ONDERNEMER UIT WAALRE KOOPT KERK

Heilig Hartkerk wordt 'theater' Sacre Coeur

HENK VAN WEERT

Ondernemer Michel de Groot uit Waalre, eigenaar van het exclusieve evenementenpaviljoen Ocean7, heeft de voormalige Heilig Hartkerk gekocht van het parochiebestuur. Hij doopt het ruim honderd jaar oude neogotische monument om tot Sacre Coeur. Vanaf oktober hoopt hij dat er evenementen, congressen en theaterproducties georganiseerd kunnen worden. Ook wil De Groot een kinderbioscoop starten.

Dinsdag maakte het bestuur van de Heilig Hartparochie de naam wereldkundig van de nieuwe eigenaar van het vroegere gebedshuis in de wijk Breukelen. Begin 2015 werd het gebouw onttrokken aan de katholieke eredienst. In juni maakte vicevoorzitter Jos Polman van het parochiebestuur bekend dat een potentiële koper was gevonden Op 21 juli werd het koopcontract getekend.

,,In september houdt het parochiebestuur een veiling waarbij de inventaris van de hand gaat. Vanaf oktober wil ik het gebouw gaan verhuren", aldus De Groot die dinsdag bezig was om spullen van zijn evenementenbedrijf te verhuizen naar Boxtel. De boekingen in Sacre Coeur worden gedaan door twee Inge van Kessel en Mirte van der Meijden. ,,Wij benaderden De Groot met het idee om bruiloften te mogen organiseren in de voormalige kerk. Uiteindelijk zijn wij door hem gevraagd de volledige coördinatie van de evenementen en activiteiten op ons te nemen. Daar hebben we heel veel zin in", vertelde Van Kessel desgevraagd.

WAARBORG

De Groot start de exploitatie van Sacre Coeur vóórdat de notariële overdracht heeft plaatsgevonden. De ondernemer heeft immers als voorwaarde gesteld dat de gemeente Boxtel het bestemmingsplan aanpast. Daartoe is het college van B. en W. bereid, maar de procedure vergt wel enige tijd en zal niet eerder dan volgend jaar zijn afgerond. De Groot heeft het parochiebestuur een borgsom moeten betalen. ,,Daardoor lopen wij geen risico. Mocht de transactie onverhoopt niet doorgaan en meneer De Groot heeft aanpassingen gerealiseerd die wij weer ongedaan moeten maken, dan kunnen wij daarvoor dit bedrag aanwenden", aldus vicevoorzitter Polman van de parochie.

Sanne de Koning, gespecialiseerd in de herbestemming van monumenten, heeft met haar bureau Dedato.nl de nieuwe invulling van de Heilig Hartkerk van meet af aan begeleid. ,,In relatief korte tijd is een koper gevonden met toekomstplannen die passen bij de ideeën die in Boxtel leven. Natuurlijk kunnen bezwaarmakers nog roet in het eten gooien. Maar iedereen lijkt in principe welwillend."

Pagina 14: 'Al langer op zoek naar evenementenlocatie'.