Afbeelding
Foto: Michel Meeuwissen

Thrashband Razend brengt eerste videoclip uit

Boxtelse drummer 'timmert' aan de weg

Lonneke Hoondert

Als dertienjarige keek hij vol bewondering naar de inmiddels wereldwijd bekende Boxtelse metalband Severe Torture. Scheurende gitaren, rondzwiepende lange haren en vooral heel veel blastbeats, een supersnelle drumtechniek. ,,Dat heeft me geïnspireerd om ook het extreme drummen op te pakken", vertelt Tim Verheijden (34) uit Boxtel. Nu, twintig jaar later, zit hij in drie bands en speelt hij met het idee om van zijn drumpassie zijn beroep te maken.

Tim heeft al heel wat popzalen en rockpodiums gezien. Met de deathmetalband Lucifericon deed hij dit jaar Denemarken en Ierland aan en ook met het toepasselijk getitelde The Covering - die metalliedjes uit de jaren tachtig covert - reist hij regelmatig Nederland door. Sinds 2013 drumt Tim bij de thrashmetalband Razend. Ook met die formatie 'timmert' de muzikant aardig aan de weg én op het drumstel.

Het lijkt een behoorlijk tijdrovende hobby, maar de geboren en getogen Boxtelaar besteedt het liefst élke minuut aan zijn liefde voor metalmuziek en drums. ,,Ik hoor regelmatig dat wanneer mensen me op het podium zien drummen ze zelf zin krijgen om de drumstokjes op te pakken. Ik ben misschien niet de meest technische of snelle drummer, maar ik speel daarentegen wel met veel passie en kracht", legt Tim uit. Dat inspireerde hem tot een carrièreswitch die overigens nog in de kinderschoenen staat. ,,Ik zou graag drumles willen geven en ben me daar nu op aan het oriënteren. Zo ben ik in gesprek met een aantal scholen en met een fanfare."

Met een glimlach

Op dit moment gaat het leeuwendeel van Tims aandacht echter uit naar Razend. Waar je bij andere metalbands vaak boos kijkende mannen op het podium treft, pakt die formatie het anders aan. ,,We spelen serieuze metalmuziek, maar we hebben plezier in wat we doen en dat willen we uitstralen op het podium. Headbangen doen we dus met een glimlach", zegt de drummer met een knipoog.

Metal met een kwinkslag dus. Dat is ook terug te zien in de titel van het eerste album. ,,De nieuwe cd heet 'White Goat II'", meldt Tim. Met een aantal Tilburgers in de band is het niet lang gissen waar de titel 'White Goat' op gebaseerd is. De Tilburgse uitspraak 'witte gij 't' werd door de band omgevormd tot albumtitel en omdat de demo 'White Goat' al bestond, werd het cijfer twee toegevoegd; 'witte gij 't ok'. Op de hoes prijkt een wit geitje. ,,Veel extreme bands hebben een albumhoes met daarop dood en verderf. We hadden kunnen kiezen voor de zoveelste standaard hoes, maar dit is ludiek en dat past bij ons."

Videoclip

De cd van Razend wordt goed ontvangen door liefhebbers van metal. ,,We hebben enthousiaste reacties gehad van Nederlandse fans, maar ook van luisteraars uit Mexico, Chili, Canada en Roemenië", glundert Tim. De band put inspiratie uit de thrashmuziek, een extreme stijl die in de jaren tachtig werd ontwikkeld en zich kenmerkt door het snelle tempo. ,,De leidraad was de cd 'Master of Puppets' van de band Metallica. Dat album gaat qua muziek alle kanten op. Van snel naar langzaam en dan weer naar melodieus. Zoiets wilden we ook creëren."

De muziekgroep bestaat naast Tim uit zangeres Corinne van den Brand, gitaristen Arvid Kuipers en Jos van den Brand en Tijn van der Vloet bespeelt de bas. Vorige week kwam de eerste clip 'Girl in the mirror' uit, die op Facebook meer dan achthonderd keer werd bekeken. Ook op YouTube staat de teller al voorbij de vijfhonderd 'views'. Bij de meeste metalbands nemen mannen de vocals voor hun rekening, maar Corinne doet niet voor hen onder. Ook zij grunt - een zangstijl die in de metalmuziek veel gebruikt wordt - en schreeuwt dat het een lieve lust is. ,,Corinne is één van de eerste vrouwelijke grunters ooit. In 1988 begon ze hier al mee", zegt Tim trots.

Optreden

De cd kwam in maart al uit, maar de pr-machine komt nu pas op stoom. ,,De releasedatum van de cd was niet ideaal. Daarom hebben we nu ook pas de clip uitgebracht, als opwarmertje voor het podiumseizoen", aldus Tim. Tot en met december staan acht optredens kris kras door Nederland en België geboekt. ,,Voor een jonge band is het tegenwoordig lastig om een goede show te boeken. Ze laten je makkelijk voor vijf consumptiebonnen helemaal naar Groningen rijden. Het is voor een relatief nieuwe band als Razend best bijzonder om nu al zoveel betaalde shows te mogen spelen."

Benieuwd naar de muziek van Razend? Bezoek dan de website www.razendband.nl. Daarop is ook een overzicht van optredens te vinden. De eerste dichtstbijzijnde show is op 25 november in café The Little Devil in Tilburg. Tim komt ook graag in contact met mensen die geïnteresseerd zijn in drumlessen. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar timnieuwestijl@gmail.com.

FOTO BOVEN: De band Razend bracht vorige week haar eerste videoclip uit. Tim Verheijden (rechts) uit Boxtel drumt bij de muziekgroep. (Foto: Michel Meeuwissen).


Vrouwenkoor

Innovation houdt

open repetities

Vrouwenkoor Innovation uit Esch houdt in september open repetitieavonden. Mensen die belangstelling hebben om lid te worden van het koor zijn welkom te komen luisteren en eventueel mee te zingen op de dinsdagavond; de vaste repetitieavond.

Het koor oefent dan in Dorpshuis De Es onder leiding van dirigent Math Dirks of vaste invaller Karin Tooren. Het repertoire van Innovation is afwisselend, in moeilijkheidsgraad en in genre. In 2017 viert het koor haar twintigjarig bestaan met een concert op 23 juni. De komende periode wordt eerst gerepeteerd voor het al bijna traditionele kerstconcert, dit jaar op 16 december in de Sint-Willibrorduskerk in Esch. De open repetitieavonden zijn op dinsdag 6, 13, 20 en 27 september en beginnen om 20.00 uur. Het is fijn als bezoekers vóór aanvang aanwezig zijn.