De botsautobaan op de Liempdse kermis deed zondag dienst als godshuis. Kapelaan Geoffrey de Jong droeg de mis op tussen de botsauto's. (Foto: Gerard Schalkx).
De botsautobaan op de Liempdse kermis deed zondag dienst als godshuis. Kapelaan Geoffrey de Jong droeg de mis op tussen de botsauto's. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

EUCHARISTIEVIERNIG TUSSEN AUTOSCOOTERS

Kermis en kerkmis botsen niet in Concordiapark

Lonneke Hoondert

Waar normaal opzwepende kreten uit de omroepinstallatie klinken, gillende tieners elkaar proberen te raken of te ontwijken en stampende muziek door de speakers knalt, werd zondagochtend plaats gemaakt voor het 'Salve Regina', een geïmproviseerd kerkaltaar van buffettafels en deden terrasstoelen van café 't Huukske en de botsauto's zelf dienst als kerkbank. De eerste eucharistieviering op de botsautobaan van de Liempdse kermis smaakte naar meer.

Kerkmis en kermis 'botsten' zondag zeker niet met elkaar. De eerste kermis-mis in Liempde vond dan wel plaats onder de flikkerende discolampen van de botsautobaan; trouwe kerkgangers waren meer dan enthousiast over het initiatief van kermisambtenaar Richard Schuurs en kapelaan Geoffrey de Jong. ,,Het was geweldig", vertelde een parochiaan. ,,Het is heel anders dan normaal, maar het gevoel van de mis bleef." Het was inderdaad een niet-alledaags gezicht. Dat vonden ook de talrijke fietsers die toevallig Liempde doorkruisten, die al kijkend naar het schouwspel nog nét niet hun nek verrekten…

Middeleeuwen

Hoewel het nu een vreemde combinatie lijkt - een eucharistieviering op de kermis - vindt het haar oorsprong in de middeleeuwen. ,,De heilige mis was maar een paar keer per jaar voor iedereen echt toegankelijk. Kerkgangers kwamen van heinde en verre om de viering bij te wonen. Het was zelfs zo speciaal, dat daar dan ook een feest van werd gemaakt. We zouden immers geen Brabanders zijn als we dan niet meteen een biertje zouden drinken", legde De Jong uit. ,,De kerkmis werd een kermis en droeg bij aan de gemeenschapszin. Ik vind het leuk dat deze link nu letterlijk is teruggehaald. Liempde is immers ook een hechte gemeenschap die samen optrekt. Daar past dit bij."

Zegenen

Na afloop van de viering maakte kapelaan De Jong een rondje over de kermis. Niet om de attracties uit te proberen, maar om ze te zegenen met wijwater. De Safaritrip, de Rups, de suikerspintent, de luchtschommels en de kraam waar kinderen eendjes kunnen vissen: allemaal werden ze gewijd. ,,Ik hoop dat de kermis voor iedereen een fijne tijd mag zijn", voegde de kapelaan daar aan toe. En met Gods zegen kan Liempde inmiddels terugkijken op een bijzonder geslaagd volksfeest.

Kort nieuws

Alzheimer café

Waar praten met iemand met dementie vaak niet meer mogelijk is, blijkt dat samen zingen vaak wonderbaarlijk goed gaat. Het ontspant, geeft rust en kan herinneringen naar boven halen. Luisteren en meezingen in ons zomercafé', is dan ook het thema van het eerstvolgende Alzheimer Café Regio 't Groene Woud op 22 augustus vanaf 19.30 uur in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel. Troubadour Jan van der Heijden uit Liempde treedt op. De toegang is gratis.