Afbeelding
Foto:

ORGELCONCERT DOOR TOMMY VAN DOORN

Franse Romantiek klinkt
op Boxtels Smitsorgel

In de concertreeks die de Stichting Kerkconcerten Boxtel ook dit jaar weer organiseert in de Sint-Petrusbasiliek, is zondag 28 augustus een goede bekende 'te gast'. Tommy van Doorn, de vaste bespeler van het fameuze Smitsorgel in de Boxtelse kerk speelt die dag werken van Franse Romantiek.

Aan de opzet van dit programma liggen de beeldende en verhalende kwaliteiten van het Smitsorgel ten grondslag. ,,Met de aanstaande restauratie van het carillon van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek leek het mij toepasselijk ook enkele 'carillon'-werken op te nemen; orgelwerken die de klank van het carillon of van kerkklokken in herinnering roepen. In de evocatieve sfeer van het geheel komen zij uitstekend tot hun recht", schrijft Van Doorn in een toelichting die de concertgangers in het uit te reiken programma aantreffen.

De Boxtelse organist opent zijn concert met 'Sur le Rhin' van Louis Vierne (1870-1937), de gevierde organist van de Notre Dame in Parijs die regelmatig over de Rijn voer en daarbij zijn indrukken op imposante wijze wist om te zetten in een driedelige compositie. Naast Vierne kunnen luisteraars ook genieten van werken van Marcel Dupré, Camille Saint-Saëns en Wladyslaw Zelenski.

TITULAIR ORGANIST

Tommy van Doorn (1990) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen. Vanaf zijn zeventiende ging hij in de leer bij Jan Verhoeven in Boxtel, waar de basis werd gelegd voor het orgelspel in de belangrijke stijlperiodes en in de muziektheorie. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij vanaf 2009 hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Tevens verdiepte hij zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 werd deze studie cum laude afgesloten met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij onder anderen Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz en Luca Scandali.

Momenteel studeert Van Doorn muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook volgt hij beiaardlessen aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Frans Haagen. Hij treedt op als solist en begeleider op orgel, harmonium en continuo. Regelmatig werkt de organist ook samen met Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke en in 2014 toerde hij als solist met het Nederlands Studenten Kamerkoor. In december 2012 werd hij benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.

Het orgelconcert door Tommy van Doorn in de Sint-Petrusbasiliek begint zondag 28 augustus om 20.15 uur. Kaarten kosten negen euro en zijn voor aanvang te koop aan de kerk.

FOTO ONDER: Tommy van Doorn aan het klavier van het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Hij is de vaste bespeler van dit instrument.