Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KLANKBORDGROEP PRESENTEERT RESULTATEN ENQUÊTE

'Stationsstraat móet winkels houden'

De Stationsstraat moet ook in de toekomst een gezellige winkelstraat blijven. Want de route van en naar het NS-station bepaalt mede het imago van het Boxtelse centrum. Dat vinden bewoners, winkeliers en pandeigenaren van deze zogeheten 'aanloopstraat'. Hun mening lijkt niet te stroken met het beleid van het gemeentebestuur. Die wil immers de winkelfunctie van de Stationsstraat terugdringen.

HENK VAN WEERT

Het feit dat het gemeentebestuur probeert om ondernemers met een verhuispremie van de Stationsstraat naar bijvoorbeeld de Croonpassage of andere leegstaande winkels rondom de Markt en Rechterstraat te lokken, is de bewoners en winkeliers van de Stationsstraat een doorn in het oog, erkennen Pieter Tielen en Bernard Vekemans. Beiden zijn lid van een door de gemeente ingestelde klankbordgroep die onlangs een enquête hield. Gisteren gaf het tweetal in een exclusief interview aan Brabants Centrum een toelichting op de resultaten van die enquête die eind juli werd gehouden. Vanochtend werden de uitkomsten aangeboden aan centrumwethouder Eric van den Broek. Die sprak zijn waardering uit voor het initiatief en beloofde de uitkomsten te gebruiken voor verdere gesprekken. In oktober schuift de wethouder daarvoor met de klankbordgroep Stationsstraat aan tafel.

Uit de enquête wordt duidelijk dat er meer in plaats van minder winkels in de straat moeten komen. Met 'de straat' wordt dan de winkelpromenade bedoeld én het deel tot en met het vroegere café De Kom, nu Happy Tokyo. In de buurt werden 46 enquêteformulieren verspreid, de helft werd geretourneerd.

De Stationsstraat kampt met nogal wat leegstand. Tielen en Vekemans beseffen dat het niet mee zal vallen om meer winkels te lokken. ,,Het centrum van Boxtel heeft al te veel vierkante meters winkeloppervlak. Maar je zou je ook voor kunnen stellen dat lege panden worden gevuld door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of andere gezondheidszorg. De vestiging van meer kantoren zien we niet zo zitten", aldus Tielen, die aan de Stationsstraat woont en er bovendien een leegstaand winkelpand in eigendom heeft. Volgens Vekemans, onder meer eigenaar van het leegstaande winkelpand waarin eerder schoenenzaak Verkuilen zat, was het mooi geweest als de bibliotheek naar zijn pand was verhuisd. Daar is ook over gesproken, maar uiteindelijk ging dat plan niet door. ,,Ook dit soort openbare voorzieningen zijn echter van harte welkom in onze straat", zegt Vekemans.

EENRICHTINGSVERKEER?

Een ruime meerderheid van de deelnemers aan de enquête vindt dat de winkelpromenade in de Stationsstraat gehandhaafd moet blijven, maar wel aan een herinrichting toe is. De sfeer en beleving van vroeger zou terug moeten komen, vinden zeventien van de 24 deelnemers aan de enquête. Ook moet meer duidelijkheid komen in de verkeerssituatie tussen voetgangers en andere weggebruikers.

Als uiteindelijk zou worden besloten om in één richting doorgaand autoverkeer toe te laten, stuit dat volgens de klankbordgroep niet op veel problemen. Wel is het zaak om de auto's dan naar het centrum toe te laten rijden in plaats van andersom. Een paar plekken voor kort parkeren zou dan welkom zijn", zegt Tielen. Hij vormt de bewuste klankbordgroep niet alleen met 'overbuurman' Vekemans, maar ook met de winkeliers André Heijkants (Toko), Ellen Schellekens (De Firma Fotografie) en Pieter Theelen van het gelijknamige modecentrum.

De voorstellen van BAeSS, een collectief van plaatselijk architecten en stedenbouwkundigen, ten aanzien van verfraaiing van gevelwanden, spreken de klankbordgroep van de Stationsstraat erg aan. ,,Hopelijk gaat de gemeente er snel mee aan de slag. Net als met de uitkomsten van deze enquête."

FOTO BOVEN: De klankbordgroep die na heeft gedacht over de Stationsstraat hoopt dat de gemeente snel aan de slag gaat met de herinrichting van de winkelpromenade. (Foto: Peter de Koning).