Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Overvolle terrassen en drukke Hollandse avonden

Zwieren en zwaaien in Liempde

Lonneke Hoondert

Selfies maken en meezingen met entertainer Huub Hangop tijdens de opening, overweldigende drukte tijdens de Hollandse avonden én voor het eerst een heuse eucharistieviering op de botsautobaan: Liempdenaren kunnen terugkijken op vijf geslaagde kermisdagen vol vertier mét enkele primeurs.

De traditionele opening op zaterdagavond zette de toon voor de resterende vier kermisdagen. Het zonnetje scheen en behoorlijk wat jeugd verzamelde zich voor de attractie Safaritrip waar Huub Hangop de kinderen in beweging kreeg met zijn hit 'Selfie'. Tot grote hilariteit van de aanwezigen dook de zanger het publiek in om ook daadwerkelijk selfies te maken.

Imke de Puit, Jens van der Velden, Fleur Faber, Inge van de Laar en Max Gerritsen kregen de eer om samen met de entertainer de Liempdse kermis officieel te openen. Hun ingeleverde kleurplaten werden door wethouder Peter van de Wiel getrokken uit een grote verzegelde ton. Ook wonnen zij een strippenkaart waarmee ze in alle attracties een ritje mochten maken. ,,Ik wil meteen in de schommel, die vind ik het allerleukste", riep winnares Imke (6).

Van de Wiel werd bij het trekken van de winnende tekeningen en bij het afschieten van de confettiregen geassisteerd door Lisa (13) en Anouk (10), de twee dochters van kermisambtenaar Richard Schuurs van de gemeente Boxtel. ,,Ik was pas een paar maanden oud toen ik voor het eerst mee mocht naar de kermis. Ik heb er nog nooit eentje overgeslagen", lachte Lisa. Ook maandag deed ze dienst als assistente om wederom een strippenkaart te overhandigen. Wethouder Van de Wiel koos uit alle ingezonden kleurplaten de mooiste uit. Die bleek van Kim van Giersbergen te zijn.

Klein en gezellig

Vlak na het optreden van Huub Hangop stonden de eerste kinderen al te dringen voor de Safaritrip. Een van de meest heftige attracties van de Liempdse kermis. Soufian, Jurre en Teun (allen 10) konden er geen genoeg van krijgen. ,,Je krijgt er een heel grappig gevoel van in je buik. En 's avonds gaat hij nóg harder", zei Teun. ,,We gaan er minstens tien keer in", voegde Soufian toe.

De Safaritrip was een van de weinige adembenemende kermisattracties. Maar dat deerde de jongens niet. ,,De Tilburgse kermis heeft veel grote attracties, maar het is er ook heel druk. In Liempde is het klein, maar gezellig. Je kent iedereen én je staat overal bijna vooraan", meende Soufian. Dat vonden ook Fenna en Nienke, beiden 13 jaar oud. De twee vriendinnen, die samen met nog acht tienermeiden op stap waren, zijn de Liempdse kermis nog lang niet ontgroeid. ,,De attracties zijn misschien niet zo spectaculair, maar het is elk jaar erg gezellig. We kletsen hier over onze vakanties en kijken gewoon wat rond."

Zonnebloem

,,Dit móet ik zien", riep Daniël (7) toen hij dinsdag met zijn oma langs de Safaritrip op de Liempdse kermis liep. Niet omdat de metershoge attractie zo spectaculair is, maar vanwege de inzittenden: ouderen van de Liempdse afdeling van stichting De Zonnebloem. Voor het tweede jaar op rij werden zij uitgenodigd voor een gezellig middagje kermisvertier. Zeventig senioren deden mee. Sjaan van der Linden en Alie Jennissen namen plaats in de Safaritrip. ,,Daar durf ik nog gerust in hoor", zei Van der Linden vooraf. Vlak daarvoor had het tweetal een ritje in de rups gemaakt. ,,Heerlijk. Het deed me denken aan vroeger. Ik denk dat het zeventig jaar geleden is dat ik daar in zat."

Kermisloterij

De kermisexploitanten die waren neergestreken op het Liempdse Raadhuisplein en in het Concordiapark stelden dinsdagavond tijdens de traditionele kermisloterij behoorlijk wat prijzen beschikbaar. De loting kende liefst negentien winnaars en werd drukbezocht. Bezoekers van de Liempdse kermis kregen bij aankoop van een aantal rittenkaarten een gratis lot. Dat kon, voorzien van een naam, in een speciale verzamelton gegooid worden. Wethouder Peter van de Wiel trok de gelukkige winnaars, wederom bijgestaan door Anouk.

Casper de Maeyer won een flatscreentelevisie. Luna de Grauw ging naar huis met een multifunctionele grillplaat. Isa en Gerry Timmermans kregen een virtual reality-bril. De familie Bressers mocht een frituurpan ophalen en Joost van der Linden kreeg een elektrische barbecue. Jos van de Laar kan zijn vlees voortaan grillen op de grillplaat die hij mee naar huis mocht nemen en Marie-Louise van Houtum en Jill Verkuijlen kunnen aan de slag met de gewonnen blender. Ook Loes ter Meer heeft een nieuw keukenapparaat: een tosti-ijzer. De familie Saïd won een dashcam en Isa Timmermans viel nogmaals in de prijzen: net als Tess van der Ven kreeg zij een selfiestick. Ook werden enkele kleine prijzen verloot.

Hollandse muziek

Dankzij het overwegend zonnige weer en het avondprogramma met verschillende zangers trokken Liempdenaren in grote getale naar het Raadhuisplein en het Concordiapark om daar te genieten van de attracties, de versnaperingen en de muziek.

De uitbaters van Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg, 't Struifhuis en cafetaria De Vuurput sloegen de handen ineen om elke avond 'Kermis op het plein' te organiseren. Dat deden ze voor het eerst. Ook de kastelein van café 't Huukske huurde alle dagen een deejay en zangers in om het kermisfeest extra jeu te geven. Dat lukte overtuigend en daarmee lijkt, naast de kermis-mis, een nieuwe traditie geboren.

FOTO BOVEN: Zeventig ouderen van stichting De Zonnebloem bezochten dinsdagmiddag de Liempdse kermis. Enkele waaghalzen namen plaats in de attractie Safaritrip voor een ritje. Anderen zochten liever de schietkraam en de terrassen op. (Foto's: Gerard Schalkx).

De Liempdse terrassen zaten goed vol tijdens de kermis.