Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Daan?

Hij is pas een week in touw, maar heeft al 118 lege flessen verzameld. ,,En drie bierkratjes, die brengen nóg meer op", zegt Daan van den Brand (11) trots. De Boxtelse jongen, die in september start op het Jacob-Roelandslyceum, is er drie uur per dag aan kwijt: het inzamelen van lege flessen. Dat doet hij niet zomaar. De opbrengsten van het statiegeld zijn bestemd voor stichting Tess, de doppen voor stichting Hulphond.

Waarom zamel je geld in voor stichting Tess? ,,Dankzij de stichting kunnen kinderen met een beperking dolfijntherapie volgen in Curaçao. Mijn broer Lars (14) heeft een zware vorm van autisme. Hij stopte altijd alles in zijn mond. Tot stroomdraden aan toe. Sinds hij in 2011 zijn eerste dolfijntherapie kreeg, heeft hij dat nooit meer gedaan. De eerste keer heeft mijn opa de therapie betaald. De tweede keer heeft stichting Tess ons geholpen. Ik mocht ook mee naar Curaçao en dat was heel fijn."

Waarom was dat zo fijn? ,,Ik ben altijd bezorgd om Lars en zo had ik even tijd voor mezelf. Ik mocht daar allerlei leuke dingen doen. Zo heb ik een kus van een zeeleeuw gekregen, haaien gevoerd en mocht ik snorkelen. Maar je krijgt als gezinslid ook advies van een gezinstherapeut."

Hoeveel flessen heb je nog nodig? ,,Omdat de stichting tien jaar bestaat, wil ik voor elk jaar duizend flessen inzamelen. Ik wil tot aan het einde van dit jaar in totaal tienduizend flessen verzamelen. Lars staat nu als tweede op de wachtlijst. Als ik genoeg verzamel, komt hij op de eerste plek en kan hij voor de derde keer naar Curaçao. Dat wordt wél de laatste keer, daarna is het de beurt aan andere kinderen die het nodig hebben."

Kunnen mensen ook flessen doneren? ,,Graag zelfs! Iedereen die mij wil helpen kan flessen bij mij thuis afgeven op Berliozstraat 9 of bellen naar 06-47 04 69 73 om een afspraak te maken."

FOTO LINKS: Daan van den Brand zamelt flessen in voor stichting Tess. Hij verzamelt ze in een leeg zwembad in de achtertuin. (Foto: Peter de Koning).