roept bij velen het beeld op van wandelpaden in Frankrijk en Spanje langs vervallen kerkjes. Maar achter de hoeve van Janny en Willem Ligtvoet ligt in de weilanden een zandpad verscholen dat deel uitmaakt van de beroemde bedevaartsroute naar de heilige Spaanse stad. Aan de Posthoorn 1, het eerste Haarense huis dat mensen tegenkomen wanneer ze via de Kapelweg Boxtel verlaten, runt het koppel bed and breakfast De Posthoornhoeve. Daar verwelkomden ze de afgelopen jaren heel wat pelgrims én andere gasten.

Het weiland van de buurman bevindt zich nog nét in Boxtel, maar de Posthoornhoeve ligt toch echt in de gemeente Haaren. Janny en Willem komen oorspronkelijk uit Moergestel en kochten de langgevelboerderij elf jaar geleden. ,,De kinderen verhuisden niet mee en we hadden nogal wat ruimte over", vertelt Janny. En zo werd het idee voor een b&b geboren. ,,Met als uitgangspunt dat het leuk en behapbaar moet blijven voor ons. We worden er niet rijk van, maar dat hoeft ook niet."

Pelgrimsgasten

Het schoonmaken, wassen en boodschappen doen, vergt veel tijd naast de 'gewone' banen die het stel heeft. Daar krijgen ze echter een hoop gezelligheid en bijzondere gasten voor terug. Zo weten bedevaartgangers die het pelgrimspad tussen Amsterdam en het Belgische Visé lopen de b&b goed te vinden. ,,En eigenlijk zijn dat áltijd interessante mensen", glundert Janny. ,,Ze hebben allemaal een verhaal, want iedereen die naar Compostela gaat, doet dat om een reden." Zo logeerde er al een Australische pelgrim, maar ook wandelaars uit Engeland, Frankrijk en België sliepen in één van de twee kamers die de b&b rijk is.

Overigens verblijven niet enkel pelgrims in de Posthoornhoeve. ,,Doordeweeks logeren er vaak forenzen uit andere delen van het land die hier in de buurt werken. Zo is er iemand die gruwt van onpersoonlijke hotels en geniet van de huiselijke sfeer van onze b&b."

Vertrouwen

Janny en Willem runnen de Posthoornhoeve met plezier en schenken graag persoonlijke aandacht aan hun gasten. ,,Iedereen wordt ontvangen met een kop koffie en als het warm is een koud pilsje. En dan maken we meteen een praatje. We schenken onze gasten veel vertrouwen. Ze mogen onze fietsen lenen en als ze 's avonds muziek willen luisteren of willen barbecueën in de tuin is dat geen probleem."

De kamers zijn knus en landelijk ingericht en gasten delen een badkamer. ,,Mensen vinden dat doorgaans geen bezwaar. Het staat duidelijk vermeld op onze website, dus wie dat niet wil, boekt niet."

Janny en Willem kozen er bewust voor geen televisies op de kamers te plaatsen. Op die beslissing moesten ze terugkomen toen een Poolse man, die drie jaar lang elke week logeerde bij het stel, graag voetbalwedstrijden wilde kijken. ,,Om de week verbleef hij vier dagen bij ons. Vandaar dat we besloten een televisie aan te schaffen. Inmiddels woont hij met zijn gezin in Nederland en we hebben een hele goede kennis aan hem overgehouden."

Oase

Hoewel de b&b aan de drukke doorgaande weg en aan het spoor tussen Boxtel en Oisterwijk ligt, treffen gasten binnen en buiten een oase van rust. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de bloemenpracht in de achtertuin van de hoeve. ,,Toen we hier kwamen wonen was dit een intens donkere tuin. De bomen hebben we gesnoeid en vervolgens hebben we de tuin aangeplant", zegt Janny. Daar zit overigens weinig structuur in. ,,Werkelijk ieder plekje in de tuin vul ik op met een plant die ik ergens koop of krijg. Het maakt niet uit wat, maar ik let wel op de kleur. Gele en rode planten en bloemen komen er bij mij niet in. Dat vind ik zo'n lelijke combinatie", lacht ze.

Zelf lopen

Geïnspireerd door hun bedevaartgasten zijn Janny en Willem inmiddels ook zelf begonnen met het lopen van het Hollandse gedeelte van het pelgrimspad. ,,De route die door Nederland en België loopt, is opgeknipt in twee delen. Van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch en van die stad naar Visé. We lopen het tweede gedeelte steeds in stukjes, want we hebben het nog veel te druk om helemaal naar Compostela te lopen", bekent Janny.

Meer informatie is te vinden op www.deposthoornhoeve.nl.

FOTO BOVEN: Janny en Willem Ligtvoet runnen b&b De Posthoornhoeve aan de Posthoorn 1. De boerderij ligt nét buiten Boxtel vlakbij het pelgrimspad dat naar Santiago de Compostela leidt. (Foto's: Peter de Koning).

De groene kamer is ingericht in landelijke stijl.