Afbeelding
Foto: KNHB/Koen Suyk

BOXTELSE HOCKEYER SPEELT IN ORANJE

Rio ontsteekt olympisch vuur zonder Schuurman

HENK VAN WEERT

Wie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro morgen, vrijdag 5 augustus, een glimp hoopt op te vangen van de Boxtelse hockeyer Glenn Schuurman, komt bedrogen uit. De hockeymannen van Oranje doen niet mee aan de plechtigheid omdat zaterdagochtend hun eerste duel (tegen Argentinië) op het programma staat.

Eind juni werd bekend dat bondscoach Max Caldas de uit Boxtel afkomstige Schuurman (25) had geselecteerd voor de olympische hockeyselectie van Oranje. De oud-speler van het plaatselijke MEP die alweer jaren uitkomt voor hoofdklasser Bloemendaal vertelde gisteren dat hij het prima naar zijn zin heeft in de Braziliaanse hoofdstad: ,,We arriveerden vorige week zondag en zijn bewust vroegtijdig afgereisd om rustig te kunnen acclimatiseren. Dat is gelukt; we zijn er klaar voor."

Aanvankelijk waren de meningen over de verblijfsaccommodatie onder de spelers verdeeld, maar uiteindelijk heeft hockeybond KNHB gezorgd voor prima appartementen. ,,Alleen de internetverbinding laat te wensen over. Op de begane grond gaat het nog wel, maar op de vijfde etage van onze flat in het olympisch dorp is het een drama..."

De zaal waar de sporters gezamenlijk eten, is volgens de Boxtelse hockeyer een belevenis op zich. ,,Ik denk dat die ruimte wel vijf voetbalvelden lang is. Er zijn allerlei soorten voedsel te vinden, aan elke nationaliteit is wel gedacht. En iedereen loopt er door elkaar. En dat je nu ook sporters uit andere disciplines treft, maakt het helemaal apart. Van Rafael Nadal tot waterpoloërs, heel bijzonder."

Zoals gemeld zijn de Nederlandse hockeymannen morgenavond niet van de partij als de olympische vlam wordt ontstoken tijdens de feestelijke opening van de Spelen. ,,Dat wisten we al vanaf het moment dat het speelschema bekend werd", vertelt Schuurman. ,,Je moet tijdens de ceremonie heel lang op je benen staan en dat is niet verantwoord als je enkele uren later moet aantreden voor je eerste wedstrijd. We gaan ervan uit dat het duel met Argentinië zwaar wordt. Beide ploegen zijn nog topfit en zullen zich laten gelden."

FOTO ONDER: Opgeleid bij het Boxtelse MEP speelt Glenn Schuurman zaterdagochtend met Oranje zijn eerste olympische hockeywedstrijd. Dat is ook de reden waarom hij met de andere hockeymannen de openingsplechtigheid in Rio de Janeiro laat passeren. (Foto: KNHB/Koen Suyk).