De restauratie van Den Eijngel in Lennisheuvel is een proces waarbij telkens allerlei historische elementen worden blootgelegd. (Foto: Peter de Koning).
De restauratie van Den Eijngel in Lennisheuvel is een proces waarbij telkens allerlei historische elementen worden blootgelegd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

boek over oude herberg lennisheuvel verschijnt in voorjaar

Den Eijngel: telkens nieuwe inzichten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De eerste beschrijving van de voormalige herberg en boerderij Den Eijngel in Lennisheuvel dateert uit 1494, maar het rijksmonument is mogelijk ouder dan gedacht. Dendrologisch onderzoek moet uitwijzen uit welke periode de oudste gebinten dateren in het pand van Leo Koenraads en Carly Brussé. Ook de diverse archeologische onderzoeken in Den Eijngel brachten interessante feiten naar boven. In het voorjaar van 2017 verschijnt een boek over de rijke geschiedenis die het pand kent.

Uit recent archeologisch onderzoek blijkt dat Den Eijngel was voorzien van een potstal, die mogelijk zelfs uit de vijftiende eeuw stamt, zo meldt eigenaar Leo Koenraads. ,,De stal begon op 1.80 meter onder de huidige grond. En het grappige is: als je het oude zand pakte en daaraan rook, leek het alsof je opnieuw in de stal staat. Je kon de mest ruiken." De potstal is onberoerd gelaten; er is een vloer overheen gelegd. ,,Maar alles wat gevonden is, is uitgebreid beschreven."

Het boekwerk dat volgend jaar verschijnt, is een gezamenlijke project waaraan door stichting De Brabantse Boerderij, streekfonds Het Groene Woud, de gemeente Boxtel en eigenaren Koenraads en Brussé wordt gewerkt. Ook bouwhistoricus Dick Zweers en archeoloog Xavier van Dijk zijn erbij betrokken. George Dirven is de auteur van het boekwerk. Heemkunde Boxtel is een belangrijke bron voor deze publicatie. De eigenaar gaf eerder in Brabants Centrum al aan dat over Den Eijngel veel bekend is. ,,Er is echter niet één plek waar alle informatie verzameld is. We willen nu alle kennis over het pand bundelen en alles wat tot op heden bekend is, bij elkaar brengen. Dat is een flinke klus, net als de restauratie. We komen telkens tot nieuwe inzichten."

huidige lengte

Dit jaar werden in het voorhuis eeuwenoude scherven, fraaie oude vloeren en sporen van een bier- en melkkelder gevonden. Niet zo verwonderlijk; vele herbergen hadden vroeger een bierkelder tot hun beschikking. In het voorhuis werd ook een interne waterput blootgelegd. ,,Die vergelijk ik ook wel een 'big green egg', zo'n barbecue", lacht Koenraads. ,,Daarnaast wordt een deel van het scherfmateriaal in het voorhuis gerelateerd aan de geestelijkheid en adel. En dat is weer te herleiden naar de kartuizerkloosters die in het verleden in deze omgeving zaten."

De gebinten in het voorhuis wordt met behulp van een computer nader onderzocht. ,,Daaruit bleek al dat de draagconstructie al eens helemaal uit elkaar is gehaald en omgekeerd terug is geplaatst. Zo kon de constructie weer jaren mee." Dit leidt weer tot andere hypotheses over het pand, aldus de eigenaar van Den Eijngel. ,,Zo wordt nu gedacht dat het pand altijd al de huidige lengte heeft gehad. En verschillende muurdecoraties tonen aan dat het een huis van stand zou zijn geweest." Hij geeft aan dat in de middeleeuwen verschillende functies door elkaar liepen. ,,Zo kon een boerderij tegelijkertijd een herberg of brouwerij zijn."

Toen Koenraads en Brussé het rijksmonument kochten, vonden ze het belangrijk dat er een gedegen beschrijving van het pand werd gemaakt. ,,Wij zijn zelf ook passanten in de tijd en door middel van gedegen archeologisch onderzoek en de verschijning van een boek laten we toch onze handtekening achter", stelt Koenraads. Onder meer de gemeente Boxtel en streekfonds Het Groene Woud droegen financieel bij aan de archeologische onderzoeken.

Boxtel

Dubbeltjesmarkt

Kinderboerderij Boxtel organiseert woensdag 31 augustus van 14.00 tot 16.00 uur de tweede dubbeltjesmarkt. Kinderen mogen in de generatietuin tegenover de Kinderboerderij hun overtollige speelgoed verkopen. De eerste markt in juli bleek een succes - meer dan veertig kinderen deden mee - en daarom wordt de activiteit herhaald. Goed of slecht weer: de dubbeltjesmarkt bij Kinderboerderij Boxtel gaat altijd door.