Bij de Zwaanse Brug komt in december een ijsbaan. Mark van de Moosdijk nam het initiatief. (Foto: Peter de Koning).
Bij de Zwaanse Brug komt in december een ijsbaan. Mark van de Moosdijk nam het initiatief. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Mark van de Moosdijk veegt alle mitsen en maren van tafel

Boxtel krijgt eindelijk zijn schaatsbaan

Lonneke Hoondert

Twintig bij tien meter moet de overdekte ijsbaan worden. En hij ligt van 14 december tot en met 8 januari achter lunchroom Meneer van Dommelen op het parkeerterrein bij de Zwaanse brug. Uitbater Mark van de Moosdijk, die eerder café Markzicht aan de Boxtelse markt runde, droomt al jaren van een schaatsbaan. ,,Ik heb altijd geroepen dat ik er eentje wilde, maar op de Markt was het lastig om alle ondernemers mee te krijgen. Op deze locatie heb ik met niemand iets te maken", zegt hij met een knipoog.

Boxtelse schaatsliefhebbers kunnen straks tijdens de kerstperiode hun hart ophalen op de tweehonderd vierkante meter natuurijs die Van de Moosdijk wil realiseren achter zijn horecabedrijf. ,,En vanaf het terras roetsjen bezoekers met een rubberen band via een glijbaan het ijs op."

De schaatsbaan wordt via een overkapping verbonden aan Meneer van Dommelen. Vanuit de nieuwe glazen aanbouw aan de achterzijde van de lunchroom kunnen ouders onder het genot van warme chocolademelk kijken naar de schaatskunsten van hun kinderen. Overigens wordt er niet alleen maar recreatief geschaatst. ,,De baan ligt er 26 dagen en alle dagen moet er iets speciaals te doen zijn. Zo denk ik aan schoolschaatsen, een middag voor ouderen of bijvoorbeeld aan een Boxtelse versie van 'Dancing on ice'."

Van de Moosdijk hoopt dat overige ondernemers aanhaken bij zijn initiatief. ,,Het totaalplaatje moet kloppen. Het hele Boxtelse centrum zou tijdens de kerstperiode in kerstsferen gehuld moeten zijn. Om die reden ben ik in gesprek met Centrummanagement en Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB). De ijsbaan kan een vliegwiel zijn voor de toekomst en als we dit goed aanpakken, ontstaat er meer reuring én omzet."

Hoewel de schaatsbaan behoorlijk wat ruimte inneemt, blijven er nog 26 parkeerplaatsen (ruim de helft) op het parkeerterrein bij de Zwaanse Brug beschikbaar. Op die manier hoopt Van de Moosdijk omliggende ondernemers tegemoet te komen.

Publiekstrekker

Politieke partij Balans hield in 2012 een enquête onder bezoekers van het Herfstfestijn. Liefst 80 procent had wel oren naar een schaatsbaan, bij voorkeur één van natuurijs. Wethouder Eric van den Broek stond positief tegenover het idee, maar gaf wel aan dat de Boxtelse centrumondernemers de organisatie op zich zouden moeten nemen. Een ijsbaan realiseren op de Markt bleek lastig omdat die beschikbaar moest blijven als locatie voor de weekmarkt, als route voor doorgaand verkeer en als parkeerplaats.

Nu, vier jaar later, rekent Van de Moosdijk in een klap af met alle mitsen en maren door te kiezen voor een schaatsbaan bij de Zwaanse Brug en door het evenement zelf te organiseren. Van den Broek zegde toe het initiatief van de ondernemer te ondersteunen met 20.000 euro vanuit het economisch stimuleringsbudget. ,,Wij vertrouwen er op dat de schaatsbaan een publiekstrekker zal zijn voor het centrum. Maar dan moet het wel vergunningtechnisch mogelijk zijn."

Van de Moosdijk steekt eveneens geld in het project en hij hoopt enkele sponsors aan te trekken. ,,De ijsbaan hoeft mij niets op te leveren. Als de inkomsten kostendekkend zijn, ben ik dik tevreden. Het is goed voor Boxtel dat er iets gebeurt als dit en dat is onbetaalbaar."

De aanvraagprocedure voor de vergunning loopt nog tot eind augustus. Van de Moosdijk is echter positief gestemd over de uitslag - hij heeft de baan al gereserveerd - en staat in de startblokken om het winterevenement handen en voeten te geven. ,,Zodra de vergunning erdoorheen is, gaan we écht aan de slag", glundert hij.