Een ander project om de wateroverlast door regenval in Liempde tegen te kan is de realisatie van een waterbergingskelder op evenemententerrein D'n Tip in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Een ander project om de wateroverlast door regenval in Liempde tegen te kan is de realisatie van een waterbergingskelder op evenemententerrein D'n Tip in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

stimuleringsregeling voor afkoppelen hemelwater

Liempde strijdt tegen natte voeten

De gemeente Boxtel start samen met Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) een project om hemelwater op het eigen perceel af te koppelen. Hiermee moet worden voorkomen dat het schone regenwater wordt afgevoerd naar de waterzuivering. Het hemelwater kan worden gebruikt op eigen terrein waarmee ook de verdroging wordt tegengegaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het project.

Eerder stelde watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel al in deze krant dat de hevigheid van neerslag de komende jaren alleen maar zal toenemen waardoor extra overlast ontstaat. De gemeente Boxtel wil dit tegengaan door het afkoppelen van hemelwater op eigen perceel te stimuleren en daarvoor een financiƫle tegemoetkoming aan te bieden. Het regenwater kan dan worden gebruikt voor de tuin. Doordat er minder hemelwater wordt geloosd, kan de riolering vervuild afvalwater beter afvoeren en neemt overlast af.Maar dit is niet het enige project waarmee Liempde strijdt tegen wateroverlast in het dorp. Op evenemententerrein D'n Tip wordt gewerkt aan realisatie van een waterbergingskelder waarin 2.000 kubieke meter regenwater kan worden opgevangen. Hiermee moet wateroverlast in het zuidelijke deel van de bebouwde kom worden voorkomen. Aannemingsbedrijf Van den Boomen voert deze werkzaamheden uit.

FOTO BOVEN: Op evenemententerrein D'n Tip is een bergingskelder in aanbouw. Ook die moet bijdragen aan minder wateroverlast. (Foto: Albert Stolwijk).


Ruzie in Gemonde

Tijdens een ruzie tussen twee mannen in het buitengebied van Gemonde heeft de politie donderdagavond laat wapens en drugs in beslag genomen. Een van de ruziemakers zei tegen de agenten dat hij een mes op zak had, maar dat bleken er na controle twee te zijn; in zijn auto werd een vlindermes gevonden. De andere man had hasj bij zich. Beide mannen werden aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau. Daar bleek dat er ook nog een stroomstootwapen in het spel was; een zaklantaarn die de mannen bij zich hadden, was ook als zodanig te gebruiken.


Zonnebloem Liempde

Vrijwilligers van de Liempdse afdeling van stichting De Zonnebloem gaan van 29 augustus tot en met 3 september weer langs de deuren voor de jaarlijkse collecte. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om een bijdrage te leveren aan de jaarlijkse ouderen- en ziekendag. Die wordt gehouden op 30 september. Naast een optreden is er ook een gratis loterij.

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag dinsdag 16 augustus

Ger v.d. Horst/Ine v.d. Meijden        63.75

Arnold Bosveld/Henk Schilder        62.50

Tom Heidelberg/Ton v.d. Horst        60.76

Bridgeclub Revanche

Uitslag dinsdag 16 augustus

A-LIJN

Willy v.d. Heijden/Ad v. Os        72.92

Sonja Temels/Jan Sweere        67.19

Henny v. Esch/Peter v.d. Ven        55.21

B-LIJN

Lenie Weitman/Antoinie Moerdijk        70.95

Corry Kerssens/Ineke Marcelis        63.75

Pith Schure/Annie v. Erp        58.51

Bridgeclub Liempde

Uitslag donderdag 11 augustus

A-LIJN

Heren v. Heeswijk/Bekkers        69.01

Mevr. Tempels/Heer Schalkwijk        61.98

Dames v. Roy/v. Doornmalen        58.59

B-LIJN

Echtpaar Braken        61.01

Echtpaar Damen        59.82

Heren Strik/v.d. Heuvel        57.14