Evenement voor hele gezin op Velder

Geen Pokémons, maar buitenleven ontdekken

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Ga weg achter je beeldscherm en ontdek het buitenleven'. Dat is het motto van de beurs Jacht & Buitenleven die van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus wordt gehouden op landgoed Velder in Liempde. Drie dagen kunnen bezoekers de jacht en het buitenleven ontdekken. Demonstraties met roofvogels en paarden, genieten van wildgerechten en schieten met pijl en boog met handboogvereniging L'Union maken deel uit van het programma.

Het is de zesde keer dat Jacht & Lifestyle BV de familiebeurs organiseert, wel beleeft het evenement de vuurdoop op landgoed Velder. ,,De familie Van Boeckel heeft ons benaderd en we waren direct enthousiast. De sfeer van het landgoed past perfect bij ons evenement", zegt Igor Timmermans namens de organisatie. Wie de naam van de beurs hoort, denkt wellicht dat vooral de jacht aan bod komt. Timmermans ontkracht dat nadrukkelijk: ,,We richten ons op het hele gezin en juist ook op de jeugd. We willen hen kennis laten maken met het buitenleven. In plaats van Pokémons vangen, kunnen ze beter lekker door het bos struinen en de natuur ontdekken. Want daar is genoeg te beleven."

ENGELSE JACHT

Kinderen kunnen een ritje maken op een van de mini-paarden en mogen oefenen met boogschieten. Ook is er een demonstratie met roofvogels waarbij uitgebreid uitleg wordt gegeven over de verschillende soorten en eigenschappen van de vogels. Een van de indrukwekkendste activiteiten tijdens Jacht & Buitenleven is volgens Timmermans de demonstratie van de Engelse jacht. ,,Het gezelschap Triple B laat een zogeheten slippenjacht zien", legt Timmermans uit. ,,Te paard rijden ze in Engelse kledij rond en ook de jachthonden ontbreken niet. De amazones maken een tocht over het landgoed, dat belooft een spectaculair gezicht te worden." Voorts toont de showgroep Phaidra haar kunsten op Friese paarden waarbij de kracht van de dieren duidelijk zichtbaar is. Er is ook lokale inbreng; de Boxtelse handboogvereniging L'Union verzorgt demonstraties en belangstellenden mogen ook zelf oefenen met een boog én met een luchtbuks.

LEKKER KOKEN

Op landgoed Velder wordt ook een horecaplein ingericht waar allerlei producten als kaas, wijn, worst, speciale bieren en streekproducten worden gepresenteerd. Timmermans: ,,Bekende chefs koken gerechten met wild en natuurlijk kunnen bezoekers ook proeven." Voor wie zelf eens wil proberen wild klaar te maken, zijn er stands met kookspullen en -boeken.

In een van de tenten staan verschillende discussies op het programma rond het thema buitenleven. ,,Wat moeten we doen aan de vele ganzen? Is het toe te juichen dat wolven terugkeren naar Nederland? Dat zijn vragen die hier aan de orde komen en waar mensen met elkaar over kunnen praten", vertelt TImmermans enthousiast. ,,Zaterdag staat de discussie onder leiding van Roelof Hemmen, bekend van het RTL Nieuws."

De organisator hoopt vooral veel gezinnen te mogen verwelkomen op landgoed Velder. ,,Een heerlijke dag in de buitenlucht voor zowel volwassenen als kinderen. Dát is wat wij willen."

* * *

Kaarten voor het evenement zijn verkrijgbaar bij de kassa en kosten 15 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Meer informatie: www.jachtenbuitenleven.nl