Eind juni schitterde Ranil van Peperstraten als wolf in het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' dat Boxtel's Harmonie opvoerde in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Eind juni schitterde Ranil van Peperstraten als wolf in het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' dat Boxtel's Harmonie opvoerde in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CREATIEVE BREAKDANCER ZIT ALTIJD VOL IDEEËN

Ranil knipoogt alweer naar Sri Lanka

COEN VERBEEK

Ranil van Peperstraten is een dansend en creatief brein of een creatief dansend brein, zo je wilt. De 26-jarige Boxtelaar, wiens roots in Sri Lanka liggen en opgroeide bij adoptieouders in Liempde, knipoogt altijd naar het voormalige Ceylon.

Breakdance is voor hem een uitdaging en een inspiratiebron. Hij gaat helemaal op in het dansen. De geboren Sri Lankaan wil zijn hobby het liefst met zoveel mogelijk mensen delen. ,,In het begin was het leuk om te doen. Toen zag ik dat ik het kon uitdragen. Het leek mij tof om kinderen hierbij te betrekken."

Hij is enthousiast, gedreven, ambitieus zelfs. Hij heeft altijd allerlei plannen. Op de opleiding Sport en Bewegen aan het ROC in Tilburg leerde hij de skills en kreeg hij de handvatten aangereikt om nog beter met kinderen en hun verschillen om te gaan. Ranil denkt vooral in kansen en mogelijkheden. In het dansen kan de Boxtelaar al zijn gevoelens kwijt. ,,Je geeft er je eigen draai aan. Ik denk en werk voortdurend aan vernieuwingen, nieuwe ideeën in the scene."

RAWNEAL

Ranil werd Rawneal, een naam aangedragen door Liempdenaar Perry van den Biggelaar. ,,Die naam heb ik in het wereldje aangehouden." In Nederland, België en Duitsland doet hij regelmatig mee aan battles waar breakdancers zich met elkaar meten. Breakdance is de benaming voor de buitenwacht. ,,Wij spreken van b-boys, actief in een crew". Van Peperstraten richtte in 2007 de Crew Cypher Active op. Daarin is hij nu nog actief. Stijn Smulders en Len van der Pol – beiden afkomstig uit Liempde – zijn twee van zijn belangrijkste kompanen.

Opzien baarde Ranil ook met een van de hoofdrollen in 'Peter en de wolf'. Met het muzikale sprookje van Sergej Prokofiev trok Boxtel's Harmonie, samen met een enthousiaste dansgroep, eind juni en begin juli tot viermaal toe een volle zaal in Podium Boxtel. De breakdancer geeft lessen in Liempde en Lennisheuvel via zijn eigen level-methode. Hij is ook actief in Nuland, Geffen, Tilburg en Gorinchem. Hij traint thuis en in 's-Hertogenbosch.

De cursus, die hij geeft, heeft hij gegoten in een spelletje. Daarbij kunnen leerlingen steeds bepaalde levels halen. Ranil praat dan van gamification. ,,Leerlingen zien zo hun gemaakte vorderingen in beeld. Nu laten we dat nog zien op speciale kaarten. We zijn bezig om het in de nabije toekomst het geheel digitaal in beeld te gaan brengen. Het aantal cursisten is steeds groeiend. Breakdancen is immers nog steeds razendpopulair. De media en tv-programma's dragen daartoe bij. Vanaf september zijn er weer nieuwe cursussen. Via info@rawneal.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden.

SRI LANKA

Meerdere malen reisde de Boxtelaar naar Azië voor een bezoek aan Sri Lanka. De eilandstaat in de Indische Oceaan is immers zijn geboorteland. In februari 2011 organiseerde Ranil een eerste evenement. Met de opbrengst ervan liet hij voor zijn biologische moeder een huisje bouwen in de buurt van Hikkaduwa, zestien kilometer van het bekendere Galle in het zuidelijk deel van Sri Lanka.

In 2015 ging hij weer naar het land, ingeklemd tussen India en de Malediven. Toen maakte hij daar kennis met jongeren en introduceerde er het breakdancen. Dat moet de opstap worden om een event naar zijn geboorteland te halen.

Op 24 april van dit jaar organiseerde hij daarom – net als vijf jaar geleden – wéér een event in Dynamo, een podium voor jong dance-talent, in Eindhoven. Dat werd wederom een succes. Inmiddels studeert de ex-Liempdenaar ook Singalees, de officiële taal van Sri Lanka, waar je overigens met de Engelse taal óók goed terecht kunt.

DOORONTWIKKELEN

Ranil barst van de ideeën die hij in de komende maanden en in 2017 vorm wil geven. ,,We hebben inmiddels de kennis en de middelen om een evenement te organiseren. Daarom moet het mogelijk zijn om ook dáár een dance-event op poten te zetten. De komende tijd gaan we gebruiken om én de financiën bijeen te krijgen én de mogelijkheden daar te bekijken."

Inmiddels wil Ranil zijn eigen talent doorontwikkelen en de kennis en kunde als b-boy vergroten; voortdurend knipogend naar zijn geboorteland Sri Lanka, het betoverend mooie eiland in de Indische Oceaan.

FOTO BOVEN: Eind juni schitterde Ranil van Peperstraten als wolf in het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' dat Boxtel's Harmonie opvoerde in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).