Maarten Melis (links), Kees van de Loo (midden) en Wilbert Meirmans brachten vorig jaar de voorstelling Fratelli op de planken. Tijdens festival Bockesprongen voeren ze het stuk nog tweemaal op. (Archieffoto: Peter de Koning).
Maarten Melis (links), Kees van de Loo (midden) en Wilbert Meirmans brachten vorig jaar de voorstelling Fratelli op de planken. Tijdens festival Bockesprongen voeren ze het stuk nog tweemaal op. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

straattheater én een voorstelling

Festival Bockesprongen brengt Fratelli weer terug

Humoristisch en vol drama. Zo omschrijft Peter van Oers van stichting Bockepruik de voorstelling Fratelli, die Maarten Melis, Kees van de Loo en Wilbert Meirmans vorig jaar opvoerden op de zolder van het vroegere schooltje van de paters assumptionisten bij kasteel Stapelen. Hij zag het stuk en besloot Fratelli te programmeren voor festival Bockesprongen dat dit jaar op zondag 18 september, de dag na de UITmarkt, in het Boxtelse centrum plaatsvindt.

Stichting Bockepruik wil Boxtels talent een plek geven. Ieder jaar programmeert de stichting tijdens Bockesprongen openbaar toegankelijke muziekoptredens en straattheater. Dit jaar doet het festival het nét iets anders. ,,Fratelli is eigenlijk geen amateurtoneel meer te noemen", vindt Van Oers. ,,Ik werd zo gegrepen door het stuk, dat ik het als aparte voorstelling wilde neerzetten op Bockesprongen." De drie leden van het fictieve toneelclubje 'Kosten en Moeite Gespaard' spelen Fratelli ditmaal op de zolder van grand café Rembrandt aan de Rechterstraat.

Gelaagdheid

Tijdens het theaterstuk nodigt personage Tim - gespeeld door Van de Loo - twee toneelvrienden uit. Waar ze normaal samen repeteren, komt Tim met een moeilijke vraag en dan krijgt de bijeenkomst een onverwachte wending. Op enig moment is de voorstelling zelfs surrealistisch te noemen. Met name wanneer accordeonist Wim Ruis een scène van live muziek voorziet. ,,Het stuk kent verschillende lagen. Onder de hardheid zit een liefdevolle vriendschap", vertelt Van Oers. Melis vult aan: ,,Serieuze onderwerpen worden luchtig benaderd. Het laat je lachen over iets waar je eigenlijk niet over mag lachen. Het is best confronterend."

Melis schreef het toneelstuk vorig jaar. Oorspronkelijk was zijn rol bedoeld voor Erik van Schaaijk, die zich om gezondheidsredenen terugtrok, maar wél de techniek op zich nam. De mannen werkten samen tijdens het Bloedspel in 2013. Dat smaakte naar meer. ,,Het schrijven ging moeizaam. Uiteindelijk zijn we gewoon scènes gaan spelen en ben ik dat gaan optekenen. Het script is zo deels tijdens het repeteren ontstaan."

Fratelli wordt zondag 18 september opgevoerd om 12.00 uur en om 14.30 uur. Kaarten kosten vijf euro en zijn te bestellen via jeannetee@planet.nl.

Het programma van festival Bockesprongen staat op www.bockepruik.nl.