Marvel-atleet Peter Scheutjens uit Gemonde liep in Zweden 55 uur hard. (Foto: Peter de Koning).
Marvel-atleet Peter Scheutjens uit Gemonde liep in Zweden 55 uur hard. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter Scheutjens

MARVEL-ATLEET PETER SCHEUTJENS (gemonde) loopt 246 kilometer

55 uur aan één stuk rennen in Zweden

MARIËLLE WIJFFELAARS

246 kilometer hardlopen, twee nachten niet slapen en urenlang geen mens tegenkomen. Peter Scheutjens (53) uit Gemonde deed afgelopen weekeinde mee aan de Trans Scania in Zweden waarbij deelnemers proberen een onverhard parcours met een lengte van 246 kilometer binnen 60 uur af te leggen. De Gemondenaar legde de afstand uiteindelijk in 55 uur af en kijkt terug op een heel mooie ervaring.

Samen met achttien andere lopers ging Scheutjens - die traint bij atletiekvereniging Marvel in Boxtel - van start, uiteindelijk wisten er slechts twaalf te finishen onder wie de Gemondenaar. De route voerde over onverhard terrein, zo liepen de deelnemers over rotsgrond, gras en werden tussendoor nog enkele heuveltjes bedwongen. ,,Best pittig", zegt Scheutjens. ,,We liepen veelal door bossen en het platteland, en in Zweden houdt dat in dat je urenlang niemand tegenkomt. Heerlijk die rust, maar soms wel een beetje té stil."

VERKEERD GELOPEN

Tijdens zijn tocht kon het thuisfront hem via een track & trace-systeem in de gaten houden. Dankzij de steun van zijn vriendin en zus kon Scheutjens de loop uiteindelijk voltooien. ,,Ik ben een paar keer verkeerd gelopen", vertelt de Gemondenaar. ,,De route werd aangegeven met bordjes en stippen op de grond. Maar in het donker was dat heel moeilijk te zien. Gelukkig hebben de thuissupporters telkens kunnen ingrijpen en kon ik uiteindelijk de juiste weg weer vinden."

Al sinds zijn tijd in militaire dienst beoefent Scheutjens de hardloopsport. Waar hij zich jarenlang toelegde op halve marathons, besloot hij zes jaar geleden eens mee te doen aan een zogeheten ultraloop; looptochten die langer zijn dan een marathon. Scheutjens: ,,Dat ging behoorlijk goed en de afstanden die ik liep werden steeds langer. Vorig jaar deed ik in Keulen mee aan een tocht van 171 kilometer, maar langer dan dat had ik nog nooit gelopen."

TROPISCH

Tot afgelopen weekeinde dus. De Trans Scania in Zweden is erg in trek bij langeafstandslopers, maar hanteert een maximum van 25 deelnemers. Ook mogen alleen mensen meedoen die in het verleden al veel kilometers hebben gemaakt. Scheutjens stond in eerste instantie op de reservelijst en kon meedoen toen er plaatsen vrijkwamen. ,,Natuurlijk vond ik dat spannend, want de route was zeventig kilometer langer dan ik ooit had gelopen", legt Scheutjens uit. ,,Het leuke aan zo'n tocht is dat het er niet om gaat wie als eerste finisht en wie als laatste; het gaat erom dat je het uit kan lopen en binnen de vastgestelde tijd over de finishlijn komt. Ik ben er trots op dat mij dat gelukt is."

Want het was een pittig weekeinde waarin Scheutjens twee nachten doorliep en niet kon slapen, op drie korte hazenslaapjes na dan. Rennen door het donker in de Zweedse bossen bleek een hele uitdaging. ,,Maar wél een leuke", zegt de Gemondenaar stellig. ,,Het was heerlijk rustig en het is me echt heel erg meegevallen. Het weer werkte ook mee, het was droog en niet te warm. Je moet er niet aan denken om met tropische temperaturen 55 uur te hardlopen..."

NAAR AMSTERDAM?

Het voorbereiden op zo'n tocht is een lastige klus. Of liep Scheutjens elk weekend op en neer naar Amsterdam? Lachend: ,,Nee, daar begin ik niet aan. Ik loop per week rond de 80 kilometer en dat bleek genoeg als voorbereiding."

Voorlopig staan er voor Scheutjens geen andere lange tochten op het programma. Hij is naar eigen zeggen een 'last minute-beslisser' en kijkt niet ver vooruit. Wat staat er nog op zijn wensenlijstje? De Gemondenaar moet er even diep over nadenken. ,,De ultraloop in Griekenland", zegt hij dan. ,,Ik zou het heel leuk vinden om daar eens aan mee te doen. Maar het is geen absolute must. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

FOTO BOVEN: Peter Scheutjens (53) liep in Zweden 55 uur hard. De Gemondenaar traint twee keer week bij atletiekvereniging Marvel in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Vlucht vanuit Épernay voor Boxtelse duiven

Roland van de Langenberg van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost klokte afgelopen weekeinde de snelste jonge duif op de vlucht vanuit Épernay. De combinatie Van Rooij/Platenburg boekte winst met de snelste oude duif.

In Épernay werden door zes deelnemers van De Luchtpost 72 jonge duiven losgelaten. Van de Langenberg deed goede zaken en werd niet alleen eerste maar bezette ook de posities 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 14, 15, 17 en 18.

Overige uitslagen: 2 en 6. Combinatie v. Rooij/Platenburg; 9, 22 en 23. Frans v. Laarhoven; 12, 13, 16 en 19. Ad Blummel; 20. Theo Vervoort; 21. Wim Langenhuizen.

Ook lieten zes leden 57 oude duiven lossen. De combinatie Van Rooij/Platenburg klokte de snelste oude duif en bezette tevens de posities 2, 7, 8, 10 en 14.

Overige uitslagen: 3, 5, 6, 12, 18 en 19. Roland v.d. Langenberg; 4. Marco & Nicole Verbeek; 8. Frans v. Laarhoven; 11, 13, 15 en 16. Berrie v.d. Brand/Jaap Rademaker; 17. Ad Blummel.