Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

SPPILL brengt bakhuisjes en waterputten terug in het dorp

Geen sprake van bouwvak in Liempde

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bouwvak in Liempde? Niét voor de vrijwilligers van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Zij werken gestaag door aan de restauratie van een bakhuisje en waterput op het erf van Peter en Marleen Vullings aan de Barrierweg 23. Vorige week werd het hoogste punt bereikt van het bijgebouw.

Een bakhuisje stond vroeger bij een boerderij of landhuis en was voorzien van een oven waarin men brood of koek bakte. De bakoven werd in steden gebruikt tot de middeleeuwen en op het platteland tot in de twintigste eeuw. Tegenwoordig zijn de bakhuisjes veelal verdwenen of hebben ze een andere functie gekregen. Het bijgebouw op het terrein van het echtpaar Vullings, dat drie jaar geleden nog werd genomineerd voor de tweejaarlijkse monumentenprijs Sluitsteen, is al vele jaren niet meer in gebruik. ,,Het bakhuisje stond op instorten. Daarvóór is het gebouw gebruikt als garage voor de auto", aldus Peter Vullings, die zijn hele leven al aan de Barrierweg woont. ,,Iemand tipte me over de oproep van SPPiLL en stichting De Brabantse Boerderij en zo is het balletje gaan rollen." Op het terrein staat nóg een bakhuisje, dat wil Vulling op een later tijdstip opknappen. ,,En vervolgens is de woonboerderij aan de beurt. Zo blijven we bezig op het erf", lacht de Liempdenaar, die zelf ook een handje meehelpt. ,,Ik kom oorspronkelijk niet uit de bouw, dus ik heb al veel geleerd van de vrijwilligers..."

Om het bakhuisje te restaureren, vraagt SPPiLL om een financiële bijdrage van de eigenaar. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van subsidie. ,,Als de restauratie een feit is, is het de bedoeling dat ik het gebouw een aantal keer per jaar open stel voor het publiek", legt Vullings uit. Hij is zelf voornemens om het gebouwtje vaker te laten gebruiken, één keer per maand. ,,Als het gebouw af is, verzorgt de gepensioneerde bakker Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode, die gespecialiseerd is in bakken in bakhuisjes, een eenmalige cursus voor vrijwilligers van SPPiLL. Vervolgens wil ik het bakhuis af en toe openstellen voor mensen die willen bakken."

Op zijn erf wordt door de vrijwilligers van SPPiLL ook een oude waterput in ere hersteld. ,,Op een plek zakte de grond telkens weg, dus ik vermoedde al dat daar vroeger een waterput lag", aldus Vullings. De put is grotendeels bewaard gebleven en wordt gerestaureerd.

Op pagina 15: 'SPPiLL zorgt voor vliegwieleffect'.

FOTO BOVEN: Vrijwilligers van SPPiLL werken meerdere keren per week aan de restauratie van het bakhuisje aan de Barrierweg in Liempde. Dit is het eerste bakhuisje dat door SPPiLL in samenwerking met stichting De Brabantse Boerderij wordt opgeknapt. (Foto: Annelieke van der Linden).