Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

'BIJ DE BOER OVER DE VLOER' MOET BEELDVORMING AANPASSEN

Pratende koeien in film over boeren

MARIËLLE WIJFFELAARS

De beeldvorming van burgers over het boerenleven aanpassen. Dat was de wens van een groep jonge agrariërs uit Liempde. Samen met de ZLTO - de vereniging voor ondernemers in het groen - opperden de agrariërs het idee om een aantal promotiefilmpjes te maken om zo duidelijk uit te leggen wat een boer anno 2016 allemaal moet doen om zijn bedrijf te kunnen runnen. Het plan resulteerde in zes filmpjes van de Boxtelse filmmaker Fons Karssemakers waarin op humoristische wijze informatie wordt gegeven over veehouderijen.

De ZLTO benaderde Karssemakers met het verzoek scripts te maken voor de zes afleveringen van 'Bij de boer over de vloer'. De Liempdse agrariërs gingen op zoek naar sponsors om de films te kunnen financieren. ,,Ik was meteen enthousiast en had direct veel ideeën over wat ik in beeld wilde brengen", licht de Boxtelse filmmaker toe. ,,De promotiefilmpjes moesten informatief van karakter zijn, maar ik mocht er ook humor in verwerken." Zo komen er in de filmpjes onder meer 'pratende' koeien voor...

VEEL REGELS

Filmmaker Karssemakers wist - net als veel mensen - weinig over het boerenleven. ,,Vraag een gemiddelde Nederlander wat een boer doet en ze noemen dingen als melken en oogsten. Maar er komt zoveel meer bij kijken", stelt de Boxtelaar. In de zes afleveringen van 'Bij de boer over de vloer' komen verschillende delen van het beroep aan de orde. Zo krijgt de agrariër bezoek van een veearts, inseminator, boekhouder en leverancier. Ook is er aandacht voor het oogsten. Karssemakers: ,,Ik heb tijdens het filmen duidelijk gemerkt dat het werken als boer enorm zwaar en druk is. Ze moeten rekening houden met zoveel regels en (weers)omstandigheden. Dat realiseerde ik me voorheen niet."

ROMANTISCH

Veel mensen hebben een romantisch beeld van het boerenleven en denken vooral aan het voeren van de dieren en de hele dag lekker in de buitenlucht aan het werk zijn. Maar die tijd is allang voorbij. ,,Een boerderij is een modern bedrijf", legt Karssemakers uit. ,,Er wordt gewerkt met computers én zelfs met drones. Ik heb een boer ontmoet die zijn vee en weilanden in de gaten hield met een drone. Heel bijzonder."

De meeste opnames werden gemaakt op de veehouderij van Stan Verhoeven uit Liempde. Zelf zal hij de lancering van de promotiefilmpjes niet dicht bij huis meemaken, want hij verblijft voor een paar maanden in Canada. ,,Stan is een heel enthousiaste veehouder, hij heeft mij echt veel geleerd over zijn beroep", vertelt Karssemakers. ,,Maar hij was ook betrokken bij wat we wel of niet in beeld zouden brengen. Voor mij is een koe, een koe. Maar boeren hebben er meer kijk op en vinden het ene dier mooier dan het andere. Tijdens het filmen heb ik daar zeker rekening mee gehouden."

De filmopnames hebben twee dagen in beslag genomen en de meeste shots stonden er in een keer op. De boeren hoefden namelijk geen tekst te leren en werden gefilmd tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Karssemakers: ,,En daar zijn ze zó goed in, daar is maar één take voor nodig." De komende weken is de filmmaker druk bezig met monteren en ook wordt dan de voice-over ingesproken. Naar verwachting zijn de filmpjes medio september online te bekijken. ,,Ik hoop dat kijkers er net zoveel van leren als ik. Wat ik het opvallendste vond? Hoe close de verschillende agrariërs zijn. Er is geen haat en nijd, ze helpen elkaar echt. Dat kom je in het harde bedrijfsleven echt niet tegen..." Ook benieuwd naar de filmpjes met pratende koeien? Houd dan de website van de ZLTO in de gaten.

FOTO BOVEN: Liempdenaar Daan Bressers speelt ook een rol in 'Bij de boer over de vloer'. Hij is onder meer te zien in het item over oogsten. Filmmaker Fons Karssemakers (rechts) maakte de meeste opnames tussen de koeien van Stan Verhoeven uit Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Autobrand Esch

De Haarense brandweer rukte zaterdag rond middernacht uit voor een autobrand aan de Lochtenberg in Esch, nabij de kruising met de Haarenseweg. De vlammen sloegen bij aankomst al metershoog uit het voertuig. Ook een naastgelegen heg stond in brand. De brandweer wist het vuur te doven, maar kon niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. De politie is een onderzoek gestart en sluit brandstichting niet uit.