Wilbert Steenbakkers onderzoekt de stambomen van Boxtel en Liempde. (Foto: Daisy Renders).
Wilbert Steenbakkers onderzoekt de stambomen van Boxtel en Liempde. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

Wilbert Steenbakkers zoekt stambomen Boxtel en Liempde uit

Heemkundelid traceert 152.000 plaatsgenoten

Lonneke Hoondert

Monnikenwerk, zo zou je het kunnen noemen. Wilbert Steenbakkers uit Liempde deed de voorbijgaande twaalf jaar onderzoek naar de stambomen van Liempdenaren én Boxtelaren. ,,Toen ik de kwartierstaten van Liempdenaren uitzocht, kwam ik tot de conclusie dat ik net zo goed Boxtel erbij kon doen. Zoveel overlap zit er tussen de twee dorpen", lacht het bestuurslid van Heemkunde Boxtel.

Steenbakkers ging op zoek naar zijn voorouders. ,,Ik blijk voor meer dan 99 procent Brabander te zijn", onthult hij. ,,Ik heb mijn stamboom kunnen traceren tot ongeveer 1600 en slechts vijf personen komen 'van buiten'." Het onderzoek naar zijn familie smaakte naar meer en nu, twaalf jaar later, heeft Steenbakkers meer dan een miljoen aktes bekeken en talloze dagen doorgebracht in stoffige archieven. ,,Ik heb al meer dan 152.000 personen in kaart gebracht en daar komen nog zeker 75.000 Boxtelaren en Liempdenaren bij."

Waar Steenbakkers vroeger stad en land afreed om archiefonderzoek te doen, brengt de digitalisering een hoop voordelen. Het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch heeft veel online staan. Maar de Liempdenaar vindt zijn informatie ook in heel onverwachte hoek: het online archief van mormonen in Amerika. ,,Dat is een immense database. Zij komen oorspronkelijk uit Europa en aangezien Boxtelaren en Liempdenaren zijn uitgewaaierd over heel Europa is het een ontzettend waardevolle bron."

Ingewikkeld

Het stamboomonderzoek van Liempde beslaat de periode 1627 tot 1950. ,,En de reconstructie van de bevolking in dat tijdsbestek is bijna voltooid", voegt Steenbakkers er aan toe. Voor Boxtel heeft de heemkundeman de populatie tussen 1608 en 1950 in kaart gebracht, maar dat onderzoek is nog lang niet compleet.

Het uitzoeken van de bevolking van Boxtel bleek een stuk ingewikkelder. ,,Vanaf het moment dat Boxtel in 1865 wordt aangesloten op het spoorwegnet komen en gaan er zoveel mensen. Daar heb ik me echt op verkeken", erkent Steenbakkers. Ter illustratie toont hij een kaart waarop door middel van een blauw teken te zien is waar de lokale bevolking vandaan kwam en naartoe ging. Heel Nederland kleurt blauw en ook de kaart van Europa staat er gekleurd op. ,,Liempdenaren, veelal boeren in die tijd, bleken een stuk honkvaster overigens."

Beperkingen

Dat Steenbakkers' reconstructie stopt bij 1950 heeft te maken met de beperkingen aan de openbaarheid van het bevolkingsregister om zo persoonsgegevens te beschermen. ,,Op geboorteaktes rust een beperking van honderd jaar, huwelijken 75 jaar en op overlijdensaktes vijftig jaar."

Om tóch zijn stamboomonderzoek te voltooien – hij hoopt tot het jaar 2000 te komen - wendt Steenbakkers zich tot andere bronnen, zoals bidprentjes en familieberichten in kranten. Brabants Centrum blijkt één van de meest waardevolle informatiebronnen, omdat daar tot 2000 berichten van de burgerlijke stand in werden opgenomen. ,,Twee rolcontainers vol met dubbele edities van de krant van 1947 tot en met 1990 waren bestemd voor de papierversnipperaar van het gemeentearchief. Die nam ik mee naar huis. Een goudmijn", glundert de Liempdenaar.

Overigens worden niet alle Boxtelaren en Liempdenaren opgenomen in het stamboomonderzoek van Steenbakkers. ,,Je moet er geboren, getrouwd óf gestorven zijn", legt Steenbakkers uit.

Mythe

Hoewel zijn onderzoek voornamelijk stambomen en familieverbanden in kaart brengt, vormt de reconstructie van de lokale bevolking ook een waardevolle bron voor historici. ,,De samenstelling van de bevolking veranderde met de komst van het spoor, maar rond 1950 zie je ook een grote toestroom van Indonesiërs als gevolg van de repatriëring. Ook telde de bevolking ontzettend veel religieuzen door de grote hoeveelheid kloosters", vertelt Steenbakkers.

Ook wist hij met zijn onderzoek de 'mythe' uit de wereld te helpen dat de verschillende gezinnen met de achternaam Van der Velden in Liempde niet aan elkaar verwant zijn . ,,Dat is dus niet waar. Ze stammen allemaal af van twee broers en een neef die in 1750 naar Liempde kwamen."

Lezing

Benieuwd naar meer bijzondere en soms ook schokkende feiten over de Boxtelse en Liempdse bevolking? Steenbakkers presenteert zijn bevindingen tijdens een heemkundelezing op dinsdag 27 september om 20.00 uur in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat.

FOTO BOVEN: Wilbert Steenbakkers van Heemkunde Boxtel onderzoekt de stambomen van Boxtel en Liempde. Hij heeft al 152.000 Boxtelaren en Liempdenaren weten te traceren. (Foto: Daisy Renders).