Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OP BEZOEK BIJ BED & BREAKFASTS: 'T TUINHUYS IN BOXTEL

Geheime tuin aan de Baroniestraat

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Baroniestraat in Boxtel staat niet bepaald bekend als een oase van rust. Maar wie een overnachting boekt in bed & breakfast 't Tuinhuys van Linda van Deursen en Eric van Kleef kan tóch genieten van de stilte. Met een tuin grenzend aan het Smalwater en een loungehoek tussen de struiken, lijkt de drukte van het centrum even heel ver weg.

Acht jaar geleden kochten Linda en Eric het huis aan de Baroniestraat 42. De woning was al uitgebouwd en de aparte ruimte werd door Linda gebruikt om te mozaïeken en workshops te verzorgen. ,,Toen we de ruimte niet meer gebruikten, ontstond het idee om een bed & breakfast te starten. Twee jaar geleden zijn we de ruimte aan gaan bieden via websites als booking.com en airbnb. Het liep meteen storm", vertelt Linda enthousiast.

't Tuinhuys is populair en zelfs zó in trek dat Linda en Eric hebben besloten nog maar om het weekend open te zijn en ook in de vakantie de deuren enkele weken te sluiten. ,,We hebben ook nog een eigen leven en het is tóch een inbreuk op je privacy. Maar onze bed & breakfast bleek een gat in de markt en daar zijn we nog steeds heel trots op."

LOUNGEHUT

De ligging aan een drukke doorgaande weg in het centrum van Boxtel zag Linda aanvankelijk als een nadeel. Want wie op zoek gaat naar een bed & breakfast, denkt vaak aan een idyllisch plekje in het buitengebied. ,,We hebben echter gemerkt dat het helemaal niets uitmaakt", zegt Linda. ,,De ligging nabij het NS-station en het centrum is voor veel mensen juist een voordeel." Onder meer zakenlieden en mensen die een feestje hebben in Boxtel zijn te gast in 't Tuinhuys.

Gasten van de bed & breakfast verblijven in een aangebouwd deel van de woning met uitzicht op de grote tuin van Linda en Eric. De kamer is ingericht in oud-Hollandse stijl maar wél met televisie en computer. Ook is er een toilet, voor de badkamer kunnen gasten terecht in het woonhuis. Linda: ,,Dat is voor ons niet echt ideaal, vooral onze kinderen vinden het soms vervelend. Gasten zelf vinden het niet zo'n probleem, die weten dat ook van tevoren." De tuin is voor bezoekers een ware verrassing. Een eigen terras met stoelen én een loungehut mét vuurkorf waar muziek kan worden gedraaid is voor velen een welkom rustpunt. ,,We noemen dit zelf onze secret garden", zegt Linda lachend. ,,Je verwacht zoiets niet in hartje centrum."

VAKANTIEGEVOEL

Hoewel de meeste bezoekers uit Nederland komen, heeft 't Tuinhuys ook al wat internationale gasten mogen verwelkomen. Onder meer toeristen uit Amerika, Canada en Suriname kwamen aan de Baroniestraat overnachten. Het meest bijzondere vond Linda echter het bezoek van een gezin uit Rusland. ,,Drie dagen hadden ze gereden voor ze in Boxtel waren, en dat alles omdat ze in Helvoirt een paard gingen kopen", vertelt ze. ,,Maar ook twee meiden uit Amsterdam die samen een nachtje weg wilden, staan me nog goed bij. Net als de lerares van de rijdende school die hier vorig jaar heeft overnacht. Bijzonder."

Met een achtergrond in het toerisme - Linda was jarenlang werkzaam in een hotel - lag het eigenlijk wel voor de hand dat ze daar weer iets mee zou gaan doen. ,,Het contact met mensen en informatie geven over de omgeving, dát vind ik het allerleukst", meldt ze enthousiast. ,,En ook lijkt het alsof ik zelf meer van mijn huis en tuin geniet; ik zie het door de ogen van de gasten. Eigenlijk heb ik hier zelf ook een vakantiegevoel."

FOTO BOVEN: Linda van Deursen geniet dankzij 't Tuinhuys ook extra van haar tuin: ,,Ik zie het door de ogen van de gasten". (Foto's Peter de Koning).

FOTO LINKS: De langgerekte aangebouwde ruimte is omgetoverd in een sfeervol bed & breakfast in oud-Hollandse stijl.


MANTELZORGERS BELEVEN GEZELLIG UITJE IN GILDETUIN

Even een paar momentjes voor jezelf...

Mantelzorgers zijn vaak, naast hun dagelijkse werkzaamheden, druk in de weer om het leven van een hulpbehoevend familielid, buur of bekende een beetje dragelijker te maken. En dus komt het er vaak niet van om een momentje voor jezelf te nemen. Terwijl iedereen daar behoefte aan heeft. Met enige regelmaat organiseert welzijnsorganisatie ContourdeTwern bijeenkomsten voor mantelzorgers. Zaterdagmiddag waren ze te gast bij het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris voor een gezellig uitje.

Vier jaar geleden nam het Boxtelse gilde het initiatief om iets voor mantelzorgers te organiseren. In samenspraak met ContourdeTwern werd een middag gehouden waarin oud-Hollandse spelletjes als bussen gooien en hoefijzer werpen, worden gecombineerd met het schieten met luchtbuks, maar ook kruis- en handboog. Dankzij financiële steun van de gemeente Boxtel kan er ook een hapje en een drankje worden voorgeschoteld. ,,We offeren er met enkele leden graag een middagje voor op", vertelde gildekoning Guus Eltink.

Ruim twintig mantelzorgers beleefden een zonovergoten middag in de gildetuin aan het Essche Heike waar de gildeleden wekelijks hun kruisbogen spannen. ,,Een mooi initiatief", vond Nico van 't Geloof, die samen met zijn echtgenote voor zijn 99-jarige schoonvader zorgt. ,,De samenleving wordt steeds meer afhankelijk van mantelzorg. Begrijpelijk, omdat de zorgkosten anders niet op te brengen zijn. Maar tegelijk ook verontrustend: kijk maar rond. De mantelzorgers die hier zijn, zijn zelf ook bijna allemaal op een leeftijd dat ze zorg kunnen gebruiken..."

Wethouder Eric van den Broek van de gemeente Boxtel bezocht de middag ook. ,,Een paar weken geleden was ik hier ook al met mensen die zich inzetten bij het vrijwilligerssteunpunt. Het gilde heeft hier een mooie accommodatie en als gemeentebestuur waarderen we het zeer dat de mantelzorgers hier een middag ontspanning wordt geboden. Ze verdienen het ook."

Met de deelname van nog geen dertig mensen, maakte het overgrote deel van de mantelzorgers géén gebruik van de ontspanningsmiddag. ,,Maar de mensen die er wel zijn, genieten en dat telt", aldus gildehoofdman Jacques Habraken.

FOTO LINKS: Naast het schieten met een luchtbuks konden de mantelzorgers ook aan de slag met hand- en kruisboog. Daarnaast stonden oud-Hollandse spelletjes op het programma tijdens de jaarlijkse ontspanningsmiddag in de gildetuin van Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding
De langgerekte aangebouwde ruimte is omgetoverd in een sfeervol bed & breakfast in oud-Hollandse stijl.