Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gemondse boerenfamilie houdt van gezelligheid op 't erf

Supermarktmelk? Liever van de tap!

Lonneke Hoondert

Echte Brabantse gezelligheid. Op het boerenerf van de familie Buijs aan de Wielse Hoeven in Gemonde kun je de gemoedelijkheid van het buitenleven niet alleen voelen. Dankzij de recent geïnstalleerde melktap kun je die nu ook proeven. Terwijl je voor 20 cent een glaasje onbewerkte melk tapt - die elke dag vers in de machine wordt gegoten - hoor je op een steenworp afstand de 'producenten' schuifelen en loeien in de stal.

Een Zwitsers stel zocht gisteren tijdens haar fietstocht nog verkoeling in de schaduw van de bomen bij de picknicktafels die rondom het chaletje, waarin de melktap geïnstalleerd is, verspreid staan. Uiteraard mét een zelf getapt fris glas melk. Die wordt gekoeld tot 3,5 graad Celsius. De melk is onbewerkt goed te drinken, ook al adviseert Jack Buijs het drankje eerst tot 72 graden te verwarmen. De keus tussen rauw of verhit blijkt vooral een generatieverschil. ,,Mijn ouders drinken al tachtig jaar zonder problemen rauwe melk. Je ziet ook veel ouderen hier. Die zijn toch meer opgegroeid met melk."

De melk is afkomstig van de 96 koeien die de boer houdt en in tegenstelling tot de 'verse' melk in de supermarkt komt de drank van de tap écht recht van de koe. ,,Hier zitten alle voedingsstoffen, zoals goede vetten en eiwitten, nog in. Volle melk uit de supermarkt is niet bepaald 'vol' meer te noemen. Die wordt eerst bewerkt", zegt Jack.

Oostenrijk

Een vakantie in Oostenrijk bracht hem op het idee van de tap. ,,Daar verkopen veel boeren hun melk aan huis. In IJmuiden stond een tap te koop en die ben ik meteen gaan halen." Via marktplaats tikte hij een chaletje op de kop, die met de geruite gordijnen overigens niet zou misstaan in de Alpen. De melk kost 1 euro per liter en je betaalt 50 cent extra voor de fles. ,,Die mogen mensen dan ook houden."

De Gemondse tap is amper twee weken open, maar blijkt een succes. ,,De ene dag verkoop ik dertig tot veertig flessen, de andere dag slechts drie", vertelt Jack. De melk die aan het einde van de dag overblijft, gaat naar de kalfjes. ,,Het valt me op dat mensen van ver ons goed weten te vinden. Zo waren er gisteren mensen uit Katwijk op bezoek."

De boer geniet van de gezelligheid op zijn erf. ,,Voor het geld hoef ik het niet te doen, want veel verdien ik niet aan de tap. Maar ik vind het leuk om mensen hier te ontvangen en een praatje te maken. Koeien zeggen niet zo veel hè?", zegt hij met een knipoog. Ook toevallige voorbijgangers die alleen behoefte hebben aan een kop koffie of glas water, of benieuwd zijn naar de schilderijtjes die zijn vrouw Jacqueline verkoopt in het chaletje, zijn welkom om even uit te rusten aan de picknicktafels.

Fietsbanddieren

De boerderij ligt aan een drukke fietsroute tussen Sint-Michielsgestel en Gemonde. Niet alleen de tap trekt veel bekijks, ook de tuin van het naastgelegen huis van de ouders van Jack is een echte blikvanger. Moeder Gerda maakt van fietsbanden levensgrote dieren en inmiddels prijken er tientallen op het perceel. ,,Ik begon ooit met het maken van een kleine kip tijdens een cursus van de KBO. Het is verslavend", bekent ze. ,,Veel fietsers stoppen even om de tuin te bewonderen. Al die aanloop vind ik hartstikke leuk."

Jack is niet van plan een creatie van zijn moeder bij het chaletje neer te zetten. ,,Wat betreft tuinonderhoud ben ik ongeduldig. Als ik ga maaien, wil ik niet steeds alles aan de kant hoeven te zetten", lacht hij.

Ook trek in een glas écht verse melk? De tap is dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur geopend. Jack's zoon Gijs heeft een Facebookpagina aangemaakt: www.facebook.com/melktapbuijs.

FOTO BOVEN: Jack Buijs besloot als één van de eerste boeren in de regio een melktap te installeren bij zijn boerderij in Gemonde. Voorbijgangers kunnen daar elke dag zelf écht verse melk tappen. (Foto's: Peter de Koning).

De fietsbanddieren van Gerda Buijs trekken veel bekijks.