Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OP WEG NAAR MONUMENTENDAG - DEEL 5: VOORMALIGE HERBERG DEN EIJNGEL IN LENNISHEUVEL

'Geschiedenis Den Eijngel moét getoond worden'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We maakten ons tien jaar geleden grote zorgen over Den Eijngel. De gevel aan de straatkant dreigde om te donderen, waarna we een grote ondersteunende stalen balk hebben geplaatst", herinnert voorzitter Bea Schoenmakers van de Boxtelse monumentencommissie zich. Het verschil met de huidige staat waarin het rijksmonument op de hoek Lennisheuvel/Mijlstraat momenteel verkeert, had niet groter kunnen zijn. Leo Koenraads en Carly Brussé kochten de eeuwenoude voormalige boerderij en herberg en zorgen er sindsdien tot in de kleinste details voor dat pand en perceel volledig in ere worden hersteld.

De laatste fase van de grootscheepse verbouwing van Den Eijngel is ingegaan. Momenteel wordt het voorhuis, dat de woning wordt van Koenraads en Brussé, onder handen genomen. De werkzaamheden aan de schuur zijn afgerond. Zo is de begane grond ingericht als ontmoetings- en/of expositieruimte, terwijl op de eerste verdieping een indrukwekkend bed & breakfast is. Ook het traditionele boerenerf, inclusief bakhuis, fruit- en notenbomen en een waterput, is terug van weggeweest. En om het plaatje compleet te maken, wordt de historische dwarsdeelschuur herbouwd die altijd op het terrein heeft gestaan. Het bijgebouw werd vijftien jaar geleden gesloopt. Koenraads: ,,Door middel van een bouwtekening uit 1850 hebben we de locatie precies teruggevonden." Op die plek wordt een dwarsdeelschuur uit Nijnsel, die plaats moet maken voor nieuwbouw, binnenkort herplaatst in Lennisheuvel. Een gedeelte is bedoeld voor opslag van spullen, terwijl in een ander gedeelte een bierbrouwerij komt. ,,Het lijkt wel alsof dingen hier haast vanzelf gaan", lacht Koenraads. ,,We krijgen veel aanloop van mensen die ideeën hebben. Zo ontstaan telkens nieuwe dingen."

angle

In de volksmond werd en wordt de voormalige boerderij en herberg 'De Engel' genoemd. ,,In een gemeentelijk document uit 1750 werd gesproken over Den Eijngel. Een unieke naam, waarbij je via Google meteen op ons pand uitkomt. Het deed wel wat stof opwaaien onder neerlandici, omdat het een schrijffout zou zijn. Eijngel hoeft echter niet 'engel' te betekenen, maar kan ook duiden op 'angle', het Engelse woord voor hoek", legt Koenraads uit. ,,Het pand staat immers op een hoek..."

Als eigenaar van cultuurhistorisch erfgoed heb je de verplichting om het te delen met anderen, vindt Koenraads. ,,We vinden het daarom ook belangrijk om de geschiedenis van het pand terug te brengen én te tonen." Zo zijn enkele sporen die tijdens de verschillende archeologische onderzoeken naar boven kwamen, gemarkeerd op de vloer en in de gastenkamers worden de karakteristieke gebinten in volle glorie getoond. En aan de buitengevel is duidelijk te zien hoe het pand door de jaren heen is verbouwd. ,,Vroeger gebruikten boeren het materiaal dat voorhanden was", vertelt Koenraads. Hij wijst op een gedeelte van de muur. ,,Hier zie je dat er een dakpan is gebruikt om een gat op te vullen..."

Koenraads maakte vier jaar geleden via internet voor het eerst kennis met Den Eijngel. ,,We zijn allebei afkomstig uit Den Haag, al heb ik een periode in Noord-Brabant gewoond. Toen ik op dit pand stuitte, heb ik eerst behoorlijk wat research gedaan. Voor mijn werk zat ik in Kabul en in de avonduren had ik tijd over", grinnikt hij. ,,Over rijksmonumenten hoor je vaak negatieve verhalen, bijvoorbeeld dat je er weinig aan mag veranderen." Na een goede voorbereiding, waarin ze onder meer spraken met het Boxtelse gemeentebestuur en de support kregen die ze nodig hadden om het pand te kunnen restaureren, besloten Koenraads en Brussé tot koop over te gaan. Vervolgens kwamen ze in contact met de monumentencommissie. ,,Die samenwerking is heel prettig", aldus Koenraads. ,,Er wordt actief en constructief meegedacht door de leden. Doordat ik eigenaar ben van Den Eijngel, kom ik veel in contact met andere mensen die rijksmonumenten bezitten. Hun ervaringen met monumentencommissies zijn vaak negatief. Die opvatting deel ik niet. Boxtel mag blij zijn met deze commissie."

Voorzitter Bea Schoenmakers geeft aan dat binnen de monumentencommissie weinig bekend was over Den Eijngel. ,,Dat het pand een stevig verleden bezat, wisten we wel, maar de rijksmonumentale beschrijving was heel summier." Elders op deze pagina is meer te lezen over de (archeologische) onderzoeken die hebben plaatsgevonden bij Den Eijngel. ,,Het pand stond echt op instorten. En moet je het nu zien. We kunnen stellen dat Den Eijngel van de ondergang is gered."

SLUITSTEEN

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag en wordt om 11.00 uur in het gemeentehuis de Sluitsteen uitgereikt, de tweejaarlijkse Boxtelse monumentenprijs. 's Middags kan het publiek zes monumenten bezoeken; Brabants Centrum belicht ze in een tweewekelijkse artikelenreeks. Publiek is welkom bij het Groot Duijfhuis en Eikendaal in Liempde. In Boxtel zijn de voormalige Heilig Hartkerk, Villa Nimrod en de schuur bij boerderij De Halfgalg op Onrooi toegankelijk. In Lennisheuvel stelt de voormalige herberg Den Eijngel de deuren open.

FOTO LINKSBOVEN: Drie jaar geleden werd het officiële startsein gegeven voor de verbouwing van voormalige herberg Den Eijngel. Het project gaat de laatste fase in: de verbouwing van het voorste deel (rechts), dat bewoond gaat worden door eigenaren Leo Koenraads en Carly Brussé.

FOTO RECHTSBOVEN: Op de bovenverdieping van het stalgedeelte is een bed & breakfast gerealiseerd. De historische kenmerken, zoals de gebinten, van de boerderij zijn hierbij duidelijk zichtbaar. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding