Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FIETSERBOND BESTUDEERT VERKEERSTELLINGEN GEMEENTE BOXTEL

'In zes jaar tijd 30 procent meer fietsers in Boxtel'

HENK VAN WEERT

Verkeerstellingen die afgelopen voorjaar op een groot aantal plekken in Boxtel werden gehouden, laten zien dat er aanzienlijk meer wordt gefietst dan zes jaar geleden. Gemiddeld gaat het om 30 procent. De lokale afdeling van de Fietsersbond is opgetogen. ,,Zeker als we dit naast de gemiddeld lichte daling van het aantal auto's leggen", stelt voorzitter Pierre van den Oord.

Eind juli publiceerde deze krant al de uitkomsten van het verkeersonderzoek dat in maart werd uitgevoerd door het Tilburgse onderzoeksbureau Dufec. Daaruit viel op te maken dat op de meeste plekken weinig verschillen werden geregistreerd qua autoverkeer. Alleen op de Keulsebaan (tussen de rijksweg A2 en rotonde De Goor) en op de Baroniestraat (tussen Annastraat en Breukelsestraat) werden aanzienlijk meer motorvoertuigen geteld.

BETERE MEETTECHNIEK

Maar Dufec telde niet alleen de autobewegingen. Ook het aantal fietsers dat de meetpunten passeerde werd vastgelegd. En de techniek voor die elektronische fiets-tellingen is sinds de laatste meting aanzienlijk verbeterd, kreeg Fietsersbondvoorzitter Van den Oord te horen van Dufec.

Tussen 3 en 22 maart van dit jaar werden op 48 plekken fiets-tellingen gehouden in de gemeente Boxtel. Daarvan werden op 32 locaties metingen verricht waar dat ook in oktober 2010 gebeurde. ,,Opvallend is de stijging in fietsgebruik op maar liefst 29 plaatsen van deze 32. Alleen de Dr. De Brouwerlaan, Ridder van Cuykstraat en Mijlstraat scoorden lager", meldt Van den Oord. ,,De toename van het fietsverkeer varieert van 5 tot 200 procent. De gemiddelde stijging over de 32 plaatsen is 30 procent."

Van den Oord vindt het 'gigantische stijgingpercentage' opmerkelijk. ,,Zeker als we dit naast de gemiddeld lichte daling in het aantal auto's leggen. Neemt de automobilist binnen Boxtel vaker de fiets?"

UITGELICHT

De lokale afdeling van de Fietsersbond heeft enkele resultaten uitgelicht. Het zijn gemiddelden per werkdag, gemeten over de hele periode van drie weken. Het aantal fietsers op de Hobbedonkseweg steeg van 1.349 naar 2.577. Op de Eindhovenseweg (tussen Hobbendonkseweg en Liempseweg) steeg het aantal van 786 naar 1.162 en op de Baanderherenweg (tussen Den Tijvert en de Van der Voortweg) steeg van 1.333 naar 1.650. Op de Prins Hendrikstraat (tussen Kasteellaan en Raaphof) steeg het aantal tweewielers bescheiden van 1.671 naar 1.767, maar bij de dubbele overweg in de Tongersestraat daarentegen weer fors: van 713 naar 1.078.

In de Rechterstraat (tussen Rozemarijn en Fellenoord) werd alleen dit jaar gemeten en daar werden gemiddeld 3.285 fietsen per werkdag geteld. Op vrijdag, als de weekmarkt wordt gehouden, liep dat op naar liefst 4.057 fietsen. Over dit zelfde wegvak rijden 2.336 auto's per werkdag.

Op de Baanderherenweg (tuissen Gildenhof en Redoutestraat) werd alleen in 2010 geteld en toen fietsten daar 1.150 mensen per werkdag. ,,Helaas moeten zij daar nog steeds een te krap wegvak delen met auto. Hoeveel auto's er nu rijden is dit jaar niet geteld; in 2010 waren het er nog 5.648 per werkdag", aldus de woordvoerder van de Fietsersbond.

VAART MAKEN

Van den Oord zegt dat zijn organisatie content is met het besluit van de gemeente Boxtel om tijdens de verkeerstellingen ook de fietsbewegingen te laten registreren. ,,Nu graag meer vaart in de evaluatie van de verkeerstellingen met het oog op de in september startende werkgroepen rond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en aanverwante verkeersplannen", aldus de Fietserbond.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij is nog met vakantie en kon daarom nog niet reageren op de resultaten van de tellingen.

FOTO LINKS: Jeugdige fietsers op de Molenwijkseweg. De gemeente Boxtel werkt aan een plan om hier met subsidie van de provincie een fietsstraat te realiseren. (Archieffoto: Peter de Koning, juni 2015).