Met een zelfbinder en een antieke combine werd zaterdag door vereniging Klassieke Landbouw Werktuigen en comité Boeremèrt rogge geoogst van het landje aan de Liempdse Heuvelstraat. (Foto's: Daisy Renders).
Met een zelfbinder en een antieke combine werd zaterdag door vereniging Klassieke Landbouw Werktuigen en comité Boeremèrt rogge geoogst van het landje aan de Liempdse Heuvelstraat. (Foto's: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

Comité Boeremèrt oogst rogge

Maaien met een zicht én een na-oorlogse Viking

,,We hebben met de gemeente afgesproken dat we alleen op een klassieke manier maaien", vertelt voorzitter Rien van de Laar. De halve hectare rogge die het comité Boeremèrt jaarlijks inzaait op een perceel van de gemeente Boxtel aan de Liempdse Heuvelstraat werd zaterdag geoogst.

Het oogsten gebeurde niet met hypermoderne combines, maar met een Viking zelfbinder uit 1948, een maaidorser uit 1959 én met de hand. De landbouwvoertuigen werden ingezet door de verenging Klassieke Landbouw Werktuigen. Liempdenaar Jan van Vugt (foto linksonder) had voor de gelegenheid zijn zicht, een kleine zeis, geslepen en oogstte de rogge bijna net zo vlot als de antieke machines. Binnen een dag was het klusje - dat door de vele regenval een paar keer werd uitgesteld - eindelijk geklaard.

Hoewel de klassieke landbouwmachines stammen uit het tijdperk van de wederopbouw liep het werk gesmeerd. ,,De vereniging onderhoudt de voertuigen perfect. De zelfbinder is afkomstig uit het Marshallplan. Een Amerikaans plan dat Europa er na de Tweede Wereldoorlog bovenop moest helpen", zegt Van de Laar trots. De Boeremèrt kiest voor rogge omdat die graansoort het makkelijkst te telen, oogsten en te bewaren is. ,,Het is gewoon wat steviger spul."

De voorzitter zat maandag bovenop een volgeladen wagen met opgebonden schoven te wachten op vertrek. Driehonderd bundels met rogge zijn voor de vereniging Klassieke Landbouw Werktuigen, tweehonderd voor de Boeremèrt. Die slaat Van de Laar thuis op. ,,Daar houden we dan in april dorsdemonstraties mee."

Jan van Vugt sleep zaterdag zijn zicht.