koersplan 2016-2020 'samen voor meer'

Duurzaamheid hoog op agenda bij Sint-Joseph

Een adviesraad oprichten die bestaat uit huurders en maatschappelijke partners, deelnemen aan innovatieve platforms in de gemeente Boxtel, focussen op mensen met de kleinste portemonnee en ervoor zorgen dat de huurwoningen in 2025 allemaal energielabel B hebben. In het koersplan 2016-2020 'Samen voor meer' richt woonstichting Sint-Joseph zich nadrukkelijk op de hoofdthema's 'verbinden met de klant', 'betaalbaar wonen' en 'ondersteuning'. Duurzaamheid en energiezuinigheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Volgens de woonstichting krijgt 30 procent van de huurders tussen nu en 2030 te maken met betaalbaarheidsproblemen. ,,We vinden dit thema zo belangrijk dat we betaalbaarheid en beschikbaarheid boven rendement plaatsen", meldt Sint-Joseph in het Koersplan dat is opgesteld voor de jaren 2016-2020. Een voorbeeld is zorgen voor energiebesparing op woningen zonder dat er een huurverhoging aan vastzit. ,,Tijdens groot onderhoud brengen we de woningen naar label B of A zonder huurverhoging", aldus projectleider Judith van Mil van Sint-Joseph. ,,Doordat we gebruik maken van de stimuleringsregeling energieprestatie huursector kunnen we dat bij volgende projecten ook blijven doen."

de kleine aarde

Daarnaast wordt het principe 'nul-op-de-meter', woningen met een energierekening van nul euro, door Sint-Joseph omarmd. ,,We passen dit toe bij onze nieuwbouwprojecten", vertelt Kobbe Vink, projectleider nieuwbouw bij de woonstichting. ,,Om optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon bouwden we in de wijk Zonnegolven extra energiezuinige woningen waarbij de achterzijde is georiënteerd op het zuidoosten. Op de zuidkant plaatsten we zonnepanelen, daarnaast werden de woningen geïsoleerd en voorzien van speciaal glas. Hierdoor besparen bewoners op hun woonlasten." Ook bij de 44 woningen in plan Cronenborg worden energiezuinige maatregelen genomen, zoals een warmte-terugwinsysteem. Vink: ,,En bij ons toekomstige woningbouwproject op voormalig milieueducatieterrein De Kleine Aarde willen we nog verder gaan. Deze woningen willen we bouwen met duurzame materialen. Dat doen we in overleg met en voor bewoners die bewust bezig zijn met het milieu."

zonnestroomverdeler

Woonstichting Sint-Joseph probeert daarnaast zoveel mogelijk huurders aan zonnepanelen te helpen. ,,Bij alle onderhoudsprojecten bieden we die meteen aan. Als we dan toch al bezig zijn in de woningen, ervaren bewoners minder overlast", aldus projectconsulent Sancha Schuurs. Op de daken van ruim driehonderd eengezinswoningen werden al 3.400 panelen aangebracht. Huurders betalen daarvoor de komende twintig jaar een vast bedrag aan huur.

Sint-Joseph onderzoekt momenteel ook of Herman de Zonnestroomverdeler kan worden toegepast in Boxtel: een oplossing om wooncomplexen te verduurzamen. ,,Hoe dan ook brengen we in de toekomst op appartementen zonnepanelen aan om in de elektra van de algemene ruimtes te voorzien. Bij ons complex aan de Kasteellaan deden we dat al. Zo besparen de huurders in elk geval op hun servicekosten", aldus Bas Meijboom, projectleider duurzaamheid. ,,De zon is gratis", voegt Schuurs toe. Als mensen kiezen voor panelen, betalen ze volgens Sint-Joseph ongeveer 0,14 euro per kWh in plaats van 0,20 euro.