Glenn Schuurman, de Boxtelse middenvelder van het Nederlands hockeyelftal, poseert bij olympische ringen in Rio de Janeiro. In zijn handen houdt hij de toorts waarmee het olympisch vuur werd ontstoken.
Glenn Schuurman, de Boxtelse middenvelder van het Nederlands hockeyelftal, poseert bij olympische ringen in Rio de Janeiro. In zijn handen houdt hij de toorts waarmee het olympisch vuur werd ontstoken. Foto:

BOXTELSE HOCKEYER HAALT MET ORANJE KWARTFINALE IN RIO

Glenn Schuurman: 'Nu begint het...'

HENK VAN WEERT

Hij erkent dat de hockeymannen van Oranje het zaterdag op de Olympische Spelen tijdens het openingsduel tegen Argentinië aan het einde 'lieten lopen'. ,,Het ging die hele wedstrijd wat stroef. Maar tegen Ierland en Canada hebben we gedaan wat we moesten doen. We speelden geconcentreerd en scherp." Glenn Schuurman meldde gisteren vanuit Rio de Janeiro dat hij 'topfit' is.

In de laatste tien minuten van de eerste olympische hockeywedstrijd moest Oranje zaterdag de 3-1 voorsprong tegen Argentinië uit handen geven. Uiteindelijk eindigde het duel in een remise. Een dag later werd met 5-0 gewonnen van Ierland en eergisteren scoorde Oranje liefst zeven doelpunten tegen Canada, dat net als de Ieren het Nederlandse doel niet wist te vinden. De resultaten waren voldoende voor Oranje om zich te plaatsen voor de kwartfinale. De hockeymannen speelden vanmiddag tegen India en morgen, vrijdag 12 augustus om 18.30 uur (Nederlandse tijd) tegen Duitsland.

,,Nu gaat het pas écht beginnen", meldde Schuurman gistermiddag vol enthousiasme aan Brabants Centrum. De hockeyer voelt zich prima. ,,Ik ben zeer tevreden over mijn spel, heb geen pijntjes en voel me goed. Het kan eigenlijk niet beter. Ik kijk uit naar het vervolg."

CANADESE CONNECTIE?

De website hockey.nl volgt de verrichtingen van de Nederlandse hockeymannen en -vrouwen op de voet. Na de monsterscore van 7-0 tegen Canada, de underdog van de B-poule, werd gekscherend geopperd dat Schuurman de strategie van de tegenstander had weten te ontfutselen. Niet zó'n vreemde gedachte, aangezien een van de hockeyers die lang met Canadese selectie mee trainde, een goede vriend én huisgenoot van Schuurman is. Floris van Son woont net als Schuurman in een Amsterdams studentenhuis en speelt bij overgangsklasser HIC in Amstelveen, terwijl Schuurman in de Nederlandse competitie uitkomt voor hoofdklasser Bloemendaal.

De bij MEP opgeleide hockeyer lacht om het bericht over de vermeende spionage. ,,Floris heeft een Canadees paspoort en toen hij hoorde dat de Canadese ploeg zich voor de Olympische Spelen had geplaatst, is hij teruggegaan naar zijn moederland in de hoop te worden uitverkoren voor de olympische selectie van zijn land. Dat lukte, maar op het laatst is hij toch afgevallen. Floris is dus helemaal niet in Rio", aldus Schuurman.


Van Rooij en Platenburg imponeren op 'Laon'

Voor de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost stonden afgelopen weekeinde vier vluchten vanuit Frankrijk op het programma. Berrie van de Brand & Jaap Rademaker, Marco & Nicole Verbeek en de combinatie Van Rooij/Platenburg gingen met de prijzen aan de haal.

In Bergerac (ten oosten van Bordeaux) lieten tien leden van De Luchtpost in totaal vijftig duiven lossen. Naast de eerste positie in het clubklassement eisten Van de Brand & Rademaker ook de plaatsen 12 en 13 op.

Overige uitslag: 2, 11 en 15. Th. Vervoort; 3 en 17. André Lucius; 4. Frans v. Laarhoven; 5, 8 en 10. René v. Heesch/Bert v. Eijndhoven; 6 en 9. Marco & Nicole Verbeek; 7. Wim Langenhuizen; 14. H.J. v. Schijndel; 16. W. & W. Bekers.

Een veel minder grote afstand vlogen de duiven die in het Noord-Franse Laon het luchtruim kozen. De combinatie Van Rooij/Platenburg imponeerde door op beide fronten bijna alle podiumplaatsen op te eisen; zowel bij de 79 oude als de 82 jonge duiven. In de categorie oud werd alleen het goud voor hun neus weggekaapt door het koppel Verbeek, maar naast het zilver en brons waren ook de posities 11, 12, 15, 23, 24 en 25 voor dit duo

Overige uitslag oud: 4, 5, 7, 8, 13, 14, 16, 17 en 19 t/m 21. Roland v.d. Langenberg; 6, 9 en 10. Berrie v.d. Brand/Jaap Rademaker; 18. Frans v. Laarhoven; 22. Ad Blummel.

Overige uitslag jong: 4 t/m 9, 12, 15, 16, 19 t/m 21. Roland v.d. Langenberg; 10, 11, 13, 18 en 22. Frans v. Laarhoven; 14, 17 en 25. Ad Blummel.

Namens De Luchtpost kwam op de vlucht vanuit Ruffec, halverwege La Rochelle en Limoges, alleen het duo Van de Brand/Rademaker uit.