Afbeelding
Foto: Joia Rath

crowdfundingsactie zangeres slaagt ruimschoots

Het is zover: Joia duikt de studio in

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ze vond het 'behoorlijk spannend' om een crowdfundingsactie op te starten waarmee ze geld inzamelde om haar debuutalbum op te nemen. ,,Ik moest mezelf behoorlijk bloot geven." In veertig dagen hoopte de in Boxtel opgegroeide zangeres Joia Rath 5.000 euro bij elkaar te krijgen. Na tweeënhalve week was het streefbedrag al binnen en uiteindelijk werd er 5.705 euro binnengehaald. Maandag duikt Joia met haar band de studio in...

Deze week verbleef Joia enkele dagen op de camping. Even de rust opzoeken voordat een drukke periode van opnemen, mixen en lanceren van het album aanbreekt. ,,We hebben natuurlijk al flink gerepeteerd en er zijn al enkele preproducties gemaakt. Mijn verwachtingen zijn overtroffen", aldus Joia. ,,Terwijl ik liedjes schrijf, ontstaat in mijn hoofd al een klein idee. Met medewerking van anderen wordt dit verder ontwikkeld naar een groot kunstwerk. Ik ben nu al erg trots op het resultaat."

De vele crowdfundingacties die tegenwoordig gehouden worden, brachten Joia op het idee om deze financiële bron aan te boren voor de opname van haar debuutalbum. ,,Daarnaast maken we gebruik van subsidies en geld dat we met optredens verdienden", vertelt Joia. Ze had geen idee hoe de actie zou lopen. ,,Natuurlijk weet ik dat mijn familie en vrienden me volgen, maar ik heb ook donaties uit onverwachte hoek gekregen. Zoals een studio uit Zweden die te spreken was over mijn project."

En voor wat, hoort wat, vond Joia. Ze had dan ook allerlei extraatjes bedacht voor donateurs. Wie 15 euro of meer heeft gedoneerd, krijgt de downloadcodes voor de eerste twee singles in zijn mailbox. Bij hogere bedragen gaf Joia onder meer een zangworkshop of huiskamerconcert weg. Ze kreeg hierbij steun van Talent Factory uit Liempde. Zondag 31 juli zou een zangworkshop met Joia plaatsvinden voor mensen die een donatie gaven. De eendaagse cursus is echter uitgesteld naar het najaar. ,,Deze dingen komen er nog bij, naast het opnemen en lanceren van het album. Maar dat is niet erg, ik vind het hartstikke leuk om te doen. De donateurs zijn immers de mensen die me op weg hebben geholpen."

stap voor stap

Begin 2017 worden de eerste singles uitgebracht, een paar maanden later zal het debuutalbum 'Living it now' verschijnen. ,,Ik heb dit jaar een heleboel geschreven en geschrapt. Het is mooi om te zien dat de liedjes als een rode draad lopen door de dingen die ik heb meegemaakt", aldus Joia, die zich liet inspireren door singer-songwriters als Fiona Apple en Andrew Bird. ,,Mijn stijl is veranderd. Op het album komen liedjes die toegankelijker zijn, maar wél beter. Vroeger was ik meer van de zware kost..." Naast 'standaard-instrumenten' als gitaar en piano klinken er op het album in enkele liedjes ook andere instrumenten, zoals blazers, violen en een accordeon. Joia: ,,Ik heb geweldige mensen om me heen om mee te werken."

Op achtjarige leeftijd begon Joia met zangles in Boxtel. ,,Ik droomde van een leven als zangeres. Inmiddels ben ik afgestudeerd aan het conservatorium, geef ik twee dagen per week zangles en werk ik aan een debuutalbum." Wat haar volgende dromen zijn? ,,Ik probeer alles stap voor stap te bekijken, maar natuurlijk droom ik van een toer door Europa en optredens in theaters of op grote festivals."

Het album van Joia wordt uitgebracht onder het eigen label 'Carrot Cake Records' en wordt geplaatst op iTunes, Spotify, Deezer en een groot aantal online muziekwinkels. Het fysieke album komt uit op cd en zal te koop zijn tijdens de lancering en de daaropvolgende optredens. Belangstellenden kunnen zich via www.joiamusic.nl opgeven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

FOTO BOVEN: De crowdfundingsactie van Joia Rath, die veertig dagen duurde, groeide uit tot een succes. Mensen doneerden in totaal 5.705 euro, waarmee ze ruimschoots over het streefbedrag van 5.000 euro ging. Maandag duikt ze studio Joneski in om haar debuutalbum 'Living it now' op te nemen. (Foto: collectie Joia Rath).


Tragikomedie

in Rembrandt met
Boxtelse acteurs

TTT Theaterproducties tovert vrijdag 26 augustus grand café Rembrandt om tot nachtrestaurant Martino tijdens de gelijknamige theatervoorstelling. Enkele Boxtelaren spelen mee in deze tragische komedie met een Tilburgse knipoog. Het stuk wordt namelijk opgevoerd in het dialect van de 'Kruikenzeikers'.

Karin Nievelstein van BOXtheater speelt mee, evenals de Boxtelse theateracteur Wim van der Schoot. 'Martino' is een Vlaamse tragikomedie die speciaal voor het Brabantse publiek is bewerkt tot een voorstelling met een Tilburgs randje. In het stuk krijgen toeschouwers een kijkje in het wel en wee van de eigenaren en bezoekers van het nachtcafé. Een kleurrijke groep mensen brengt daar de late uurtjes door op zoek naar liefde, genegenheid en het antwoord op de aloude vraag: wat is de zin van het leven? Zo runt Patricia de kroeg met haar broer Alex, maar droomt van verre reizen terwijl broerlief van het etablissement een trendy club wil maken. Ook maakt het publiek kennis met nachtbrakers als privéchauffeur Gaetan, taxichauffeur Willy en de eenzame Evelyne.

Het theatergezelschap speelde het toneelstuk eerder op verschillende Brabantse locaties en doet vrijdag 26 augustus Rembrandt aan de Rechterstraat aan. Het stuk start om 20.15 uur. Kaarten kosten tien euro en zijn te reserveren via e-mailadres: kaartjes@torenspelers.nl.