Marie-Jeanne en Ed van Abeelen runnen sinds twee jaar bed & breakfast De Knuistenkoepel.
Marie-Jeanne en Ed van Abeelen runnen sinds twee jaar bed & breakfast De Knuistenkoepel. Foto: Henk van Weert

OP BEZOEK BIJ BED & BREAKFASTS: DE KNUISTENKOEPEL

'Samen zingen rond de barbecue'

HENK VAN WEERT

Meermalen opperden familie en vrienden om hun voormalige woonhuis te verhuren als bed & breakfast. ,,We wonen hier in alle rust. En dan regelmatig mensen 'over de vloer' hebben, was iets waar we lang over twijfelden. Maar we hebben geen moment spijt gehad. Bijna elk weekeinde zijn er wel gasten. Het leidt soms tot heel leuke contacten", vertelt Marie-Jeanne van Abeelen. Met haar man Ed verhuurt ze sinds twee jaar B&B De Knuistenkoepel in Lennisheuvel.

Jarenlang woonde het echtpaar met haar kinderen in de woning die nu verhuurd wordt aan gasten. Het is eigenlijk de schuur die bij de boerderij hoort. Die hoeve was danig in verval geraakt toen Marie-Jeanne en Ed de grond en opstallen aan de Brede Heide 25 jaar geleden tijdens een openbare verkoping in eigendom kregen. In 2001 werd de onbewoonbaar verklaarde boerderij gesloopt en in originele staat herbouwd. Ed is aannemer, dus dat zat wel snor. ,,Nu is de boerderij ons woonhuis. En dus kwam de vroegere schuur leeg te staan", vertelt Marie-Jeanne.

GOED GESLAPEN

Naast een landelijke woonkeuken, telt de B&B vier slaap- en twee badkamers. Ook hebben de huurders een eigen terras aan de achterkant. ,,Wie privacy wil, kan dat hier optimaal vinden", zegt Ed, die in de buurt, op landgoed Velder, opgroeide. Veel mensen kiezen er dan ook voor om op zichzelf te blijven. Marie-Jeanne: ,,Anderen daarentegen zoeken juist wel contact. En dat is best leuk. Je ontmoet heel verschillende mensen. Zoals een groep jonge mensen vol tatoeages. We schrokken wel een beetje toen ze zich hier meldden. Maar het bleken heel aardige lui."

Ed knikt bevestigend: ,,Ze vroegen of er gebarbecued mocht worden. Eigenlijk hebben we dat liever niet, maar ik grapte: 'vooruit, als we mogen mee-eten is het akkoord'. Spontaan werd extra vlees gehaald en hebben we een heerlijk avond met die mensen beleefd. Er werd muziek gemaakt en een van hen werkte in een cocktailbar dus je begrijpt al: er kwamen heel wat verschillende drankjes op tafel. Die nacht hebben we héél goed geslapen..."

Inmiddels hebben tal van gasten de weg naar De Knuistenkoepel gevonden. Niet alleen uit eigen land, ook Canadezen, Mexicanen en Israëli's boekten overnachtingen. Een Frans gezin logeerde er vanwege de Jeroen-Boschtentoonstelling en een Belgische familie sliep er voor een bezoek aan de Efteling. ,,En ook verwelkomden we mensen die terugkwamen. Het waren bezoekers van Paaspop in Schijndel en het beviel hen hier zo goed, dat ze afgelopen jaar terugkwamen", vertelt Marie-Jeanne. ,,Wat dat betreft werkt Airbnb voortreffelijk", vult Ed aan. Hij vervolgt: ,,En wij doen het blijkbaar ook goed, want de site stuurde een professionele fotograaf om hier een fotoserie te maken die op internet is terug te vinden."

GROTERE GROEPEN

Lang niet altijd hoeft Marie-Jeanne het ontbijt klaar te maken voor gasten: ,,We verhuren onze B&B ook vaak als huisje voor grotere groepen, meestal in de leeftijd van 25 tot 40 jaar. Laatst was er een groep meiden voor een vrijgezellenfeest. En zo stond ineens Peter Olijslagers van fietsverhuur D'n Olie hier op het erf met aanhanger vol steps. En we maakten ook al mee dat een cateringbedrijf door de gasten werd ingeschakeld."

De Knuistenkoepel is volgens de overlevering terug te voeren naar de tijd dat de adellijke familie Van Rijckevorsel het jachtrecht in het gebied tussen Lennisheuvel en Oirschot had. Ed: ,,Naar verluidt hadden zij op dit plekje een beschutte plek gecreëerd die was opgetrokken met boomstronken, zogeheten knuisten. Daar dronken de jagers hun borreltjes. Dat vertellen althans oudere buurtgenoten."

Dat B&B De Knuistenkoepel deze week de kolommen van deze krant haalt, vinden Ed en Marie-Jeanne bijzonder. Lachend: ,,Omdat we precies 25 jaar geleden ook met een foto in Brabants Centrum stonden. Toen omdat we trouwden..."

Bed & Breakfast De Knuistenkoepel is gevestigd aan de Brede Heide 14 in Lennisheuvel. Meer informatie: www.deknuistenkoepel.nl.

BOVENSTE FOTO: Marie-Jeanne en Ed van Abeelen runnen sinds twee jaar bed & breakfast De Knuistenkoepel. (Foto's: Henk van Weert).


optredens van drie groepen

Markt en muziek in Geitenwei

In de Geitenwei, midden in de wijk Selissenwal, vindt zaterdag 27 augustus een tweedehands markt met muziek plaats. Bezoekers zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

De muziekgroepen die optreden in de Geitenwei zijn de Boxtel City Band, de Red River Band en het Brukels Muziekske. Bezoekers kunnen struinen langs de tweedehands spullen of een kijkje nemen bij de verschillende dieren.

Mensen die met een kleedje of tafel op de markt willen staan, kunnen zich opgeven bij Anky Moonen, e-mailadres: ankymoonen@hotmail.com.


Boxtel Oost Dag

De zesde editie van de Boxtel Oost Dag vindt plaats op zondag 25 september tussen 11.00 en 16.00 uur. Voor verkopers is nog een aantal kramen beschikbaar. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar info@boxtel-oost.nl.

Blik in de ruime, landelijke woonkeuken.