Afbeelding
Foto: Piet van Oers

EXPERIMENT CAMERATOEZICHT KRIJGT VERVOLG OP VOLKSFEEST

Kermispubliek wordt gefilmd

HENK VAN WEERT

Net als vorig jaar plaatst de gemeente Boxtel ook nu weer camera's in het centrum tijdens de kermisdagen. Nabij de Zwaanse Brug komt een mobiele versie van zo'n filmtoestel en ook aan de gevel van het gemeentehuis aan de Markt wordt er een gemonteerd. Het volksfeest wordt gehouden van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 augustus op de Markt en het Breukelsplein.

Geweldsincidenten tijdens carnaval 2015 waren voor burgemeester Mark Buijs aanleiding om vorig jaar voor het eerst met bewakingscamera's (kleine foto) te experimenteren. Dat gebeurt in samenwerking met de politie. Het gaat om een proef die meerdere meetmomenten kent; hoeveel is nog niet duidelijk.

De tweede keer dat beelden werden geregistreerd was tijdens carnaval in februari van dit jaar. De kermis is over twee weken het derde meetmoment. Pas als de pilot is afgerond, wil de burgemeester de uitkomsten bespreken met de gemeenteraad. Die drong aan op de inzet van de camera's. Vanochtend plaatsten twee medewerkers van de gemeentelijke dienst Openbare Ruimte op diverse plekken in het centrum bordjes die melding maken van cameratoezicht.

AANBOD ATTRACTIES

De Boxtelse kermis wordt vrijdag 19 augustus geopend door volkszanger Jeffrey Heesen. Die verzorgt een optreden op het Breukelsplein, een van de twee plekken in het centrum waar attracties worden opgesteld. Elk jaar probeert Richard Schuurs, de kermisambtenaar van de gemeente Boxtel, hier wel een speciale attractie te plannen die nieuw of relatief nieuw is voor de lokale kermisgangers. ,,Deze keer was dat echter wel moeilijk. Diverse attracties zijn verkocht in het buitenland. Bovendien heeft de maand augustus vijf weekeinde en ook dat maakt dat we uit een kleiner aanbod moesten kiezen." Toch belooft de kermis in Boxtel ook dit jaar een leuke variatie te bieden, zegt Schuurs. ,,Vóór het gemeentehuis komt een simulator waarin mensen zich de piloot van een vliegtuig wanen. Op de Markt keert na enkele jaren ook de Flying Pop, een heel leuke snelheidsmolen. En op het Breukelsplein wordt de mooiste breakdance van Nederland opgebouwd, net als de Party Polyp." Het aantal attracties op de Boxtelse kermis is vergelijkbaar met andere jaren, weet Schuurs.

Het kermiskienen voor Boxtelse ouderen, dat drie jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd door de stichting Eet met je Hart, vindt ook nu weer doorgang. Dinsdag 16 augustus wordt daarvoor de vloer van de botsautootjes vrijgehouden op de Markt. Die zelfde dag ontsteekt Maurice Schellekens 's avonds een vuurwerk. De boombakken van het Breukelsplein worden net al voorgaande jaren weer tijdelijk geparkeerd in de Stationsstraat. Het parkeerterrein is vanaf maandag 15 augustus afgesloten.

FOTO BOVEN: Archieffoto van de Boxtelse kermis uit de jaren negentig. Op de achtergrond is het oude politiebureau nog te zien op de plek waar nu appartementencomplex De Croon staat. (Foto: Piet van Oers).

WATERSCHAP DE DOMMEL RAADT CONTACT MET WATER AF

Blauwalg in de vijver bij gemeentehuis

Het warme weer van de afgelopen periode en de daaropvolgende bewolkte dagen creëerden de ideale omstandigheden voor de vorming van blauwalg in de gemeentevijver aan de Dr. van Helvoortstraat. Waterschap De Dommel constateerde deze week dat de vijver besmet is met de bacterie en raadt contact met het water af.

Mensen die onverhoopt in contact komen met het water van de gemeentevijver kunnen last krijgen van huidirritatie zoals jeuk en rode vlekken. Wanneer mensen of dieren het water binnenkrijgen, kan dat leiden tot maag- en darmklachten. Honden kunnen dus beter niet zwemmen in de vijver en ook vissers wordt afgeraden daar hun hengel uit te gooien.

Blauwalg vormt niet altijd de kenmerkende blauwgekleurde drijflaag op het water. Ook aan de gemeentelijke vijver is op dit moment niet te zien dat het water besmet is met de bacterie. Uiteindelijk zal de blauwalg vanzelf afsterven en verdwijnen. Uit voorzorg plaatst het waterschap vandaag, donderdag 4 augustus, waarschuwingsborden bij de vijver.

Zwanenmossel

Studenten van Helicon MBO Boxtel deden vorig jaar onderzoek naar de mogelijkheden om blauwalg te bestrijden in de gemeentevijver. Toen werden zwanenmossels uitgezet en die gingen behoorlijk effectief te werk. De zoetwatermossel bleek het beste te gedijen in de waterplas. ,,We gaan bekijken of we die inheemse mossel op grotere schaal kunnen uitzetten om zo de blauwalg daadkrachtig te bestrijden", vertelde ambtenaar Jasper Hermeling, die de studenten van Helicon ondersteunde bij hun onderzoek, destijds. De proef heeft echter nog geen vervolg gekregen. ,,De vijver moet eerst gebaggerd worden en omdat de herinrichting van de boomgaard en de vijver in het verschiet liggen, willen we dit plan meenemen in de gesprekken met de klankbordgroep", meldt een woordvoerder van de gemeente.

Afbeelding