Afbeelding
Foto: Mart Renders

BRABANTS CENTRUM ZOMERCOLUMN (6)

De routekaart op schoot en vertrekken maar...

In de zomermaanden juli en augustus nemen de redactieleden en freelancers van Brabants Centrum om de beurt de pen ter hand voor een zomercolumn. Een herinnering aan een eerste vakantieliefde. Voor het eerst naar de camping. Een beschrijving van een paradijselijk plekje ver weg van huis. Of gewoon genieten in Boxtel, op een terrasje op de Markt. Vandaag deel 6.

Daisy Renders

De vakantie van 2009 staat nog haarscherp in mijn geheugen gegrift. Het was de laatste vakantie die Mart en ik onvoorbereid tegemoet gingen…

Van verschillende mensen hoorden wij dat Kroatië een mooi land was én dat de zon zich daar heel wat uren laat zien. Nou, dan zijn Mart en ik snel overtuigd hoor! Wij besloten die zomer met de auto richting Kroatië te tuffen en ons te settelen op een leuke camping.

Wekenlange voorbereidingen - het uitkiezen van dagtrips, het uitzoeken van de beste camping of waar je het lekkerst kon eten - lieten wij wederom dit jaar aan ons voorbij gaan. Gewoon inpakken die auto, goede routekaart mee en vertrekken maar! Nou ja, gewoon inpakken… Daar ging een ware strijd aan vooraf. Wij gingen namelijk op vakantie met de oldtimer: een DeLorean (de welbekende tijdreizende auto uit de film Back to the Future). Zo ook in 2009. En dat is nu niet echt een ruime auto voor een tent, een berg grondzeil, partytent, kleding, schoenen en spelletjes voor op de camping. Het is altijd weer een ware puzzel om er alles in te krijgen; een strijd die Mart aandurfde. Elk loos hoekje werd nuttig ingevuld met een slipper of handdoek. En tsja, plek voor borden, pannen en de afwasbak was er 'helaas' niet.

Na een rit van een kleine twaalf uur kozen we ervoor om te stoppen in het plaatsje Rovinj, centraal gelegen in de streek Istrië. We kwamen aan rond het middaguur, op de meest warme tijd die we maar konden uitkiezen (ja, niets voorbereid hè). Dus geen tent opzetten en de auto uitpakken, maar direct de zwemkleding aan (eerst zoeken in welk hoekje we die hadden gepropt) en afkoelen in het zwembad.

Kroatië is prachtig! Aardige mensen, lekker eten, heerlijk zonnetje en geweldige landschappen! Zeker ook de Plitvicemeren. Vanuit Rovinj dachten we hier ook wel even een dagtripje van te kunnen maken. Fout! Na het zoeken naar een snelweg die wél op de kaart stond, maar nog moest worden aangelegd, arriveerden wij uiteindelijk vijf uur later - drie uur later dan gedacht - bij de Plitvicemeren! Maar, een aanrader hoor. Het was prachtig!

De reis naar Kroatië was onze laatste kampeervakantie. Maar na het ophalen van deze herinneringen gaat het toch wel weer kriebelen. Ik denk dat ik maar alvast wat routekaarten ga opzoeken.

FOTO ONDER: Na een rit van twaalf uur streek fotografe Daisy neer in Kroatië. Het inpakken van de antieke DeLorean bleek nog een ware uitdaging. (Foto: Mart Renders).