Bijna alle caféstoelen waren zaterdag bezet in Liempde. De Klumpkesdrive trok 356 bridgers naar het dorp en die speelden in acht horecagelegenheden. (Foto: Albert Stolwijk).
Bijna alle caféstoelen waren zaterdag bezet in Liempde. De Klumpkesdrive trok 356 bridgers naar het dorp en die speelden in acht horecagelegenheden. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Geen lege stoel meer te vinden

Klumpkesdrive lokt 356 bridgers naar Liempde

Lonneke Hoondert

Wie zaterdag neer wilde strijken in één van de Liempdse horecagelegenheden moest goed zoeken naar een plekje. Verspreid over acht café's en restaurants vond een mentale krachtmeting plaats tussen 356 bridgers. ,,Het is misschien wel het mooiste denksportevenement van Boxtel", vindt Frank van de Schans, voorzitter van Bridgeclub Liempde en één van de organisatoren van de Klumpkesdrive.

Waar het bij menig bridgedrive vaak gaat om grote geldprijzen is de insteek van de Klumpkesdrive heel anders. Het ging er zaterdag dan ook 'gemoedelijk' aan toe, zoals Van de Schans het zelf omschrijft. ,,Een dag waarop je in een ontspannen sfeer kunt bridgen, sociale contacten op kunt doen en daarna naar huis gaat met een 'klumpke'", vertelt de voorzitter. Alle deelnemers krijgen namelijk een sleutelhanger mét houten klompje. Een verwijzing naar de eeuwenoude klompenmakerstraditie waar Liempde onder meer om bekend staat. ,,Als eerbetoon aan de naam wil ik deelnemers volgend jaar vragen om op klompen te komen", lacht Van de Schans.

Uit z'n voegen

De Klumpkesdrive werd zaterdag voor de 22e keer georganiseerd. Daarbij was het merendeel van de spelers afkomstig van buiten de gemeente. In die 22 jaar heeft de Liempdse bridgedrive een behoorlijk goede naam opgebouwd.

In de loop der jaren is het evenement met 178 deelnemende paren bijna uit zijn voegen gegroeid. ,,We zouden misschien nog door kunnen groeien naar 200 koppels, maar dan is het maximum wel bereikt", zegt Van de Schans.

Hoewel de Klumpkesdrive bestempeld mag worden als een succesvol evenement betreurt de voorzitter het dat jongeren weinig interesse tonen in het spel. ,,De sport vergrijst. Het is lastig om de jeugd te bereiken, terwijl we er wél open voor staan. Maar zij groeien niet meer op met kaartspelletjes, maar met Pokémon." En dat terwijl, net als videospelletjes, het bridgen behoorlijk verslavend kan zijn. ,,Je raakt nooit uitgeleerd bij dit kaartspel. En het mooie is dat je nog tot op hoge leeftijd kunt bridgen, terwijl andere fysieke sporten ophouden."

Uitslagen

Ted v. Doorn/Francis Verhees        64.15

Martin Schoevaars/Xandra de Groot        64.04

Rob v. Leeuwen/Petra de Boer        63.83