Van Boxtelaar Ralph Dikmans verscheen in december zijn eerste stripalbum. Tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven wordt zijn tweede boekwerk gepresenteerd: Anders-Man, The Siekwel'. (Archieffoto: Peter de Koning).
Van Boxtelaar Ralph Dikmans verscheen in december zijn eerste stripalbum. Tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven wordt zijn tweede boekwerk gepresenteerd: Anders-Man, The Siekwel'. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ralph dikmans brengt tweede album uit

Stripheld Anders-Man wordt steeds bekender

Zijn eerste stripalbum verscheen in december vorig jaar, maar Ralph Dikmans had het boekwerk destijds in april al af. ,,Toen ben ik meteen verder aan de slag gegaan met een tweede album", grinnikt de Boxtelaar. Waar het eerste album 'Nu even iets anders, man!' een lopend verhaal bevatte, is het tweede boek 'Anders-Man, The Siekwel' (afgeleid van The Sequel en 'Dè Zie'k wel') een gag strip: korte strips van slechts één afbeelding of enkele plaatjes. Het nieuwe stripalbum is voor het eerst verkrijgbaar tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven op 3 en 4 september.

Gerard Joling, Max Verstappen, Bonnie St. Claire, Johan Cruijff, een leerling van de Michaëlschool (de vorige werkgever van Dikmans), programmamakers van Omroep Dommelland: deze en vele andere personages komen in het nieuwste album van Dikmans voor. Anders-Man, een zelfbedacht karakter van Dikmans die ook de hoofdrol speelde in het vorige album, komt in bijna alle strips voor. ,,Ik merk dat Anders-Man bekend begint te worden onder lezers en andere tekenaars. Mijn naam doet vaak geen belletje rinkelen, maar als ik Anders-Man noem, zorgt dat voor herkenning", lacht Dikmans. Waar zijn vorige album in zwart-wit werd uitgegeven, is er bij zijn nieuwe uitgeverij Bonte gekozen voor kleur.

schilderachtig

De Boxtelaar gaat het liefst met speciale stiften aan de slag in plaats van met het digitale programma Photoshop. ,,Ik vind het mooier en meer schilderachtig. Als ik een pagina af heb, scan ik die in." Het meest trots is hij op de gag-strip die hij maakte over de plek in Volendam waar je een fotoshoot in klederdracht kunt laten doen. ,,Die strip heb ik opgestuurd naar het bedrijf en hij hangt daar nu in een lijst. Heel leuk", glundert Dikmans. Inmiddels is de Boxtelaar alweer bezig aan zijn derde album, ook weer met Anders-Man in de hoofdrol. ,,Ik ben er trots op dat mijn droom om eigen albums uit te brengen, is uitgekomen. En oefening baart kunst. Mijn tekenstijl verbetert constant."

De albums zijn voor het eerst te koop op 3 en 4 september in Veldhoven. Mensen die daar deel 1 en 2 kopen, krijgen er zolang de voorraad strekt een unieke zeefdruk bij. In het najaar wordt, net als vorig jaar, een signeersessie bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat georganiseerd. De precieze datum wordt later bekendgemaakt. Meer informatie: www.facebook.com/ralphdikmans.