Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Vier nieuwe mountainbikes worden ingezet tijdens kermis

Politie waakt over Boxtel op de fiets

Lonneke Hoondert

De wijkagent, de horecacoördinator en de jeugdagent: waar je ze voorheen vooral te voet of in de politiewagen tegenkwam, zijn ze sinds twee maanden óók op de fiets te zien in het Boxtelse straatbeeld. Hoewel de tweewielers al een tijdje in gebruik zijn, is de Boxtelse kermis, die op vrijdag 19 augustus van start gaat, het eerste evenement waar ze zullen worden ingezet.

Marcel Mattheeuwse, die de wijkzorg onder zijn hoede heeft, ijverde voorbijgaande maanden voor mountainbikes. De politie in Boxtel kreeg er vier. Samen met collega Boy Pufkus, horecacoördinator en ook verantwoordelijk voor wijkzorg, maakt Mattheeuwse inmiddels veelvuldig gebruik van de tweewielers.

Team Meierij, waartoe de politie van Boxtel behoort, introduceerde als één van de eerste teams het 'nieuwe werken'. Agenten krijgen meer vrijheid om hun werk naar eigen inzicht uit te voeren. ,,We toveren niet méér geld uit onze hoed, maar we geven agenten wel de mogelijkheid om eigen keuzes te maken", vertelde korpschef van de Nationale Politie én Boxtelaar Erik Akerboom in maart aan Brabants Centrum over de nieuwe werkwijze. Hij roemde ook de Boxtelse politie en noemde het team vooruitstrevend.

En dat zijn de lokale agenten zeker. Waar andere dorpen en steden kiezen voor speciaal opgeleide biketeams, kiest Boxtel bewust voor vrij inzetbare fietsen. ,,We zien graag dat iedereen op de fiets springt", benadrukt Mattheeuwse. ,,We willen niet dat de mountainbikes een week binnen staan, er moet flink gebruikt van worden gemaakt."

De mountainbikes zijn behoorlijk stevig, want ze hebben nou eenmaal meer te lijden dan een burgerfiets. Zo kunnen de tweewielers dienen als dranghekken bij horecadiensten, wanneer bijvoorbeeld iemand wordt ingerekend en omstanders op afstand moeten worden gehouden. ,,De ketting kan er niet aflopen en er zitten geen losse onderdelen op. Ook zit er een veertientraps naafversnelling in het frame", legt Mattheeuwse uit.

Zichtbaar

Agenten kunnen in elke functie naar eigen inzicht gebruik maken van de mountainbikes. De tweewieler is immers niet alleen voor politiebikers een handig hulpmiddel. Bij het uiteenlopende takenpakket van Boxtelse politieagenten blijkt de mountainbike een welkome aanvulling op het wagenpark. ,,Je komt sneller in contact met burgers, omdat je op de fiets beter te benaderen bent. Ook zorgt het ervoor dat we als agenten beter zichtbaar zijn in het straatbeeld", vindt Mattheeuwse. ,,Je wendbaarheid is groter dan bij een wagen. Je hebt toegang tot brandgangen, wordt niet gehinderd door paaltjes en ook tijdens horecadiensten en evenementen ben je sneller bij een incident."

Doordat de snelheid bij het surveilleren met een mountainbike lager ligt, zien en horen de agenten meer. ,,Het is makkelijker om even te stoppen en een praatje te maken", zegt Pufkus. ,,Ook kun je de jeugd beter benaderen op de fiets." Het gebruik van de fietsen blijkt dan ook ideaal bij de zogeheten wijkzorg, die Pufkus in zijn takenpakket heeft. ,,In de wijk gaat het om kennen en gekend worden." Mattheeuwse voegt toe: ,,Doordat je met een klein, vast team de wijkzorg in Boxtel en Liempde doet, leer je de buurt goed kennen en heb je de problematiek van een bepaalde wijk sneller in de vingers."

Sinds de fietsen in bezit zijn van het Boxtelse team hebben ze hun nut volgens Mattheeuwse al meermaals bewezen. ,,Tijdens het samenscholingsverbod rondom de moskee bij Hoogheem in juni bleken de mountainbikes heel effectief. We konden sneller iemand aanspreken."

In afwachting van de mountainbikes mochten Boxtelse agenten tijdens carnaval dit jaar al fietsen lenen van een ander team. En dat beviel goed. ,,We konden beter anticiperen op opstootjes. We waren bijvoorbeeld snel ter plaatse bij een vechtpartij op de Zwaanse Brug", licht Pufkus toe.

Het eerste evenement waar de politiefietsen te bewonderen zijn, is de Boxtelse kermis. ,,Tijdens de zogenoemde 'hete uren' zetten we extra mensen én fietsen in." Toezicht is er ook door middel van twee beveiligingscamera's in het centrum.

Facebook

Niet alleen de fiets is voor de agenten een hulpmiddel om het contact met de Boxtelse burger te vergroten. Ook social media speelt een belangrijke rol. ,,Als we ergens fietsen, spreek ons aan en maak een praatje", roepen Pufkus en Mattheeuwse op. ,,Maar ook via Facebook kun je tips en opmerkingen doorspelen. Dat stellen we alleen maar op prijs."

Benieuwd naar wat de Boxtelse politie allemaal doet? Op www.facebook.com/Politie-Boxtel-Team-Meierij geeft ze regelmatig een inkijkje in het politiewerk.

FOTO BOVEN: Marcel Mattheeuwse (links) en Boy Pufkus van de Boxtelse politie maken sinds twee maanden gebruik van mountainbikes tijdens hun werk. (Foto: Lonneke Hoondert).