Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

historische elementen keren terug in liempde

'SPPiLL zorgt voor vliegwieleffect'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Hobbymatig werken noem ik dit", grinnikt Driek Termeer terwijl hij op houten planken in de oude waterput staat en enkele stenen verwijdert. De gepensioneerde timmerman is één van de vrijwilligers die momenteel namens de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde aan de restauratie van een bakhuisje aan de Barrierweg werkt. De bouwploeg heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst opgebouwd: zo zijn er inmiddels acht waterputten te bewonderen in het Liempdse landschap. Daar komen binnenkort nog meer historische elementen bij...

De waterput op het terrein van Peter en Marleen Vullings aan de Barrierweg, waar de vrijwilligers momenteel hard aan werken, is de oudste die hersteld wordt: uit de achttiende eeuw. ,,Ik verwacht dat we de put en het bakhuisje op het terrein dit jaar nog afkrijgen", aldus Termeer. Samen met bouwcoördinator Toon Ondersteijn, Thieu van Gestel en voorzitter


Kofferbaksale

Buurtvereniging Looeind organiseert op zondag 4 september van 10.00 tot 13.30 uur weer de jaarlijkse kofferbaksale achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde. Kijk voor meer informatie op de website www.kofferbaksale-liempde.nl. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden om spullen te verkopen.

Lex Schregardus van projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten en perceeleigenaar Peter Vullings is hij één tot twee keer in de week aan de Barrierweg aan het werk. ,,Het metselwerk van het bakhuis gebeurt volgens een kruisverband, die techniek wordt tegenwoordig nergens meer gebruikt", zegt Termeer. Liempdenaar Bert Timmermans zorgde voor fraaie kozijnen voor het bakhuis. ,,Vrijwilligers zoeken voor deze projecten gaat vaak heel soepel", aldus Schregardus. ,,Ik ben er trots op dat deze mannen, die allemaal in de bouw werken of werkten, zich willen inzetten voor Liempde."

toejuichen

De projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten van SPPiLL werkt samen met stichting De Brabantse Boerderij om onderdelen die deel uitmaakten van de geschiedenis van het platteland terug te brengen in Liempde. Op deze manier denkt de stichting de relatie tussen de dorpskern en het omliggende buitengebied te versterken, bovendien zou het dorp zich op deze manier nóg meer tot een uitvalsbasis voor recreatie en toerisme in Het Groene Woud kunnen ontwikkelen. ,,We merken dat het terugbrengen van historische elementen in Liempde zorgt voor een vliegwieleffect", aldus Schregardus. ,,Een aantal bakhuisjes en waterputten wordt via SPPiLL gerestaureerd of geplaatst, maar daarnaast zijn er ook plekken waar particulieren de kunst afkijken en zelf aan de slag gaan met een waterput of bakhuisje, zoals op twee plekken in de buurtschap Kasteren. Dat juichen we natuurlijk alleen maar toe."

Vanuit SPPiLL worden tien waterputten in Liempde gerealiseerd. Daarvan zijn er zes volledig klaar. Aan de Barrierweg 23 zijn de vrijwilligers inmiddels druk bezig en binnenkort wordt gestart om bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en café Het Wapen van Liempde waterputten te realiseren. Bij het bezoekerscentrum komt ook een bakhuisje. De verwachting is dat daarmee in 2017 wordt gestart.

FOTO BOVEN: Timmerman Driek Termeer is samen met andere vrijwilligers van de SPPiLL-projectgroep Natuur- en cultuurprojecten regelmatig op het erf aan de Barrierweg 23 te vinden. Op dit perceel wordt onder meer een eeuwenoude waterput in ere hersteld. (Foto: Annelieke van der Linden).


Windmolens

De Kampina is voor mij als Boxtelaar een prachtige plek om even van de natuur te kunnen genieten. Meer dan wekelijks wandel ik door de Kampina na een korte fietstocht van tien minuten. Mijn favoriete plek is het ruimtelijke uitzicht vanaf het graf van Van Tienhoven. Zo ongerept het uitzicht met aan de horizon de Oirschotse bossen. Sinds kort verschenen vier windmolens aan de westelijke horizon. Steeds wordt mijn blik getrokken naar die draaiende wieken. De oase van rust en ongereptheid is indringend verstoord. In de wandeling rond de vennen kijk ik telkens even richting west. Helaas, ze zijn er nog.

Vanuit duurzaamheid gezien geeft windenergie een niet onbelangrijke bijdrage in de strijd tegen de vermindering van de luchtverontreiniging en CO2 ten aanzien van de klimaatverandering. Als de verbrandingsgassen stikstofoxide, roetdeeltjes en koolstofdioxide bruin gekleurd zouden zijn, dan zou ik aan de horizon van de Kampina een bruine waas zien waar de zon, al lang voordat ze de kim bereikt heeft, achter verscholen gaat.
Dit beeld staat me nog duidelijk bij toen ik in 1972 op elf hoog in Philadelphia elke dag in de zomer de zon achter zo'n bruine was zag opkomen. Met dit idee in mijn achterhoofd is het zien van enkele molens aan de horizon een kwestie van mindset.

        PIERRE VAN DEN OORD