Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

EERSTE POKÉMON GO EVENT BIJ DE GROENE POORT IN BOXTEL

Jacht op Electabuzz en Slowbro tussen de dino's

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bij oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel vliegen normaal gesproken onuitsprekelijke namen als Brachiosaurus en Cearadactylus je om de oren. Maar deze dinosaurussoorten moesten het maandag afleggen tegen figuren uit de game Pokémon Go. De ruim 250 bezoekers van het Pokémon Go Event hadden geen oog voor de T-Rex, maar maakten met hun smartphone jacht op Pidgeys, Rattata's en de klapper van de dag: Electabuzz.

Op initiatief van Boxtelaar Jaap Draaijer en Sander van der Steen uit Best werd in het oertijdmuseum aan de Bosscheweg het Pokémon Go Event georganiseerd; een evenement speciaal voor fans van de populaire game waarbij van tien tot vier uur gezocht kon worden naar allerlei figuren. De Groene Poort is normaliter ook al een geliefde locatie voor spelers, want met negen zogeheten PokeStops is er altijd wel een goede Pokémon te vinden. ,,De bedenkers van het spel richten PokeStops in op bijzondere plekken in het landschap", legt Van der Steen uit. ,,Het terrein rondom De Groene Poort leent zich er dus perfect voor."

FANATIEKELINGEN

Tijdens het Pokémon Go Event werden door de organisatoren elk half uur op twee plaatsen een lure geplaatst; dat is een plek die extra Pokémons aantrekt. Van der Steen: ,,Wat er gevonden kan worden? Dat is voor ons ook een verrassing. Maar ik hoop op een Dragonite, dat zou heel leuk zijn." De inwoner van Best is een fanatiek speler en is al vijf kilo afgevallen door het vele wandelen dat noodzakelijk is om Pokémon Go goed te kunnen spelen. ,,Ik denk dat hype nu echt op z'n top is, daarna zullen de echte fanatiekelingen overblijven." Lachend: ,,Daar hoor ik zeker bij."

HEEL SOCIAAL SPEL

En dat geldt zeker ook voor Samantha Bekkers en haar vrienden Jaimy en Jolanda. De drie enthousiaste spelers zitten inmiddels in level 22 en fietsen regelmatig een extra rondje om zoveel mogelijk punten te scoren. Jolanda: ,,Het is eigenlijk een heel sociaal spel. Mensen gaan ervoor de straat op en raken met elkaar in gesprek. Zelfs in onze woonplaats Best is het 's avonds ineens veel drukker op straat met allemaal Pokémon Go-fans. Heel gezellig én veilig." Het drietal hoopt op veel bijzondere Pokémons tijdens het event bij De Groene Poort. ,,Tot nu toe valt de score wat tegen", stelt Jaimy. Samantha vult aan: ,,Het is vaak zo dat de eerste uren weinig speciaals te vangen is. Maar straks wordt het vast beter."

Op een bankje in de zon zitten Meike Rekkers (12) en haar neefje Kyan (8) te wachten tot er een bijzondere Pokémon in hun blikveld verschijnt. ,,Tot nu toe hebben we vooral veel Pidgeys en Rattata's gevangen", zegt Kyan teleurgesteld. ,,Maar die hebben we al zoveel." Het tweetal speelt de game al een tijdje, maar is niet heel fanatiek. ,,We zitten pas in level 11", vertelt Meike. ,,We hopen vandaag wel een stuk verder te komen. Wat ik krijg wil vangen? Een Electabuzz, we hoorden dat die hier al gespot is..."

VAKANTIE MET POKÉMON

De meeste bezoekers van het evenementen bij De Groene Poort zijn volwassenen, maar ook enkele gezinnen gingen op jacht naar Pokémons. De vijfjarige Robin Pimenta en tienjarige Julian Rijkers zijn misschien wel de jongste deelnemers, maar daardoor niet minder fanatiek. Vooral Robin heeft de tijd van zijn leven. ,,De hele vakantie draait om Pokémon Go", vertelt zijn moeder. ,,Hij vraagt 's ochtends om zeven uur al of we naar buiten kunnen gaan."

Vol enthousiasme rent Robin door het bos, op zoek naar de beste vangst. ,,Ik heb al veel kleine Pokémons gevangen en net zat hier in de buurt een hele grote. Maar toen was ik net te laat", legt hij uit. Julian vult aan: ,,Ik vind het een heel leuk spel en je komt ook nog eens lekker buiten. Dat is toch veel gezonder dan steeds binnen zitten?" Wel denkt Julian dat sommige mensen niet goed genoeg uitkijken. ,,Dan steken ze ineens de straat over en dat is gevaarlijk", vertelt hij. ,,Aan het strand waren zelfs mensen zo de zee ingelopen omdat er een goede Pokémon zag. Nou, zó fanatiek ben ik nou ook weer niet."

Robin is ondertussen alweer enthousiast op zoek. Dat zijn moeder liever verder wil lopen, lijkt hem niet te deren. ,,Ach, we zijn er inmiddels wel aan gewend. En ik heb liever dat hij een spel doet waar hij veel beweging van krijgt, dan dat hij thuis achter de computer of tablet zit. Dit is een stuk gezonder."

VERVOLG?

In totaal kwamen er ruim 250 belangstellenden naar het evenement en als het aan de organisatie ligt, krijgt het zeker een vervolg. ,,Als het kan in de avond", zegt Van der Steen. ,,Dan zijn er weer andere Pokémons te vangen en de sfeer is dan ook heel speciaal. Wij zijn heel enthousiast en gaan hierover in overleg met De Groene Poort."

FOTO BOVEN: Julian Rijkers (links) en Robin Pimenta zijn enthousiaste 'Pokémon-vangers'. Bij De Groene Poort konden ze maandag hun hart ophalen, er was genoeg te vinden. (Foto's: Gerard Schalkx).

De bezoekers van het Pokémon Go Event in De Groene Poort hadden totaal geen oog voor de vele replica's van dino's.
Tussen de dinosaurussen in het bos bij het oertijdmuseum vingen de spelers een paar heel goede Pokémons, waaronder de felbegeerde Electabuzz.