,,Het centrum van Boxtel heeft volop positiefs te bieden, maar er kan nog veel verbeteren. Kijk nou naar dit nieuwe zitbankje: nauwelijks te vinden door de veelheid aan geparkeerde fietsen
,,Het centrum van Boxtel heeft volop positiefs te bieden, maar er kan nog veel verbeteren. Kijk nou naar dit nieuwe zitbankje: nauwelijks te vinden door de veelheid aan geparkeerde fietsen", vindt centrummanager Berry Dankers. Foto: Peter de Koning

BERRY DANKERS AANGESTELD ALS NIEUWE CENTRUMMANAGER

'Werken aan een positief elan in Boxtel'

HENK VAN WEERT

Een man die de taal van de winkeliers en horecaondernemers spreekt en een breed netwerk heeft. Het is een typering die zeker van toepassing is op Boxtelaar Berry Dankers (56). En daarmee lijkt hij dé aangewezen persoon om invulling te geven aan de taak van centrummanager. Afgelopen maandag is hij in die functie aan de slag gegaan. ,,Winkeliers dienen zich te realiseren dat ze moeten ondernemen om meer beweging in het dorp te krijgen."

Maandagochtend ontving Dankers de sleutel van het VVV-kantoor aan de Markt. Daar krijgt hij een kantoortje als centrummanager. Vanaf komende week houdt hij er elke dinsdag een open spreekuur. ,,Tussen acht en tien uur 's ochtend kan elke centrumondernemer binnenlopen met iets wat hij op zijn lever heeft. Ik wil makkelijk bereikbaar zijn en zo'n spreekuur kan daaraan bijdragen", stelt de nieuwe centrummanager. Hij volgt Jef van Stratum op die per 1 augustus, na bijna twee jaar, zijn taak neerlegde door drukke werkzaamheden elders. Anderhalf jaar eerder was Willemijn Wijdenes als eerste centrummanager aangesteld.

Dankers ziet het als zijn taak om de economische positie van het centrum te versterken. ,,Zonder dat ik daarbij een verlengstuk ben van de winkeliers, horeca of gemeentebestuur", benadrukt hij. Ook heeft Dankers geen concrete opdrachten gekregen van het bestuur van de Stichting Centrummanagement Boxtel. Grinnikend: ,,Natuurlijk hoop ik dat over een jaar het winkelend publiek met 40 procent is toegenomen en dat er driemaal per week muziek klinkt op de Markt."

Serieus vervolgt hij: ,,Maar alle gekheid op stokje: er moet meer eensgezindheid komen onder de centrumwinkeliers en het positief elan moet terugkeren. Boxtel is een prachtig dorp en steekt ten opzichte van de regio gunstig af met tal van evenementen. Pak Biereloth en het beachvolleytoernooi, al jaren drukbezochte activiteiten. Maar ook het Dommeltheater waaraan vorig jaar voor het eerst het Wijnplein werd gekoppeld. Het zijn prima voorbeelden van hoe Boxtel zich onderscheidt. En nu weer het plan voor de schaatsbaan in december; een schitterend initiatief waar ik me graag hard voor maak. Wel is nog behoefte aan een écht zomerevenement. In de vakantie is er hier te weinig te beleven. Met uitzondering van de kermis dan. Dat is, mede dankzij de horeca, altijd een geslaagd feest."

Als centrumondernemers zelf meer traffic weten te genereren, bereiken ze dat meer en ándere winkels naar Boxtel komen, stelt Dankers. ,,Daar ben ik van overtuigd. Maar het zullen de winkeliers zelf zijn die ervoor moeten zorgen dat er meer loop in het centrum komt. Graag wil ik als centrummanager daarbij behulpzaam zijn, zeg maar als soort van smeerolie tussen ondernemers, gemeente én consumenten."

De horeca in het centrum van Boxtel doet het al prima, vindt Dankers. ,,En ik durf dat te zeggen, omdat ik dat wereldje van binnenuit ken. We hebben op alle niveaus meer te bieden dan menig plaats in de regio." Maar we benutten nog te weinig kansen. Kijk naar oertijdmuseum De Groene Poort. Daar komen op jaarbasis zestig- à zeventigduizend bezoekers. Daarvan moeten we toch een deel naar het centrum kunnen halen. Bijvoorbeeld door combinatiekaartjes te verkopen."

'MIJN DURP'

Net als zijn voorganger gaat Dankers zestien uur per week aan de slag als centrummanager. ,,In de praktijk zullen dat wel meer uren worden, maar dat vind ik niet erg. Ik heb er de tijd voor en die steek ik graag in het centrum. Het is immers ook mijn durp. Opgegroeid in het café van mijn ouders aan de Stationsstraat, woon ik sinds vorig jaar weer in de Wilhelminastraat. Ik voel me er thuis."

Dankers was in het verleden onder meer accountmanager bij De Meeuw (Oirschot), exportmanager bij Euro-optics (Eindhoven), commercieel directeur bij Alltech (Uden) en senior accountmanager bij het plaatselijke DM Wheelsystems (voorheen MIB). Lokaal is Dankers bekend van zijn vrijwilligerswerk voor onder meer voetbalclub RKSV Boxtel. Tijdens carnaval was hij tweemaal Prins Carnaval, enkele jaren president van Stichting Openbaar Carnaval en jarenlang presentator van het politiek café.

Voorzitter Broos van Stichting Centrummanagement Boxtel is blij met Dankers. ,,Berry kent de Boxtelse gemeenschap als geen ander. Zijn jarenlange inzet als vrijwilliger op verschillende gebieden en evenementen en niet te vergeten zijn brede netwerk bij de ondernemers en andere betrokkenen bij het centrum maken hem de ideale kandidaat. Berry is een mkb'er die de taal van de ondernemers spreekt maar ook als gesprekspartner van de gemeente zijn sporen heeft verdiend."