Afbeelding
Foto: Peter de Koning

kermisvulkaan braakt metershoog rook uit in Boxtel

G-krachten trotseren in een bidule

Lonneke Hoondert

Op grote hoogte boven Boxtel zwieren en zwaaien, zoals vorig jaar met de Bomber, zit er deze keer niet in. Maar kermisliefhebbers kunnen van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 augustus wél de G-krachten trotseren in een bidule, dat is een attractie die héél hard ronddraait. Jezelf op hoge snelheid heen en weer laten schudden kan ook: in spectaculaire attracties als de Breakdance.

Hoewel het zweet op zijn voorhoofd parelt, doet de Tilburgse Maurice Rademaker, eigenaar van de botsautobaan op de Markt, het naar eigen zeggen 'rustig aan'. Gistermiddag bouwde hij samen met zijn team de attractie op. Die had hij dinsdagavond afgebroken in het gehucht Grashoek, vlakbij Deurne, en om vier uur 's nachts alvast op de Markt geparkeerd. Het opbouwen verliep dankzij de kettinglier, een soort takelmachine, voorspoedig. De lier takelde de platen, die de bodem vormen voor de baan, één voor één in het stalen frame. ,,Het zijn 120 platen en voorheen legden we die er met de hand stuk voor stuk in", herinnert Rademaker zich.

De Volcano Power verrees ter hoogte van cadeauwinkel Hebbes op de Markt. ,,Eigenlijk zou op deze plek de Flying Bob komen, maar die bleek een technisch mankement te hebben", vertelt kermisambtenaar Richard Schuurs. De bidule is echter net zo sensationeel. De Volcano Power, de naam zegt het al, is uitgerust met een replica van een vuurspuwende berg en stoot een rookkolom van acht meter uit.

Adembenemend

Het aantal attracties op de Boxtelse kermis is vergelijkbaar met andere jaren. Toch had Schuurs moeite met het strikken van kermisexploitanten. ,,Verschillende attracties zijn verkocht in het buitenland en doordat augustus vijf weekeinden heeft, is er overlap met andere gemeenten." Desondanks heeft de ambtenaar genoeg adembenemende attracties weten te krijgen. Op de Markt komt voor het gemeentehuis de Adventure Shuttle 2, een vluchtsimulator. Op het Breukelsplein werden gisteren onder meer lunapark Crazy Sjimmy, de Breakdance en de Party Polyp opgebouwd.

De Boxtelse kermis wordt morgen, vrijdag 19 augustus om 18.45 uur geopend door volkszanger Jeffrey Heesen op het Breukelsplein. Het kermiskienen voor Boxtelse ouderen, dat wordt georganiseerd door de stichting Eet met je Hart, vindt ook nu weer doorgang. Dinsdag 16 augustus om 10.00 uur wordt daarvoor de vloer van de botsautootjes vrijgehouden op de Markt. Die zelfde dag ontsteekt Boxtelse pyrotechnicus Maurice Schellekens om 22.30 uur een vuurwerk bij de gemeentevijver.

Kermisgangers die dagelijks de hints op de Facebookpagina van Beleef Boxtel goed in de gaten houden en als eerste het gouden ticket weten te vinden, winnen net als voorgaande jaren een 'rondje kermis'.

Openingstijden

De kermis opent op zaterdag en zondag om 13.00 uur en van maandag tot en met woensdag om 14.00 uur. De attracties op het Breukelsplein sluiten alle dagen om 24.00 uur. De Markt blijft op vrijdag, zaterdag en zondag open tot 01.30 uur en van maandag tot en met woensdag tot 00.30 uur.

FOTO BOVEN: De Volcano Power slingert inzittenden in het rond én braakt, zoals het een vulkaan betaamt, een rookkolom van acht meter hoog uit. (Foto: Peter de Koning).