Afbeelding
Foto: Henk van Weert

ONDERZOEKERS SPREKEN VAN GESLAAGDE PILOT IN BOXTEL

Vaker op de fiets dankzij 'Boxtel Trapt Los'

HENK VAN WEERT

De proef Boxtel Trapt Los, bedoeld om 50-plussers meer te laten fietsen, is succesvol. Dat stelt Ruben van den Hamsvoort van het Bredase bureau DTV Consultants dat de actie organiseert namens de gemeente, samen met de Fietsersbond en de werkgroep Lokale Agenda 21. Het doel om 150 deelnemers te werven, is niet gehaald. Van de bijna honderd mensen die wél meededen, geeft bijna de helft aan vaker op de tweewieler te stappen; 40 procent daarvan zelfs veel vaker.

Door op hun smartphone de app TripZoom te downloaden brachten deelnemers aan Boxtel Trapt Los hun reisgedrag in kaart. Het idee was om, zeker voor korte ritjes, vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. Boxtel had daarmee een landelijke primeur te pakken. Berekeningen hebben volgens DTV uitgewezen dat veel verkeersproblemen opgelost worden als mensen 10 procent vaker op de pedalen zouden stappen dan in hun auto.

Bijna de helft (47 procent) van de deelnemers meldt volgens DTV-onderzoeker Van den Hamsvoort dat hij of zij meer is gaan fietsen dankzij de actie. Van deze groep zegt 40 procent veel meer op de fiets te klimmen, terwijl een/derde aangeeft net zoveel te fietsen als vóór de actie. ,,Bij doorvragen naar redenen om meer te fietsen geeft een deelnemer aan door de actie nóg bewuster de keuze te maken tussen auto en fiets. Een ander vindt dat de actie je uitdaagt na te denken over de reis: 'De app laat zien hoeveel en hoe vaak ik fiets en dat stimuleert'. Verschillende deelnemers noemen spontaan de bekende voordelen van fietsen als reden vaker te fietsen: lagere (parkeer)kosten, meer bewegen en een betere gezondheid. Een aantal geeft aan dat korte ritten het beste met de fiets kunnen worden gemaakt. Het lijkt erop dat de actie ervoor zorgt dat deze motivaties versterkt worden", aldus Van den Hamsvoort.

MOSKOU

Ook de informatie van TripZoom over gemaakte ritten bevestigt het beeld. In de eerste vijf weken van de actie fietsten deelnemers gemiddeld 42 kilometer per week, in de laatste vijf weken van de actie was dit 59 kilometer. Dit is een groei in het aantal fietsritten van 40 procent. ,,Van de 96 deelnemers hebben er 54 TripZoom regelmatig gebruikt. Zij hebben samen 27.500 kilometer gefietst; dat is meer dan vijf keer op en neer naar Moskou!", glundert de onderzoeker van DTV.

HOOFD LEEGMAKEN

Tineke Bodelier (58) was een van de deelnemers en erkent dat het gebruik van de app haar fietsgedrag heeft gestimuleerd. ,,Ik las over de actie in Brabants Centrum en dacht meteen: daar doe ik aan mee. Als ik boodschappen doe in Boxtel pak ik doorgaans al wel de fiets. Maar ik werk in 's-Hertogenbosch en als het 's ochtends bewolkt is, ben ik toch eerder geneigd de auto mee te nemen. Door de actie heb ik ook voor het woon-werkverkeer vaker voor de fiets gekozen." Wilma Schoenmakers (53) werd op de actie geattendeerd toen zij een e-bike kocht. ,,Ik ben ziek geweest en was een tijd lang afhankelijk van een rolstoel en krukken. Daarom was het natuurlijk van belang dat ik weer meer ging bewegen. Boxtel Trapt Los was voor mij een mooie stimulans."

Beide Boxtelse vrouwen geven aan dat de app op hun smartphone lang niet altijd nauwkeurig registreerde welke afstanden werden gereden. ,,Desondanks was het leuk om mee te doen. Je krijgt inzicht in je reisgedrag en gaat er bewuster mee om", aldus Schoenmakers. Bodelier knikt: ,,We weten allemaal dat meer bewegen goed is voor je. Deze actie geeft je net dat zetje in de rug om het ook daadwerkelijk te doen. Of ik me ook echt fitter voel? Nee, dat geloof ik niet. Maar het wel fijn als je na een dag hard werken thuis komt en je hebt je hoofd helemaal leeg kunnen maken op de fiets. Dat geeft een heerlijk gevoel."

DEFINITIEF RAPPORT

Vooruitlopend op de definitieve rapportage die in september verschijnt, zegt onderzoeker Van den Hamsvoort dat de waardering van Boxtel Trapt Los goed is en dat de actie een geslaagde eerste pilot is die ook landelijk naar meer smaakt. ,,Deelnemers zijn het meest kritisch over de app, de doelgroep vraagt - denken we - om een 'app-op-maat'. Dit is iets wat we verder moeten onderzoeken."

FOTO BOVEN: Tineke Bodelier (links) en Wilma Schoenmakers zijn door de actie Boxtel Trapt Los bewuster én vaker gaan fietsen. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel

Ierse muzieksessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 te Boxtel wordt zondag 21 augustus een Ierse sessie gehouden. Tijdens de muzikale middag klinkt in een intieme sfeer Ierse en Keltische muziek. De muziek is vaak honderden jaren oud en wordt nog regelmatig in vele pubs gezongen. Ook toehoorders zijn welkom. De muzikale middag duurt van 13.30 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk. Meer weten? Kijk op de website www.iersesessie.nl.