Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Teatergroep Torenspelers Tilburg speelt in Rembrandt

Boxtelse spelers acteren in plat Tilburgs

MARIËLLE WIJFFELAARS

Grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel wordt morgen, vrijdag 26 augustus omgetoverd tot nachtrestaurant Martino. De Teatergroep Torenspelers Tilburg (TTT) laat het publiek er kennismaken met de eigenaren en bezoekers. Dat de voorstelling wordt opgevoerd in Rembrandt is niet zo verwonderlijk; twee spelers van de Tilburgse theatergroep komen uit Boxtel.

Anderhalf jaar geleden ging de voorstelling Martino in première, toen nog met een andere hoofdrolspeelster. Toen deze echter wegens ziekte uitviel, benaderde Boxtelaar Wim van der Schoot zijn plaatsgenoot Karin Nievelstein met de vraag of zij mee wilde doen. ,,Karin en ik kennen elkaar al jaren, nog uit de tijd dat de zittingsavonden in gemeenschapshuis De Rots werden gehouden", vertelt Van der Schoot. ,,Ik ken haar als een goede speelster en zag haar meteen voor me in de rol van Patricia."

FLINKE KLUIF

Patricia is de uitbaatster van Martino, haar broer Alex wil de zaak echter overnemen. ,,Ze is een échte Tilburgse", zegt Nievelstein. En dat betekende dat de spelers een cursus kregen om Tilburgs dialect te kunnen spreken. ,,Plat Tilburgs is echt heel anders dan Boxtels", vindt Van der Schoot. ,,We hebben daar een flinke kluif aan gehad." Nievelstein: ,,Maar dát was juist ook de uitdaging van dit stuk en daarmee heel interessant om te spelen."

Nievelstein - bekend van onder meer Boxtheater - kwam later bij de groep en dat was wel even wennen. ,,De rol was er al, de spelers waren op elkaar ingespeeld en het is lastig om er dan bij te komen. Het is sowieso altijd spannend om bij een nieuwe groep te gaan spelen, maar ik voel me er nu helemaal thuis. Het is een leuke club mensen."

TRAGISCH EN KOMISCH

Het stuk Martino draait helemaal om het nachtrestaurant en haar bezoekers en medewerkers. Van der Schoot is te zien als de kok Benito, een voormalig bokser. Stoere Benito heeft een oogje op Patricia en doet zijn uiterste best om haar te versieren. ,,Maar zij gebruikt me gewoon", zegt Van der Schoot lachend. Andere personages zijn privéchauffeur Gaetan, taxichauffeur Willy en de wat eenzame Evelyne. Nievelstein: ,,Het stuk is tragisch, maar ook erg komisch. Dankzij het gebruik van dans en muziek worden de spelers getrakteerd op een heel afwisselende voorstelling."

Nadat Martino eerder werd gespeeld in Tilburg, Venlo, Berkel-Enschot en Udenhout, is het morgen de beurt aan Boxtel. Op uitnodiging van eigenaren Geert en Colette van de Wal spelen de Torenspelers in de zaal van grandcafé Rembrandt. ,,Een ideale ruimte", vindt Van der Schoot. ,,Er is al een bar aanwezig dus we hoeven zelf weinig aan het decor te doen. Het is voor ons als Boxtelaren natuurlijk ook heel leuk om Martino in onze woonplaats te kunnen neerzetten. Er zullen ongetwijfeld veel bekenden komen kijken." Nievelstein vult aan: ,,Het wordt ook echt de allerlaatste keer dat we Martino opvoeren, extra bijzonder dus. We hebben een speciale fles wijn met de naam Martino, die gaan we in Boxtel eens fijn samen opdrinken."

Martino is morgen, vrijdag 26 augustus om 20.15 uur te zien in grand café Rembrandt. Meer informatie en reserveringen: www.ttt-theaterproducties.nl.

FOTO BOVEN: Wim van der Schoot (linksachter) en Karin Nievelstein (staand) zijn morgen te zien in de voorstelling Martino van de Teatergroep Torenspelers Tilburg. (Foto: Johan van der Steen).


Mensen met een beperking gaan natuur beleven

WoonWijs Boxtel gaat samen met Het Bewaarde Land en het project Dementievriendelijke Gemeenten starten met een training natuurbeleving voor mensen met een beperking. Deze groep komt volgens de organisatie nauwelijks in de natuur, met deze training leren ze op een andere manier de natuur te beleven.

Mensen met dementie of een vergelijkbare beperking zijn afhankelijk van anderen om hen mee naar buiten te nemen. Speciaal voor familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers wordt in september de training natuurbeleving gehouden. Hierin leren ze allerlei werkvormen in de groene omgeving waardoor een wandeling met iemand met een beperking leuker wordt én meer verdiept.

De training wordt gegeven op dinsdag 20 en vrijdag 30 september van 13.30 tot 16.30 uur en donderdag 29 september van 09.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan bij Annelies Bolkestein via e-mail: anneliesbolkestein@contourdetwern.nl.